Din oras

Top 10 cele mai votate proiecte la Com'on Cluj

Scris de 450

Astazi este ultima zi in care pot fi votate proiectele inscrise la Com’on Cluj, primul proces de bugetare participativa, care si-a propus implicarea tinerilor si atragerea de fonduri pentru proiecte, in cadrul programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeana a Tineretului. Primaria Cluj-Napoca a alocat un buget de 500.000 de lei si s-au inscris 451 de initiative, din care vor fi selectate primele 250.  In top zece cele mai votate proiecte, cinci apartin unei companii de teatru virtual, care activeaza in Cluj-Napoca de peste trei ani.

Compania Famous, compusa din 12 tineri talentati – sportivi, actori, acrobati, studenti – a strans cele mai multe voturi cu cele cinci proiecte inscrise in competitie. Cezar Lungu, fondatorul Famous, spune ca proiectele lor au fost votate pentru ca aduc Clujului un plus de spectacol stradal.
Famous a inceput la Iasi, iar de mai bine de trei ani functioneaza si la Cluj-Napoca. Ei sustin spectacole stradale, de la teatru de comedie la spectacole de animatie, echilibristica si picioroange.

Ziar de Cluj va prezinta Top 10 cele mai votate initiative inscrise in proiectul Com’on Cluj. In functie de bugetele initiativelor validate prin vot de comunitate, vor putea primi finantare maxim 250 de initiative, fiecare cu buget de pana la 4.500 lei, dar in limita bugetului total de 500.000 lei alocat de catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca.

 Pana la ora redactarii acestui articol, initiativa Asociatiei „Bogáncs – Zurboló Egyesület” a strans 629 de voturi, cele mai multe de pana acum.  In perioada 19–26 aprilie 2015 Asociaţia „Bogáncs – Zurboló Egyesület” doreste sa sarbatoreasca cei 30 de ani de existenta al Ansamblului Bogáncs din Cluj printr-un sir de manifestari culturale (spectacole, concerte, expozitii, casa dansului popular, flashmoburi, proiectie de film documentar in premiera etc.), dorind totodata sa contribuie cu toate manifestarile sale la actiunile Capitalei Europene a Tineretului, Cluj-Napoca 2015. Ideea este, pentru aceasta perioada, organizarea flashmobului Dance and smile, care poate fi organizata intr-un spatiu deschis, in parcul Ion Luca Caragiale, unde in anii `70- `80 se dansau dansuri populare.

Pe locul doi este initiativa VATRIOM, a celor de la Famous. Proiectul are la baza crearea a opt costume de roboti, din care doi pe catalige, care prin gradul de noutate, coregrafie, spectacol, creatie vestimentara si electrica vor surprinde si totodata vor tine in suspans publicul clujean in decursul celor 30 de minute de spectacol. A strans 584 de voturi.

Al treilea cel mai votat proiect la Com’on Cluj este initiativa Musai-Muszáj, care are ca si obiectiv realizarea unui oras cu adevarat multicultural si multilingv, prin atragerea atentiei publicului la problemele legate de convietuirea mai multor etnii in acelasi spatiu. Astfel, vrea sa organizezeze diverse flashmoburi si dispute publice. Are 546 de voturi.

Pe locul patru este un alt proiect al tinerilor de la Famous, intitulat “Spectacol de corzi si trambulina”. “Ideea acestuia este una foarte simpla, se ia un element cunoscut si aparent simplu, coarda de sarit, careia ii schimbam gradul de aplicatie si mai adaugam si un condiment de poveste. O adevarata impletire bine dirijata de 3 corzi cu lungime de circa 6 metri, combinate cu inca 6 corzi cu lungime normala, vor fura privirile trecatorilor si ii vor face sa simta fiecare briza nascuta din retezarea vazduhului”, spun cei de la Famous despre proiect.  A strans 517 voturi.

Si al cincilea cel mai votat proiect este conceput de Famous, denumit “Jonglerie cu Poi”. Timp de 5 zile Clujul va asista la un inedit spectacol de jonglerie cu poi, care va aduce in atentia publicului un nivel nou de arta a manipularii obiectelor de jonglat, printr-un concept unic in Romania vazut in premiera la Cluj.

Pe locul sase se claseaza “Sesiunea Internationala de Comunicari stiintifice – SECAAB”, un proiect destinat studentilor economisti din toate centrele universitare. SECAAB isi propune sa raspunda necesitatii studentilor de a acumula experienta in domeniul cercetarii şi de a stimula tinerii antreprenori in a-si pune in practica ideile de afaceri. Pe de alta parte aceasta iniţiativa ofera posibilitatea implementarii celei mai bune idei echipei caştigatoare printr-un program de mentorship din partea unui antreprenor consacrat din Cluj Napoca. Proiectul se va desfasura pe parcursul a trei zile consecutive incepand cu data de 13 mai si pana in data de 15 mai.

Horror Story – Teatru itinerant este clasat pe locul sapte. Proiectul isi doreste sa imbogateasca oferta culturala a Clujului si accesul la cultura, printr-un spectacol inedit, participativ, care sa reprezinte o experienta unica si sa se preteze gustului unei generatii tinere de public. Spectacolul se va desfasura in spatiul cultural alternativ Reactor de Creatie si Experiment si va fi unul itinerant, asadar nu se va limita la sala studio, ci va acoperi o cat mai mare parte din cladirea – fosta tipografie (etaj, mansarda, pivnita), intr-o incercare de a crea o experienta cat mai puternica si a elimina, pe cat posibil, distanta dintre public si poveste. Perioada in care se va desfasura proiectul va fi 1-30 iunie, cu activitatile repartizate astfel: activitati de pregatire – intalniri de lucru ale echipei de proiect si repartizarea sarcinilor activitati de promovare – prin canalele clasice, presa si mediul online, dar si in licee si universitati reprezentatiile propriu-zise, precedate de repetitii: 20, 26 si 27 iunie, cu cate o reprezentatie pe seara, urmate de discutii cu publicul Persoanele implicate direct sunt cei trei membri ai grupului de initiativa, precum si membrii echipei artistice: cinci actori, un regizor, un tehnician.  Are 459 de voturi.

Locurile opt si noua sunt ocupate de alte doua priecte realizate de Famous. Este vorba de Menuet pe catalige (458 de voturi) si Mitul Pasarii Maiestre (437 de voturi). Primul dintre ele isi propune sa imbrace strazile Clujului in straie innobilate in stil baroc, stil ce se caracterizeaza prin miscare si claritate, prin bogatia folosirii detaliilor si lucrurilor ce se pot interpreta cu usurinta si lipsa de ambiguitate. Menuet- un vechi dans francez, va uni prin miscarile moderate in 3 timpi, oaspeti plini de sarm veniti tocmai din epoca medievala pentru a lasa dupa sine oameni bucurosi si zimbete pe chipurile copiilor. Acestia vor pluti melodic pe catalige in diverse inclinari si plecaciuni, un preludiu adevarat al frumosului si al artei, expresia careia va obtine contururi de rang nobiliar.

“Mitul Pasarii Maiestre” va aduce in centrul orasului o colivie de dimensiuni mari ornamentata cu mult gust. Intr-un spatiu inchis gimnasta  va sfida legile fizicii si va aduce zambete pe chipurile obosite ale trecatorilor de orice varsta. Doar imaginea unei colivii in centrul masei de spectatori, si nu una goala, dar cu o faptura supla ce se unduieste, sare, face tumbe, va strange priviri pline de admiratie si zambete. Acrobata din interiorul coliviei va intruchipa o adevarata metafora a pasarii maiestre, datorita capacitatilor sale actoricesti si cadrului format de decorul care se va corela tematic cu costumul ei.

Pe locul zece se situeaza initiativa Pop-up Gallery, un proiect de reactivare a unor spatii comerciale nefolosite din Cluj-Napoca.
“Vrem sa transformam aceste spatii in galerii temporare de arta, in spatii de expozitie pentru tineri artisti. Galeriile vor fi deschise publicului pe durata unei saptamani, timp in care, pe langa vernisajul expozitiei, se pot organiza discutii cu artistii, proiectii video sau alte activitati interdisciplinare”, spun initiatorii proiectului.

Toate cele 437 de proiecte propuse pot fi votate AICI pana la miezul noptii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE