Din oras

Clujul nu e in stare sa gestioneze banii veniti din Europa

O analiza ce urmareste performanta administratiei municipiului Cluj-Napoca in atragerea si gestionarea finantarilor nerambursabile, in cadrul exercitiului financiar 2007-2013, demonstreaza incompetenta Primariei Cluj-Napoca in a atrage fonduri europene. Mai mult, demonstreaza cum nu e in stare sa termine nici macar proiectele incepute deja.

Din pachetul de proiecte inaintate, marea majoritate nu sunt finalizate, iar lucrarile sunt foarte departe de finalizare, desi mai sunt doar cateva luni pana la expirarea termenului limita. Pana nu demult, sumele incasate de Primaria Cluj-Napoca prin POR reflectau o absorbtie de sub 40%. Au mai ramas cateva luni de implementare, in care ramane de absorbit o diferenta semnificativa, de mai mult de 60%.

In perioada octombrie 2013 – septembrie 2014,  Primaria Cluj a incasat cereri de plata pentru sume in valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, reprezentand mai putin de 10% din finantarile totale contractate.

In acest ritm, putem anticipa ca Primaria Cluj-Napoca isi va rata obiectivele de absorbtie a finantarilor contractate pe POR. Problema nu sta doar in capacitatea dificila de a recupera intarzierile, ci mai ales in aglomerarea intr-un timp foarte scurt a procesului de rambursare. Mentionam ca aceste date se refera la ritmul in care face statul proceseaza cererile si face platile, insa acesta reflecta in buna parte si procesul de implementare a proiectelor si de inaintare a cererile de rambursare. Desi nu avem date cu privire la cererile de rambursare inaintate de Primaria Cluj-Napoca, lentoarea cu care se misca administratia locala e foarte vizibila in intarzierile in implementare unor proiecte locale cum ar fi sistemul de bike-sharing, sistemul de ticketing, etc. In cazul altor proiecte precum cel de modernizare a unor strazi din centrul istoric, lucrarile de abia au inceput, in timp ce proiectele de infrastructuri de afaceri CREIC si TEAM avanseaza modest in raport cu termenele limita.  Putem concluziona cu incredere ca problemele sunt in principal in ograda administratiei clujene”, scrie in raportul citat.

Clujul a fost desemnat pol de crestere regional, alaturi de alte 6 localitati: Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Brasov. Polilor de crestere le este rezervata, in cadrul POR, la nivelul fiecarei regiuni, o linie de finantare dedicata, respectiv Domeniul Major de Interventie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *