Alina Rusu, Conf. Univ. Dr. de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, UBB si Institutul de Cercetare a Interactiunii Om-Animal, alaturi de Vlad Vancia, doctorand al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si Institutul de Cercetare a Interactiunii Om-Animal si Rarita Zbranca, director AltArt Foundation au elaborat o strategie, menita sa faca parte din Strategia Municipiului 2014-2020, document care urmeaza sa fie prezentat Primariei si apoi sa fie votat de consilierii locali. Propunerile specialistilor vizeaza transformarea Clujului intr-un oras prietenos cu animalele, “in care bunastarea animalelor si relatia armonioasa om-animal este un indicator al calitatii vietii si dezvoltarii comunitatii”.
“In conformitate cu conceptul One Health promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii animalele de companie nu ar trebui vazute ca un lux, ci ca o componenta normala a unei comunitati umane. Conceptul One Health(O singura sanatate) se doreste a deveni o strategie globala de colaborare si comunicare interdisciplinara in ceea ce priveste sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului in care traiesc acestia. Conceptul are aplicabilitate tot mai mare in contextul urbanizarii masive, al cresterii rezistentei unor agenti zoonotici (virusi,paraziti), diminuarii masive a habitatului animalelor salbatice, schimbarilor climatice, defrisarilor masive, dar si in contextul cresterii accesului la informatie”, se arata in document.
Printre programele propuse pentru urmatoarea perioada se numara un proiect de constientizare si educare a populatiei generale cu privire la relatia om-animal, promovarea conceptului de detinere responsabila a animalelor de companie, imbunatatirea infrastructurii urbane pentru plimbarea si socializarea animalelor.
S-a propus “crearea de noi zone si extindera zonelor de tip „fara lesa” si ”socializare”, avand in vedere efectele benefice ale unor asfel de zone si activitati la nivel de bunastare umana si animala (sanatate fizica si psiho-sociala); crearea de spatii pentru necesitatile minime ale intretinerii urbane a animalelor, in toate zonele orasului; amenajarea adecvata a spatiilor –cosuri de gunoi, imprejmuire,apa; „toalete pentru catei” in parcuri (Doggie toilets) –idee de succes in parcurile si gradinile din Franta, unde distrugerea spatiilor verzi de catre caini era o problema”.
De asemenea se mai recomanda crearea unui program de dezvoltare a facilitatilor si conditiilor pentru utilizarea optima a cainilor ghizi si animalelor de terapie, revizuirea cadrului normativ si a regulamentelor locale cu privire la animale, evizuirea cadrului normativ si a regulamentelor locale cu privire la animale.
Foto: Eugen Olariu