Orice campanie de combatere a cersetoriei initatia de cetateni simpli, studenti ori elevi e meritul administratiei locale. Cel putin asta sustin reprezentantii municipalitatii, care, desi nu au reusit sa tina cersetorii departe de strazile Clujului, au inceput o astfel de campanie inca din 2008.
“Primaria municipiului Cluj-Napoca saluta promovarea si preluarea unor mesaje de informare pentru locuitorii si vizitatorii orasului nostru cu privire la nocivitatea oferirii de bani pe strada persoanelor care apeleaza la mila publica”, e reactia municipalitatii la materialul publicat ieri in Ziar de Cluj.
“Inca din anul 2008, Politia Locala a initiat o campanie de informare in acest sens incercand sa sensibilizeze clujenii cu privire la faptul ca aceasta alegere de manifestare a generozitatii si simtului caritabil nu este eficienta, mai mult, creeaza premisele dezvoltarii unor retele infractionale”, spune Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.
Dar laudele si meritele la adresa municipalitatii nu se opresc, insa, aici. Primaria isi insuseste orice incercare de combatere a cersetoriei ce a fost initiata dupa anul 2008.
“Prin urmare, constatand ca mesajele sunt acum preluate si promovate de catre tanara generatie, consideram acest fapt un rezultat pozitiv al eforturilor din ultimii ani ai Politiei Locale Cluj-Napoca si speram ca un numar cat mai mare de organizatii sa ni se alature in incercarea de a descuraja cersetoria prin promovarea mesajului de baza „nu-i ajuti dandu-le bani” sau a celui privind veniturile pe care cersetorii le ating prin apelarea la empatia si mila publica „stiai ca un cersetor castiga de doua ori salariu tau?”.
Chiar daca rezultatele actiunilor Politiei Locale nu pot fi cuantificate, reprezentantii municipalitatii spun ca numarul cersetorilor din oras a scazut considerabil.
„Acum 3-4 ani erau peste tot. Acum nu ne mai lovim de ei pe strada atat de des”, mai spune Oana Buzatu.
Pana acum, reprezentantii Politiei Locale au incercat sa combata cersetoria in oras prin doua metode: informeaza cetatenii asupra faptului ca dandu-le bani cersetorilor nu le fac un bine si ii ridica pe cei care intind mana de pe strazi. In plus, politistii locali au vorbit si cu preotii, cu administratorii de terase, cu taximetristii despre neincurajarea cersetoriei.