In vizor

Titluri de cetățeni de onoare, cu discriminare? Angajații de la Medicală 2 reclamă că doar șefii au fost răsplătiți în lupta cu COVID-19. Ce explicație are conducerea spitalului

La Clinica Medicală 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au fost acordate titluri de cetățeni de onoare doar pentru medicul șef de secție și pentru asistenta șefă, lucru care i-a nemulțumit pe ceilalți angajați. În cazul celorlalte spitale din județ implicate în lupta cu COVID-19, aceste titluri au fost primite de toți angajații, de la manager până la portar. Titlurile au fost acordate de Consiliul Județean în funcție de listele întocmite de conducerea spitalelor.

„S-a facut o listă de la Spitalul Județean cu cei care lucrează pe secțiile Covid, listă care a fost trimisă la Primărie și Consiliul Județean pentru ca acele persoane să fie declarate cetățeni de onoare ai orașului. Problema e că de pe unele secții s-au pus pe listă doar șefii de secție și asistentele șefe, restul, infirmiere, asistente, brancardieri, nimic. Vreau să aflu de ce atâta nedreptate. Dacă o secție este declarată Covid, de ce au trecut pe acea listă doar șefii de secție și asistentele șefe? Restul nu muncim?Și din câte știu, au și câteva beneficii, dacă apar ca și cetățeni de onoare. Eu nu am nevoie de bani sau reducere la impozit și alte beneficii. Noi suntem supărați că deși lucrăm pe aceeași sectie de Covid, nu ne-au trecut pe listă, doar șefii s-au trecut de la Medicală 2, deși șefii intră în zona Covid foarte rar”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, unul dintre angajații Clinicii Medicale 2.

Reprezentanții Spitalului Județean explică de ce majoritatea angajaților de la Medicală 2 au fost excluși.

„S-a luat decizia ca pe listă să fie trecute următoarele categorii de personal: personalul din ATI COVID, personalul din secția COVID, personalul din UPU, șefii de secție și asistentele șefe, șefii de servicii și birouri. Lista persoanelor propuse pentru a primi distincția de cetățean de onoare a fost comunicată Consiliului Județean în 4 decembrie. Clinica Medicală 2 a început să preia pacienți COVID în 21 decembrie. Practic, nu au fost trecuți pe listă pentru că au intrat în COVID la două săptămâni după ce s-a trimis lista”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Cluj.

Este interesant însă cum se face că medicul șef de secție și asistenta șefă din cadrul Clinicii Medicală 2 apar totuși pe lista cetățenilor de onoare. Cum s-a reușit ca numele lor să fie transmise ulterior întocmirii listelor?

Pe listele Spitalului Județean apar manageri, economiști, șefi de depozit, referent, îngrijitoare, asistente medicale, kinetoterapeuți, infirmiere, brancardieri.

În Hotărârea de Consiliu Local referitoare la acordarea titlurilor de cetățeni de onoare se arată motivele care stau la baza acestei decizii:

Odată cu apariția în România a noului coronavirus, personalul medico-sanitar clujean aflat în prima linie a apărării împotriva COVID-19 a luptat și continuă să lupte pentru a combate acest temut virus și pentru a menține situația epidemiologică sub control.

În tot acest timp, greul luptei împotriva noului coronavirus a fost dus de EROII ÎN ALB din spitalele județului Cluj care, deși s-au confruntat cu numeroase dificultăți și s-au aflat sub o constantă presiune, s-au comportat cu adevărat remarcabil în relația cu pacienții și aparținătorii, răspunzând adecvat tuturor așteptărilor clujenilor și provocărilor momentului. Lor le revine meritul pentru salvarea vieții și recuperarea stării de sănătate a numeroși clujeni sau pacienți din alte județe tratați în Cluj. Dând dovadă de curaj, profesionalism și dăruire, aceștia au decis să vină în sprijinul pacienților și al comunității, punând binele celorlalți mai presus decât propria siguranță. Confruntați cu provocări constante, aceștia au ales să continue lupta și să nu abandoneze, respectând normele de etică medicală, jurământul profesional și obligația de loialitate față depacient, instituția medicală angajatoare și, în final, comunitatea întregului județ. Prin atitudinea și comportamentul pe care le-au adoptat în toată această perioadă de criză, cadrele medicale clujene implicate în lupta cu COVID-19 au devenit exemple demne de urmat, adevărații eroi clujeni ai zilelor noastre.

Pentru tot acest efort greu de imaginat la care au fost și sunt, în continuare, supuși precum și pentru întreaga dăruire și putere de sacrificiu de care au dat dovadă acești nobili slujitori ai profesiei medicale, se cuvine ca forul administrativ județean să exprime, în numele comunității întregului județ, admirația sinceră, aprecierea și mulțumirea. Considerăm, totodată, a fi oportun ca aprecierea de care aceste personalități trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei judeţene şi a comunităţii judeţului să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de onoare” personalului din spitalele clujene aflat în prima linie a luptei cu COVID-19, respectiv: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Spitalul Clinic Municipal, Spitalul Clinic C.F., Spitalul Municipal „Dr. Cornel Igna” din Câmpia Turzii, Spitalele Municipale Dej și Turda, precum și Spitalul Orășenesc Huedin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *