In vizor

TIȘE vede dezastrul de la Spitalul din Borșa Cluj cu întârziere. De ce nu a alocat fonduri înainte ca infernul din lagărul de boli psihice să fi devenit public?

În plin scandal mediatic, după ce imaginile care au îngrozit o țară întreagă au devenit publice, iar Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa-Cluj a fost supeanumit „lagăr de concentrare”, Consiliul Județean Cluj alocă acestei unități medicale cca 76.000 de euro. Profitând de rectificarea bugetară, Alin Tișe încearcă să înăbușe nemulțumirea publică, alocând suma solicitată de către Spitalul de Boli Psihice Borșa-Cluj.

Astfel, prin intermediul unei adrese, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa solicită suplimentarea bugetului pe anul 2019 din alocații bugetare cu suma de 360,00 mii lei la Titlul 70 ”Cheltuieli de capital” pentru obiectivul de investiții „SF Construire Pavilion”. 

De asemenea, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa solicită aprobarea redistribuirii sumei de 1.000 mii lei de la Titlul 10 ”Cheltuieli de personal” la Titlul 20 „Bunuri și servicii”, deoarece au fost identificate economii la cheltuielile de personal și totodată cheltuieli suplimentare cu procesul de acreditare al spitalului. 

În total, conform rectificării bugetare anunțate de CJ Cluj, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa Cluj va beneficia de o sumă de 76.000 euro.

Despre impactul socio-economic al acestor redistribuiri, CJ Cluj notează în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară pe anul 2019 că „nu este cazul” să ne îngrijorăm. 

„Prin această rectificare de buget se asigură derularea în condiții optime a activității spitalelor aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj și totodată asigurarea fondurilor necesare pentru contribuțiile C.J.C. la asociațiile de interes județean. Impactul financiar asupra bugetului judeţului: promovând acest proiect de hotărâre se obține o suplimentare și o redistribuire a bugetului județului pe anul 2019. Consultări derulate în vederea elaborării proiectului de hotărâre: nu este cazul. Activităţi de informare publică privind elaborarea proiectului de hotărâre: nu este cazul”, se precizează în documentul citat. 

Astfel, despre cât de eficient au fost distribuite aceste fonduri publice rămâne să aflăm ulterior, după modelul Spitalului de Boli Psihice Cronice Borșa-Cluj, când vor deveni publice alte grozăvii ale incompetenței și (re)distribuției banilor publici, a subfinanțării din sistemul medical clujean și nu numai. 

Deocamdată, tabloul rectificării bugetare arată după cum urmează: 

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj solicită aprobarea finanțării următoarelor proiecte:

“Asistență tehnică modernă pentru lupta împotriva criminalității la nivelul județului Cluj” – 90.000 lei

“Împreună pentru siguranța clujenilor”- 50.000 lei.

 “Eficientizarea intervenției polițiștilor în cazurile de violență în familie înregistrate la nivelul județului Cluj”- 30.000 lei.

 Astfel, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj prin Hotărârea nr. 1 din 12.06.2019, aprobă utilizarea sumei de 170.000 lei pentru finanțarea proiectelor propuse de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate civică. 

De asemenea, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj solicită suplimentarea bugetului pentru anul 2019 cu suma de 12,50 mii lei, deoarece fondurile necesare pentru externalizarea serviciilor salvamont aferente formației Vlădeasa sunt insuficiente până la sfârșitul anului. 

Opera Națională Română solicită un sprijin financiar în sumă de 120,00 mii lei pentru proiectul spectacol ”La Operă”, „eveniment cultural de talie internațională unic, aplaudat și așteptat de zeci de mii de spectatori”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Cj Cluj propune suplimentarea fondurilor alocate pentru anul 2019 Centrului Cultural Clujean cu suma de 277,50 mii lei pentru Asociația Centrul Cultural Clujean.  

Pentru Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, pentru un aparat de anestezie, CJ Cluj propune suplimentarea prevederilor bugetare cu suma de 83 mii lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase solicită suplimentarea bugetului pe anul 2019 din alocații bugetare cu suma de 1.768,00 mii lei la Titlul 70 ”Cheltuieli de capital”. 

Liceul special pentru deficienți de vedere solicită aprobarea suplimentării bugetului din sponsorizări pe anul 2019 cu  suma de 69,2 mii lei, sumă încasată în anul 2018. 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei solicită suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli  pe anul 2019 din sponsorizări cu suma  de 3,53 mii lei, sumă încasată conform contractelor de sponsorizare  încheiate cu NOVIS PLAZA S.R.L. și S.C. WENS TOUR S.R.L. și care va fi utilizată la Titlul 20 ”Bunuri și servicii”. 

CITEȘTE ȘIVIDEO Spitalul GROAZEI din Borșa. Imagini extrem de șocante 

Reamintim că recent imaginile din Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa Cluj au devenit publice după ce deputatul clujean Emanuel Ungureanu a făcut o vizită în această unitate medicală. 

Imaginile din interior sunt șocante și ilustrează dezumanizarea definitivă a administrației clujene care a permis prin delăsare ca pacienții să fie tratați într-un infern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *