In vizor

Tișe se laudă cu dotarea Spitalului de Copii, dar mamele îi bat obrazul pentru sala de așteptare: ”Dacă vii cu copilul la spital, acolo la urgențe, în sală iei și alte boli”

Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca este vizitat anual de mii de copii, cea mai mare parte a lor provenind din alte județe. Dincolo de faptul că secțiile spitalului sunt împărțite în tot orașul în clădiri vechi, deteriorate, în care își face loc igrasia, cea mai mare nemulțumire a părinților este cauzată de sala de așteptare de la Urgențe. Aceasta a fost mereu mult prea neîncăpătoare, iar situația este și mai gravă acum, odată cu măsurile de distanțare impuse de pandemia de coronavirus. 

”De ani de zile ne tot mințiți ca faceti o sala de așteptare mai mare. Acum cu pandemia care e in sala aia acolo de 6,7 mp2 încap 2 familii cu copii.trebui distanțare nu?daca vii cu copilul la spital acolo la urgențe in sala iei si alte boli. Domnul Tise se aude sau nu?Consiliul județean cluj? Mereu au facut plângeri părinții si nu ati rezolvat”, acuză un părinte.

”Nu curge apa caldă în saloane ! Nu aveți lift. Urcă mamele cu pruncii in brațe, două etaje. Și altele ! La ORL, nu aveți linie de gardă in Cluj Napoca 2020”, reclamă un al părinte.

Aceste nemulțumiri ale părinților au fost exprimate împotriva Consiliului Județean la anunțul privind investițiile ce urmează să fie făcute pentru dotarea spitalului cu aparatură medicală. 

”Investiția este justificată de faptul că, în noul context epidemiologic, generat de pandemia de COVID-19, dotările existente în cadrul UPU nu sunt suficiente și nu satisfac nevoile în derularea activității de zi cu zi. În acest context, aparatura medicală de înaltă performanță ce va fi achiziționată prin proiect este necesară pentru a asigura tratamentul, monitorizarea și îngrijirea pacienților critici pediatrici în cazul epidemiei cu COVID-19. Investițiile în sănătate sunt o preocupare constantă a forului administrativ județean, achiziționarea aparatelor medicale ultraperformante fiind mai mult decât necesară pentru investigarea și tratarea eficientă a micilor pacienți”, a declarat Alin Tișe.

Tișe anunța la începutul anului 2019 că intenționează  să extindă Spitalul de Copii, inclusiv Unitatea de Primiri Urgențe. Timp de un an nu s-a realizat nimic în această direcție, iar la începutul acestui an Tișe a reiterat această promisiune la începutul anului și încă așteptăm ca acest proiect să demareze. Părinții reclamă faptul că acolo este un focar de infecție deoarece copiii și părinții se înghesuie în acea încăpere mult prea mică. Cel mai grav este faptul că Alin Tișe este consștient de această situație dramatică, de urgență găsirii unei soluții, însă totul a rămas la nivel declarativ. De la începutul mandatului se străduiește să găsească un teren sau o clădire pentru a ridica un nou spital pentru copii. Terenul a fost în sfârșit găsit, acum părinții din toată Transilvania așteaptă ca acest proiect să devină realitate.

”Necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul. Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și o bună parte din ele revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor” , recunoaște Consiliul județean necesitatea găsirii unei soluții pentru Spitalul de Copii.

70.000 de copii sunt tratați anual în Spitalul de Urgență pentru Copii, un spital care funcționează într-o clădire veche care trebuia modernizată de mulți ani. Curând din cauza acestei infrastructuri precare se va ajunge la situația în care copiii nu vor mai putea fi tratați corespunzător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *