In vizor

Tișe recunoaște că a deschis CMID-ul doar de ochii lumii: depozitarea gunoaielor s-a AMÂNAT. Licitația pentru stabilirea operatorului e CONTESTATĂ, iar o nouă licitație poate dura 3-4 ani

Alin Tișe susține în continuare faptul că deschiderea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor fără autorizație de mediu este legală și că se face deoarece la Pata Rât vorbim despre o situație de urgență. Concret, ar fi vorba despre faptul că actuala rampa de deșeuri a Primăriei poluează în exces și a atins deja capacitatea de 75%. Ceea ce nu spune Tișe, este că această situație datează de câțiva ani, dar abia acuma a devenit o urgență când Tișe vrea cu orice preț să deschidă CMID-ul, un motiv bun de laudă în campania electorală care urmează. 

Garda de Mediu a fost instituția care a subliniat toate aceste lucruri, ba mai mult, a precizat faptul că este vorba despre un proiect european și există chiar riscul pierderii finanțării dacă centrul se deschide fără a fi realizate toate obiectivele cuprinse în acordul de mediu.

”Menționăm că SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene și în consecință este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID”, potrivit Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu.

Primul argument al lui Alin Tișe este că rampa de gunoi administrată de RADP a ajuns deja la capacitatea maximă de 75%, astfel că este o urgență darea în folosință a primei celule. Potrivit Gărzii de Mediu, autorizația nu impune RADP-ului să sisteze depunerea deșeurilor, poate funcționa până la atungerea capacității maxime dacă are un contract cu un depozit AUTORIZAT. Iar cel de-al doilea argument a lui Tișe vizează brusca preocupare pentru sănătatea persoanelor care locuiesc în proximitatea rampei, chiar dacă știa încă din 2009 despre această situație în urma unui studiu comandat chiar de către Consiliul Județean.

Citește și:

Genocidul de la Pata Rât şi ipocriziile lui Alin Tişe. Despre problemele de sănătate provocate de deşeurile de la Pata Rât se ştia din 2009!

”Practic autorizația de mediu care este în curs de obținere vizează întreg sistemul integrat de Management integrat al Deșeurilor. Dar conform Hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență, și am spus asta de nenumărate ori, urmare a situației existente și anume atingerea a 75% din ocupare a rampei de la Pata Rât, a poluării excesive care există acolo, acestea au dus la o stare de urgență evidentă. Asta a determinat o convocare a Comitetului pentru Situații de Urgență unde Agenția de Mediu și Direcția de Sănătate Publică au menționat că se impune de urgență să se sisteze depunerea gunoaielor în rampa de la Pata Rât și să se ducă gunoaiele într-un depozit care să nu mai polueze. Celula noastră nu mai poluează, de aceea au decis că îndată ce rampa Primăriei și a RADP atinge 75% din ocupare, în sistem de urgență să depoziteze în aceste celule. Provizoriu, până se va obține autorizația pentru tot CMID-ul, în situație de urgență, este lege specială, nu este în afara legii. Hotărârile Comitetului pentru Situații de Urgență sunt cu valoare de lege, nerespectarea lor este caz penal. Pot să citez dintr-o adresă de la DSP care spune că populația din vecinătatea depozitelor este expusă la risc de îmbolnăvire cu alterări ale funcției pulmonare, infecții respiratoriin acute, bronșite, astm, intoxicații cu amoniac. Este o maximă urgență să folosim aceste celule, operațional ele sunt gata”, argumentează Alin Tișe.

Dacă ați crezut vreun moment că Alin Tișe a decis să ia în seama recomandările venite de la Garda de Mediu, și să aștepte finalizarea CMID-ului, v-ați înșelat. Motivul pentru care a fost depusă doar o roabă de gunoi, și asta doar de ochii lumii, să aibă Tișe cu ce se lăuda, e că a fost contestată licitația prin care RADP a fost numit administrator temporar al centrului. Până ce va fi luată o decizie de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, CMID-ul nu este operațional. După ce a durat 10 ani să fie finalizat parțial centrul, acum e posibil să mai dureze încă 3-4 ani până la finalizarea licitației. Probabil că acesta este motivul pentru care RADP a anunțat doar declarativ că va sista activitatea rampei de gunoi, dar nu a întreprins demersurile în acest sens.

Citește și:

Garda de Mediu avertizeză că Tișe NU are voie să depună deșeuri în prima celulă de la CMID. Prin urmare, Tișe A MINȚIT când a anunțat deschiderea CMID-ului

”Lucrurile sunt foarte simple. Din punct de vedere al construcției și din punct de vedere al Consiliului Județean, această celulă este operațională, în sensul în care ea este construită și poate fi folosită. Din punctul nostru de vedere acea celulă este operațională. Noi nu mai avem ce să facem din punct de vedere al construcției. Ele sunt finalizate și sunt operaționale. Partea cealaltă este legată de contractul pe care noi trebuie să îl avem cu o societate care să și realizeze practic administrarea acestei celule. Aceasta a fost dată RADP-ului, dar din păcate a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, atât licitația de stabilire a administratorului definitv cât și licitația de stabilire a administratorului temporar pe care noi l-am desemnat ca fiind RADP-ul. Odată ce este contestată procedura am fost obligați să stăm pe loc până se vor soluționa formele de contestație. Sunt două chestiuni diferite. Momentul în care noi am soluționat lucrările și el este operațional. Fie acum, fie peste o săptpmână, fie peste o lună sau peste 6 luni această celulă va fi la fel pentru că ea este terminată din punct de vedere al construcției. A doua chestiune este de a contracta un operator care să vină și să gestioneze această celulă. Nu puteam face licitația înainte să devină operațională. Cel care venea să opereze trebuia să vadă celula, să vadă în ce constă operarea ei. De aceea s-a amânat depozitarea de gunoaie, depozitarea fracției de 10% din gunoiul adunat, atât se va duce în această celulă, până se vor soluționa contestațiile făcute de diverși operatori, o firmă din București care a contestat toate licitațiile. Oricine se putea uita pe site și ar fi văzut aceste contestații. Zilele acestea așteptăm o soluție, dar această soluție poate să fie contestată în instanță. Este un document formal care va viza poluarea sau nepoluarea mediului, nicidecum realizarea construcției. Dacă va dura trei-patru ani licitația ce se va întâmpla? Vom continua să ducem gunoaiele într-o rampă ce poluează, deși avem aceste celule ecologice.”, a declarat Alin Tișe,  în cadrul emisiunii ziualive. 

Alin Tișe a anunțat o serie de obiective la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean acum patru ani, printre care se numără în mod evident și finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Chiar dacă acest proiect este un eșec răsunător, tot dă mai bine în fața alegătorilor să spună că e funcțional, ceea ce a și făcut, decât să recunoască faptul că timp de patru ani nu a finalizat niciunul din proiectele promise. Frica eșecului îl determină pe Tișe să forțeze cu orice preț funcționarea primei celule a CMID, asta chiar dacă argumentele folosite pentru a susține urgența există de mulți ani. Activiștii care luptă pentru drepturilor romilor, obligați să trăiască în locuințele modulare de la Pata Rât, au atras atenția mereu asupra condițiilor toxice deoarece nu se respectă distanța legală între locuințe și rampa de gunoi. Mai mult, aceștia susțin faptul că cei de la RADP se află deja la cea de-a cincea ”rampă”, deoarece îndată ce o rampă ajungea la 75%, se deschidea o alta.

Vedeți mai jos explicațiile celor care militează pentru drepturile comunității de la Pata Rât

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *