Primarul Emil Boc a promovat în Consiliul Local Cluj-Napoca unul dintre cele mai curajoase proiecte din istoria administrației, prin care ia de la sătmăreanul Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus, un teren de zeci de milioane de euro pe care îi dă forțat doar două milioane de euro. Visul lui Boc de a face un parc în Zorilor a fost votat în unanimitate, în ciuda tuturor presiunilor și a proceselor prin care Vasile Pușcaș cere să își păstreze terenul.
Urmăriți firul unui episod epic din ȘEDINȚA CL Cluj-Napoca, din 3 iunie:
Punctul 5 pe Ordinea de zi: Privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Amenajare parc Zona Observator, Cartier Zorilor din municipiul Cluj-Napoca”. Proiect din inițiativa primarului.
Avocatul Călin Stegăroiu, reprezentantul sătmăreanului Vasile Pușcaș a luat cuvântul pentru a le explica, într-un mod respectuos, că urmează să facă o greșeală de sute de milioane de lei, deoarece nu se vor opri cu procesele până Sile Pușcaș nu obține peste 200 de milioane despăgubiri pentru terenul din Zorilor.
„Recursul se judecă vineri(n.red. referire la un proces început de Sile Pușcaș împotriva administrației locale pentru a stopa expropierea). Ne surprinde că apare acest proiect de hotărâre acum, înainte de soluționarea dosarului. Eu nu știu ce s-a modificat din 2014 până azi, astfel încât atunci să NU se justifice existența unui parc, iar acum să SE justifice. Pe de altă parte, subliniez încă o data, vorbim de peste 5000 de mp de spațiu verde în plus. De ce? Proiectul inițal (proiectul imobiliar pe care SILE PUȘCAȘ voia să îl facă în Zorilor pe terenul respectiv) prevedea o grădină de cartier cu peste 3000 de mp de spațiu verde. Un parc nu e construit doar pentru lucrătorii unui cartier, ci a unei urbe/comunități. Se naște întrebarea dacă aceasta este cea mai bună variantă pe care să o luați în considerare. Referitor la despăgubire, s-a realizat un raport de evaluare întocmit de către un expert ANEVAR din București, care cunoaște sau nu piața de aici. Toți locuim în Cluj. Un mp în Cluj-Napoca, limitrof unei artere de circulație, unde regimul de construcție este ridicat, nu poate să valoreze sumele estimate în acest proiect. Ce se va întâmpla? Vom duce la capăt litigiile din instanță și se vor stabili despăgubiri. Eu cred că dacă justiția va funcționa despăgubirile vor fi foarte mari. Pretențiile noastre sunt de peste 200 de milioane de lei. Dacă vom avea câștig, bugetul local va fi grevat de această datorie. Încercați să stabiliți ca resursele pentru realizarea parcului să fie mai eficiente.
Acest punct pe ordinea de zi nu trebuia să apară astăzi, ci după soluția recursului”, a enunțat avocatul afaceristului Pușcaș.
Primarul îi cere avocatului Alexandra FUZESI, cea care a lucrat la întocmirea proiectului de expropiere în vederea realizării parcului, cerându-i să lămurească în direct de ce pe teren se va plăti doar suma de 11 milioane de lei (2,2 mil euro) și nu cât cere Pușcaș.
„M-am ocupat împreună cu colegii de la cadastru pentru întocmirea documentației pentru acest proiect. Raportul a fost întocmit de un expert care are toate autorizațiile. În condițiile în care prin grila notarilor este fixat un preț, iar cu cât suprafața este mai mare se aplică o corecție negativă, atunci se arată că suma a fost corect calculată”, a explicat avocata.
Emil Boc a luat cuvântul și a întrebat-o pe jurista instituției dacă PROCESELE intentate de Vasile Pușcaș împiedică realizare proiectului.
„Pornind de la încadrarea pe Legea 255/2010 că prima etapa de expropriere o consituie aprobarea studiului de fezabilitate, iar sub aspectul suspendării HCL s-a respins pretenția reclamantului, considerăm că promovarea proiectului s-a făcut legal. Proiectul cu studiul de oportunitate, are efecte juridice în vigoare. Este firesc să se treacă la etapa a doua, cea cu proiectul de azi”, a precizat jurista.
ATTENCION!!! Boc e pe poziție!
După dialogul de mai sus, Emil Boc a luat cuvântul și a explicat clar că acel parc se va realiza, indiferent de presiunile care au fost puse pe cei din Consiliul Local.
„Dragi consilieri, din punct de vedere legal nu există o barieră legală pentru ca proiectul să fie suspus la vot. Argumentele invocate de domul avocat Stegăroiu, pe care îl respect, nu opresc o procedură legală. Referitor la despăgubiri, dacă sentința stabilește că trebuie completări la ceea ce a stabilit un expert al Statului Român, ne vom supune. Simpla deschidere a unor procese judiciare nu poate ține pe loc funcționarea administrației locale. Orașul a evoluat și evoluează. Ați văzut rapoartele cu calitatea aerului și indicațiile de a lua măsuri pentru a diminuna factorii poluanți. Realizarea parcului vine în concordanță cu ce se așteaptă cetățenii și ce ni s-a recomandat de către autorități. Oameni buni, mai opriți-vă! Toată lumea are dreptul să construiască în acest oraș. Nu totul se reduce la bani, betoane și blocuri”, a declarat Emil Boc.
În urma precizărilor făcute de edil, proiectul a fost aprobat.
În încheiere, primarul a făcut câteva precizări demne de o cercetare a celor de la DNA Cluj, dacă nu dorm, desigur: presiuni pe consilieri pentru ca proiectul să nu treacă. Presiuni care nu ar putea veni decât din partea sătmăreanului Vasile Pușcaș, ex-ginerele lui Ioan Rus.
„Vreau să vă mulțumesc pentru solidaritatea cu interesul public. Știu că se fac presiuni asupra dumneavoastra. Din perspectiva legalității suntem asigurați, vă felicit pentru curaj”, a mai precizat Emil Boc.
Așa au decurs dezbaterile pentru realizarea unui nou parc în Zorilor, pe terenul aflat ÎNCĂ în proprietatea sătmăreanului Vasile Pușcaș. Practic, dezvoltatorului imobiliar i s-a arătat astăzi că o armată de avocați și dosare prin Cluj, Satu Mare sau Oradea nu vor opri interesele comunității, care, după EMIL Boc, nu înseamnă doar „banul și apartamentul”.
Îi vom dedica rubrica JOS PĂLĂRIA primarului, dacă are curajul să facă un denunț la DNA Cluj în care să spună despre acele presiuni pe care el știe că s-au făcut asupra celor din Consiliul Local.