In vizor

Tișe ignoră avertizările venite de la Garda de Mediu și deschide prima celula de la CMID fără a avea autorizație de mediu

Alin Tișe a anunțat cu surle și trâmbițe faptul că prima mașină a intrat azi în noul Centru pentru Managementul Integrat al deșeurilor. Ce nu zice Tișe, este că e funcțională doar o celulă care nici nu a obținut autorizația de mediu. 

Garda de Mediu i-a tăiat puțin din elan președintelui Consiliului Județean Cluj. Potrivit unui comunicat transmis azi, acordul de mediu a fost emis pentru întreg proiectul, nu doar pentru celua 1, ca depozit de sine stătător.

”Acordul de mediu nr 18-NV6/12.08.2010 cu modificările și completările ulterioare a fost emis pentru SMID ca un tot unitar și nu doar pentru celula nr. 1, ca un depozit de sine stătător, care are ca activitate doar depozitarea deșeurilor, chiar dacă sunt îndeplinite prevederile HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor. Până la această dată, instituția noastră nu a intrat în posesia unui document care să certifice finalizarea tuturor lucrărilor. Beneficiarul acestor lucrări este Consiliul Județean Cluj. În consecință, este normal și legal ca viitoarea autorizație integrată de mediu să se raporteze la îndeplinirea tuturor condițiilor din acordul de mediu SMID și să nu fie una parțială. Menționăm că SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene și în consecință este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID”, potrivit Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu.

Alin Tișe a făcut ”un blat” cu Comitetul pentru Situații de Urgență și a deschis prima celulă

Planul lui Alin Tișe a fost să pună în funcțiune prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și fără autorizația de mediu. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a întors documentația Consiliului Județean, iar ulterior conducerea județului a găsit o portiță pentru a „fenta” lipsa autorizației astfel încât să grăbească deschiderea primei celule. Astfel, motivând urgență deschiderii acestei celule prin faptul că rampa RADP de la Pata Rât a depășit capacitatea de 75%, Tișe a solicitat Comitetului pentru Situații de Urgență să îi permită deschiderea primei celule.

”Operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor. În contextul deciziilor pe domeniul mediu ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ținându-se cont de faptul că celula CMID este operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate. Județul Cluj încheie definitiv epoca poluării!”, a transmis azi Consiliul Județean.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a declarat că tot demersul pentru autorizația de mediu este în grafic și este perfect normal și legal ca prima celulă să intre în funcțiune pentru că autorizația vizează toate cele trei celule ale CMID. Tișe a invocat părerea unor specialiști, care au constatat că prima celulă corespunde din toate punctele de vedere.

„Obținerea autorizației de mediu se află în graficul stabilit. Avem deja procedura stabilită, a fost emis un aviz prealabil, acum două săptămâni, după care s-a intrat în procedura de dezbatere publică și emiterea autorizației integrate. Dar autorizația integrată de mediu vizează practic toate cele trei celule, iar noi suntem acum în etapa în care dăm în funcțiune doar prima celulă. Această primă celulă din punct de vedere tehnic ca urmare a constatărilor făcute de experți și de consultanți, ea corespunde. De altfel, este imposibil să nu corespundă pentru că noi practic venim cu o celulă ecologică care va înlocui o rampă de gunoi care nu este ecologică. Este bine că s-a lansat această dezbatere publică ca oamenii să vadă cu ce venim în loc. Astăzi avem două rampe la Pata Rât – una privată și una a Primăriei, care este autorizată provizoriu, iar noi în locul acestor două rampe venim și punem un depozit ecologic, încerca Tișe să îi convingă pe cei care încă îl mai cred.

Garda de Mediu nu consideră însă că umplerea rampei RADP este un motiv pentru a ocoli prevederile legale și pentru a funcționa făsă autorizație de mediu. Potrivit comunicatului transmis azi, Consiliul Județean ar trebui să găsească un depozit AUTORIZAT unde să fie depuse deșeurile și să nu recurgă la improvizații care ar aduce la pierderea altor bani europeni.

„Din deșeurile care intră pe platformă, o parte este reciclată și o altă parte este transportată spre depozitare finală, pe depozite autorizate din alte județe. Având în vedere că 75% din capacitate a fost atinsă în circa 4 ani și jumătate (începând cu septembrie 2015), rezultă că până la atingerea capacității maxime există timpul necesar pentru ca demersurile inițiate să conducă la «găsirea unui depozit de deșeuri AUTORIZAT în vederea redirectionarii deșeurilor. În concluzie, soluția legală și de dorit pentru județul Cluj este finalizarea și autorizarea CMID, cu toate instalațiile funcționale. În acest fel, vor scădea și costurile actuale (inclusiv pentru cetățeni) pentru gestionarea deșeurilor. În situația în care acest lucru nu va fi posibil, soluția legală este depozitarea pe un alt depozit AUTORIZAT din țară, așa cum s-a procedat și până în prezent”, este părerea Gărzii de Mediu.

De altfel, activiștii de mediu clujeni au lansat o petițieprin care avertizează că: “datorită depășirii capacității de depozitare a deșeurilor din depozitul de deșeuri de la Pata Rât se impune ca parte din investiția CMID Cluj să poată fi pusă în funcțiune ( zona administrativă si celula de depozitare )” (1) p. 157, emiterea autorizației integrate de mediu pentru CMID în forma actuală ar constitui un act major de iresponsabilitate, care ar genera o serie de catastrofe ecologice practic preanunțate – cu urmări ecologice și sociale extrem de grave”. 

Citește și:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj stă capră în faţa voinţei lui Alin Tişe care vrea, mort-copt, să transforme CMID într-o nouă rampă tip „Pata Rât”. Plus un compendiu de expresii uzuale Tișe-română, de folosit la tăierea “pamblicii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *