In vizor

Boc nu renunță la creditul pentru proiectul ratat, Centrul Cultural Transilvania, de care niciun investitor nu e interesat

Scris de 427

Primarul Emil Boc a anunțat azi că nu va renunța la contractarea creditului de 400 de milioane de lei pentru realizarea unor lucrări de infrastructură în oraș, dintre care cel mai important proiect este noul sediu al Filarmonicii.

”Noi am declanșat procedura pentru că acel împrumut poți să îl adaptezi, să îl modelezi și după să te duci la Guvern. De asta sunt importante relaxarea marjelor de deficit. Degeaba iau eu împrumutul și noi la municipiu nu avem o problemă pentru că nu avem un grad de îndatorare de 35% cât ne permite legea. Dar dacă nu te încadrezi în marja de deficit națională, degeaba ai un împrumut pentru că nu îl poți utiliza. Acum e momentul să ne facem proiecte de infrastructură. Este o ocazie istorică acum de a da mari proiecte de infrastructură pentru că bani se găsesc și nu avem limită de deficit. Acesta este raiul financiar din perspectiva datoriei publice și a nivelului de deficit. Nu am mai avut așa ceva de la intrarea României în UE, este o ocazie istorică pentru a moderniza România. Putem diminua decalajele de dezvoltare cu UE”, a explicat primarul Emil Boc la un post de radio local.

Boc promite de 14 ani realizarea Centrului Cultural Transilvania, proiect ce ar fi trebuit să rezolve problema sediilor pentru Academia de Muzică și pentru Filarmonică. Sătui să aștepte realizarea unui proiect care bate pasul pe loc, Academia de Muzică a reușit să obțină finanțare de la Guvern pentru un nou sediu ce se va construi în Mănăștur pe locația fostului spital de la Colina. Între timp, Filarmonica încă își desfășoară activitatea în clădiri închiriate, așteptând ca Boc să se țină de promisiune și să ridice un sediu nou.

Licitații anulate pe bandă rulantă. Niciun investitor nu este interesat de acest proiect

După patru licitații anulate, dintre care trei în 2019, Primăria trebuie să conștientizeze că proiectul, în actuala sa formă nu este unul fezabil și dacă într-adevăr își dorește realizarea lui să găsească o altă formă, mai atractivă pentru potențialii investitori. Așa să tot spui că noi vrem să facem, dar nu e nimeni interesat demonstrează că scopul proiectului este în continuare unul pur electoral. Investitorii pot opta să construiască un hotel sau o clădire de birouri cu scopul de a-și scoate investiția, asta pe lângă realizarea propriu-zisă a Centrului Cultural Transilvania.

“Concesionarea lucrărilor pentru realizarea şi exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106 (…) Ofertanţii pot opta fie pentru o investiţie cu destinaţia hotel de minim 200 camere, clasificare turistică 4 stele, fie pot opta pentru clădire de birouri şi servicii conexe, minim clasa A. Valoarea totala estimată este în intervalul 350 milioane lei şi 1,4 miliarde lei. Durata contractului de concesiune este de 480 de luni”, se arată în anunţul de licitaţie.

Prin H.C.L. nr.976 din 28 noiembrie 2017 s-a aprobat concesionarea lucrărilor pentru imobilul cu funcțiuni complexe, hotel sau clădire de birouri și atribuirea unui contract de achiziție publică pentru realizarea întregului ansamblu Centru Cultural Transilvania – clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, Piața Transilvania, anexe tehnice și parcaje subterane, în conformitate cu opțiunea nr.1 din studiul de fundamentare aprobat prin aceeași hotărâreULTIMA ORĂ

 • Acum 34 seconds PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 3 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 4 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 6 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 6 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 9 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 10 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 10 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE