In vizor

Tișe este forțat să deschidă CMID-ul chiar și fără autorizația de mediu, pentru că rampa RADP de la Pata Rât s-a umplut

Alin Tișe este nevoit să apeleze la tertipuri care să îi permită deschiderea primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor fără autorizația de mediu, forțat fiind de faptul că rampa de gunoi a Primăriei administrată de RADP a ajuns la capacitatea maximă. O întârziere a deschiderii primei celule ar însemna ca municipiul să se găsească din nou în situația de a nu avea unde depozita gunoaiele. 

Consiliul Județean știa că rampa RADP se va umple înainte de-a obține autorizația de mediu.Ne uităm la hotărârea 17 din 15.04.2020 Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și ne reamintim că rampa RADP trebuie oprită când ajunge la 75%. ”Rampa temporară a Primăriei… funcționează până va intra în funcțiune CMID-ul.- spunea Alin Tișe în 15 ianuarie. Dar cauzalitatea e fix invers. Nu oprirea rampei RADP e declanșată de pornirea CMID, ci pornirea CMID e declanșată forțat (!) de oprirea rampei RADP. Pornirea CMID se încearcă a face pe genunchi, nepregătit, fără verificările ANPM. Nu uităm că Tișe dădea în scris că e ok TOT și în ianuarie – iar stația de levigat nici măcar nu era instalată”, explică activistul de mediu Szakacs Istvan.

1. La sfârșit de februarie, rampa RADP era la 72% (marcat cu galben).

2. La sfârșit de martie, rampa RADP era la 74% (marcat cu portocaliu).

Având în vedere creșterea de 2% pe lună, calculați cota de umplere a rampei la sfârșit de aprilie. Corect, 76%.

3. RADP a și avertizat că la miez de aprilie vor fi la limită de capacitate (marcat cu roșu).

4. Și, când a fost consultarea publică, organizată de CJ? La început de mai. La cacealma? La cacealma.

Într-o dezbatere publică despre obținerea autorizației de mediu pentru prima celulă a CMID care a avut loc în 4 mai, specialiștii de mediu au transmis că se va putea depozita, în regim de urgență, la CMID chiar și în lipsa autorizației de mediu. Acest lucru a fost hotărât de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre, astfel că în momentul în care se sistează depozitarea la RADP și Salprest, din cauză că se ajunge la capacitatea maximă, se va depozita, în regim de urgență, temporar, la CMID, chiar și în lipsa autorizației integrate de mediu”, au precizat specialiștii de mediu, prezenți la dezbatere.

Activistul de mediu Szakacs Istvan a realizat o petiție online pentru oprirea emiterii autorizației de mediu în forma actuală. Mai mult, îl acuză pe Alin Tișe de blat cu Comitetul pentru Situații de Urgență, care a permis darea în funcțiune a primei celule invocând starea de urgență.

Citește și:

CJ Cluj vrea să deschidă prima celulă a CMID fără autorizație de mediu. Un studiu pe sănătate din 2009 arată dezastrul de la Pata Rât

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean a declarat că tot demersul pentru autorizația de mediu este în grafic și este perfect normal și legal ca prima celulă să intre în funcțiune pentru că autorizația vizează toate cele trei celule ale CMID. Tișe a invocat părerea unor specialiști, care au constatat că prima celulă corespunde din toate punctele de vedere.

„Obținerea autorizației de mediu se află în graficul stabilit. Avem deja procedura stabilită, a fost emis un aviz prealabil, acum două săptămâni, după care s-a intrat în procedura de dezbatere publică și emiterea autorizației integrate. Dar autorizația integrată de mediu vizează practic toate cele trei celule, iar noi suntem acum în etapa în care dăm în funcțiune doar prima celulă. Această primă celulă din punct de vedere tehnic ca urmare a constatărilor făcute de experți și de consultanți, ea corespunde. De altfel, este imposibil să nu corespundă pentru că noi practic venim cu o celulă ecologică care va înlocui o rampă de gunoi care nu este ecologică. Este bine că s-a lansat această dezbatere publică ca oamenii să vadă cu ce venim în loc. Astăzi avem două rampe la Pata Rât – una privată și una a Primăriei, care este autorizată provizoriu, iar noi în locul acestor două rampe venim și punem un depozit ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *