In vizor

Tișe, despre alocările pentru comunele din județ: „Dacă alocarea era strict politică, trebuia ca 95% din bani să meargă către primarii PNL”

Consiliul Județean Cluj a repartizat pe unități administrativ-teritoriale suma corespunzătoare cotei de 6 % din impozitul pe venit pe anul 2021. La fel ca în fiecare an această repartizare a creat discuții din partea consilierilor județeni aflați în opoziție. Alin Tișe a explicat că alocarea se face după un criteriu aprobat în anii anteriori, însă de fiecare dată există primari nemulțumiți de fondurile care le-au fost alocate. 

Tișe a ținut să precizeze că dacă alocările s-ar fi făcut pe criterii strict politice, atunci aproape toată suma ar fi fost alocată către primarii din PNL.

„Dacă alocarea era strict politică trebuia ca 95% din bani să meaargă către partidul care conduce 95% din populația județului, adică către PNL, ceea ce era imposibil, pentru că sunt și alte comunități. S-a ținut cont de ponderea politică, de coeficientul pe care îl are comuna ca și populație, condusă de un anumit primar au configurație politică. Este un criteriu pe care îl aprobăm de mulți ani. Sunt și situații în care anumite localități sunt nemulțumite. Am încercat să găsim o modalitate, dar este singura variantă care a dat rezultate”, a precizat Alin Tișe.

Consilierul județean USR PLUS Adela Dehenes consideră că alocările au fost făcute în special pe criterii politice și a propus ca pe viitor să se facă o analiză mai transparentă a proiectele și nevoilor administrațiilor locale.

„Principiul de acordare a fost politic și a existat o ușoară ierarhizare politică. Chiar dacă era o distribuție egală, nu știu dacă e benefic pentru obiectivele administrațiilor. Au fost solicitată comunicarea unei liste cu priorități, de cofinanțarea a unor proiecte. Ceea ce s-a făcut are caracterul unor burse școlare. Trebuie mers pe o analiză a necesităților, a stringentelor”, a declarat Adela Dehenes.

Consilierul local Laura Chiorean a propus înființarea unei comisii care să analizeze proiectele prioritare ale primăriilor și să stabilească criterii de alocare transparente 

„Am avut această discuție și în mandatele anterioare și eu propun, pentru că legea nu prevede care sunt aceste criterii, să încercăm să stabilim noi criterii transparente. Eventual să înființăm o comisie care să ducă niște negocieri și să aibă consultări cu primarii. Pe viitor să avem criterii obiective și transparente. Trebuie să ne referim atât la nevoile comunitățile sărace, dar trebuie să luăm în calcul și proiectele. Iar în această comisie, în consultare cu primăriile să stabilim criteriile și care sunt proiectele prioritare pentru a evita orice suspiciuni pe viitor”, a propus Laura Chiorean. 

Alocările către primăriile din județ

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *