In vizor

Tișe anunță o amplă acțiune de împădurire în județ: Un milion de arbori în 10 ani

Alin Tișe a prezentat proiectele prioritare pe care Consiliul Județean proaspăt ales își propune să le realizeze în următorii patru ani. Astfel, dincolo de drumuri, spitale și parcuri industriale, Consiliul Județean are și proiecte care vizează mediul: împăduriri, piste de biciclete și extinderea parcului Hoia. 

După ani de zile în care pădurile Clujului au dispărut treptat, tăiate mai mult sau mai puțin legal, Banca Mondială vine și sesizează această problemă și sugerează Consiliului Județean, în planul de amenajare a teritoriului, să planteze arbori. Astfel, Alin Tișe vine cu proiectul Clujul Milion care presupune plantarea a 1 milion e arbori în următorii 10 ani. Practic proiectul presupune o amplă acțiune de împădurire, iar dacă se va materializa ar putea rezolva măcar parțial problema tăierilor accelerate din ultimii ani. 

”Se numește Clujul Milion, acest proiect important presupune un protocol de colaborare cu USAMV și plantarea a 1 milion de arbori în următorii 10 ani. Într-o etapizare cu UAMV; proiect unic in România, vom planta acest arbori in localitățile unde e nevoie de împăduriri și tipul de puieți adecvați. Prin aceasta CJ va primi gratuit de la USAMV puieții în parteneriat cu diverse entități iar noi vom face punerea în practică a acestui proiect. Scopul este creșterea calității aerului, susținerea a ecosistemelor semi degradate și degradate. Clujul milion propun plantarea 1 milion de arbori. USAMV l-a îmbrățișat cu drag. În planul județean de amenajare a teritoriului pe care îl facem cu Banca mondială apare această nevoie, operațiune de reîmpădurire și de plantare de arbori. Acest plan va răspunde la întrebarea privind necesarul de arbori. Nevoia de a face reîmpăduriri este un obiectiv important a acestui plan de amenajare a teritoriului”, a declarat Alin Tișe.

Dincolo de intențiile bune ale acestui proiect, Consiliul Județean va trebui să și monitorizeze aceste plantări pentru ca puieții să fie îngrijiți, iar acțiunea să nu fie doar de fațadă. Clujenii au deja experiența unui astfel de proiect ratat derulat de Primăria lui Boc. Astfel, timp de mai mulți ani, Boc a promis că face pe Bulevardul Muncii Pădurea Clujenilor. An de an, sportivi, voluntari, politicieni s-au perindat pe acest teren și au tot plantat puieți care se uscau de la un an la altul pentru că nimeni nu s-a ocupat de îngrijirea acestora. Având acest exemplu, Tișe va trebui să ia în calcul un eventual parteneriat cu Direcțiile Silvice pentru ca puieții să fie monitorizați. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *