Din oras

Tinerii Maniosi si-au dat seama, dupa o saptamana, de ce au protestat

Dupa mai bine de o saptamana de la protestele fata de Universitatea Babes Bolyai, cand unul dintre amfiteatrele UBB a servit pe post de bucatarie si dormitor pentru aproximativ 30 de studenti si alumni vreme de cateva zile, Tinerii Maniosi si-au dat seama ce vor. Nu au stiut sau n-au vrut s-o spuna atunci, cand dormeau si mancau in amfiteatrul Nicolae Iorga, nici cand au mers, de buna voie, la emisiuni televizate in care nu au scos un cuvant despre doleante si nemultumiri.

In aceasta dimineata, au pus mana pe tastatura si au formulat un comunicat de presa. Dupa o intreoducere de 32 de randuri, cu fraze boldate, sintagme scrise cu italic si note de subsol, au ajuns la primul bai:

„Interzicerea desfasurarii proiectiei/dezbaterii programate si aprobate de catre reprezentantii UBB a se desfasura pe data de 21 martie 2013 in cladirea centrala a reprezentat o abdicare a institutiei, in urma unor interventii si presiuni politice inadmisibile, de la unul dintre scopurile ei principale”, scriu maniosii.

Cu alte cuvinte, daca ei nu i-au lasat sa stea doua ore acolo, ei bine, ei s-au dus si n-au mai plecat trei zile.

„Suntem revoltati de modul in care s-a incercat blocarea desfasurarii acestor dezbateri legitime si necesare, precum si de diversiunile intreprinse, in acest scop, de catre reprezentantii unor institutii publice – in frunte cu reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul judetului Cluj”, mai spun tinerii.

In acelasi context, Tinerii Maniosi ii cer pro-rectorului Ioan Bolovan lamuriri cu privire la declaratiile sale din dimineața zilei de 27 martie, conform carora „mai multe persoane prezente la ocupare au fost urmarite de „institutii abilitate ale statului” si sunt „mercenari platiti”. Aceste afirmatii contrazic declaratiile purtatorului de cuvant al Prefecturii, conform carora informatiile au fost furnizate de unii studenti care s-ar fi adresat direct Prefecturii. Consideram ca este in interesul cetatenilor sa afle care a fost exact continutul si forma sub care s-au facut aceste informari, daca ele au fost realizate de SRI sau de alte organe ale statului”, se arata in cererea lor.

Intr-un raspuns pentru Ziar de Cluj, prorectorul clarifica aceste nelamuriri.

„Resping orice asociere a faptului ca studentii au fost urmariti sau ascultati de SRI. Stiti foarte bine ca vorbele pot fi rastalmacite. Eu ies de multe ori in oras cu studentii, nu e niciun secret aici. Stau la 4 minute de Piezisa. In seara aceea am fost la un ceai cu alti studenti, dintr-un ONG, si i-am auzit vorbind despre protest. Au primit bani, au baut doua beri si si-au dat drumul la gura. Spuneam ca am primit informatiile de la o institutie. Ei bine, pentru cei care nu stiau pana acum, UBB e o institutie”, spune pro-rectorul UBB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *