Analiza

Timpul trece, banul vine. Cum să freci menta pe bani publici. Cele mai mari cheltuieli de exploatare la RADP Cluj-Napoca sunt pentru salarii

RADP Cluj-Napoca, cea mai mare regie aflată în subordinea Primăriei, are 1.250 de angajați, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a cheltuieilor de exploatare sunt pentru salarii, tichete, bonusuri pentru personal. Este interesant faptul că deși are profit, regia are și datorii, dar și creanțe. Valoarea acestora din urmă este aproximativ egală. Regia este ca o apă sfințită, nici nu ajută, nici nu strică. Contractele pentru reparații străzi sunt cu Primăria, deci pe bani publici se face tot. Salariile sunt plătite din venituri proprii, obținute în mare parte tot din contracte pe bani publici. 

La 30 iunie, RADP înregistrează datorii în valoare de 21.667.017 lei, din care aproximativ 7 milioane lei sunt datorii comerciale, iar 14,6 milioane lei sunt alte datorii (fiscale, cu personalul etc) – datorii curente. De asemenea, regia înregistrează creanțe în sumă de 22.003.529 lei, din care aproape 21,6 milioane lei sunt creanțe comerciale (clienți) și 490.566 lei sunt alte creanțe (debitori, asocieri etc). Ce înseamnă aceasta? RADP Cluj-Napoca are datorii către furnizori, dar în același timp a și dat cu împrumut sume către clienți, valoarea acestor sume fiind aproximativ egală după cum reiese din raportul de activitate. 

Ne întrebăm pe această cale către cine are datorii RADP și cine are creanțe către RADP? Fiind o regie aflată în subordinea Primăriei, primește contracte din partea Consiliului Local, acesta fiind autoritatea contractantă. De exemplu, CL a atribuit, anul trecut, contracte către RADP pe bază de tarife/prețuri pentru reparații și întreținere străzi, poduri, repararea și menținerea marcajelor rutiere, activități de pompe funebre în cimitire, ridicare autovehicule, întreținere și administrare piețe de vechituri etc. 

În bugetul de venituri și cheltuieli, au fost prognozate pentru anul 2018, venituri totale de 65.016.000 lei, cheltuieli totale în sumă de 63.916.000 lei și un profit de 1.100.000 lei. Potrivit datelor din raport, RADP Cluj-Napoca a avut, la sfârșitul primului semestru, venituri din exploatare în valoare de peste 32,1 milioane lei și cheltuieli de exploatare în valoare de aproape 32 milioane lei. De aici rezultă că profitul din exploatare este de aproape 200.000 lei. Regia a înregistrat o pierdere de 107.350 lei, mai mare decât pierderea estimată de 59.000 lei. Din analiză rezultă că RADP a înregistrat un profit de 89.228 lei. 

Cele mai mari cheltuieli de exploatare ale regiei sunt cu salariile angajaților. Cu un număr de 1250 de angajați, RADP a plătit pe salarii, tichete, asigurări sociale și bonusuri 15.547.177 lei. Aceasta înseamnă aproximativ jumătate din valoarea cheltuielilor de exploatare. Pe locul doi în topul cheltuielilor de exploatare sunt materiile prime și materialele, în valoare de peste 6 milioane lei. 

“Referitor la  activitatea de resurse umane în primul semestru al anului 2018 a existat o preocupare constantă în ceea ce privește recrutarea și angajarea de personal competent pentru activitățile în extindere ale regiei. Aici trebuie menționat și faptul că în primul semestru a fost negociat noul Contract Colectiv de Muncă pentru anii 2018-2020. De asemenea, un alt palier al preocupărilor a vizat perfecționarea personalului existent în cadrul regiei, sens în care s-a elaborate și aprobat Planul de Formare Profesională. Activitatea de secretariat – registratură/protocol s-a desfășurat în primul trimestru al anului 2018 în parametrii de funcționare optimi, astfel încât să asigure o interfață cu cetățenii și partenerii comerciali ai regiei la standardele actuale de relații și comunicare publică”, se arată în raportul de activitate al RADP Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *