Din oras

TIFF 2014, sub semnul hazardului

Pentru ca Ministerul Culturii si Cultelor nu a mai alocat in acest an fonduri pentru evenimente, aproximativ o treime din bugetul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) depinde de o hotarare de guvern. Editia din acest an aduce multe noutati: s-a renuntat la proiectiile din mall-uri, la colaborarea cu Muzeul de Arta , au aparut locatii si parteneri noi, iar biletele pot fi cumparate printr-o modalitate mai simpla.

Oficialii TIFF au sustinut astazi traditionala conferinta de presa in care anunta principalele coordonate ale festivalului din acest an.

“Editia 13 sper sa ne poarte noroc, pana acum cred ca nu sunt probleme majore care sa ne incurce. Cred ca e o editie cel putin la fel de ambitioasa ca si precedentele, poate si mai ambitioasa. Provocarea cea mai mare a fost sa evoluam, sa aducem filme si invitati, sa programam evenimente fara sa stim pe ce buget ne bazam. Saptamana trecuta, ministrul Kelemen Hunor a fost la Cluj si a spus ca a mostenit o situatie unica: Ministerul Culturii nu are in bugetul din acest an alocari pentru evenimente. Saptamana asta vom afla daca se va da o Hotarare de Guvern care va salva alocarile de pana acum pentru TIFF si Festivalul International de Teatru din Sibiu (FIST). In paralel, noi ne-am facut temele, am atras sponsori si parteneri noi. Era prea tarziu pentru a contramanda invitatii si filme importante. Ne bazam pe hazard, pe noroc, pentru ca aceasta situatie sa se rezolve”, a precizat din capul locului Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Bugetul din acest al al evenimentului este de aproximativ 1,5 milioane de euro, iar alocarea traditionala de la Ministerul Culturii era de 2 milioane de lei, reprezentand circa o treime din suma.

Din acest an nu vor mai avea proiectii la salile multiplex de la Iulius Mall si Polus Center.

“E foarte complicata comunicarea cu o companie multinationala care are un cvasimonopol pe difuzarea de filme, ma refer la Cinema City. Pentru ei, sustinerea filmelor romanesti e o prioritate secundara si, in general, primim foarte tarziu raspunsuri vizavi de rezervarea salilor. In plus, au fost mereu plangeri legate de distantele care trebuie parcurse pana acolo”, a explicat directorul.

In schimb, vor fi inaugurate sali noi de proiectie: Cercul Militar va deveni pe parcursul TIFF “un mini-mall cultural” si se va deschide pentru cinefili si Sala de Proiectie din cladirea Universitatii Sapientia de pe Calea Turzii, nr. 4. In plus, se va folosi din nou “Depozitul de Filme” de pe str. Maiakovski.

Directorul artistic Mihai Chirilov a anuntat un “bombardament de filme”. Daca TIFF 2013 a adus 150 de lungmetraje, acum vor fi 190. In total, TIFF 2014 va aduce aproape 220 de filme din 55 tari. Ponderea filmelor-soc, horror si fantasy va creste  la aceasta editie.

“Ne-am propus sa promovam filme care nu se iau in serios. Exista productii pe care realizatorii lor se fac pentru a se amuza. Eu am fost la cateva festivaluri de film horror si fantasy si as vrea sa regasesc si la Cluj atmosfera aceea, in incurajez pe spectatori sa strige, sa sara si sa se manifeste. Aceste filme pot exprima si un entertainment destept”, a justificat Chirilov.

S-a mai vorbit despre campania “Salvati marele ecran”, pe care oficialii TIFF au demarat-o pentru a crea o retea de minim cinci cinematografe din Romania modernizate, cu sprijinul autoritatilor locale . Actiunea include campanii, actiuni de crowdfunding, caravane si alte activitati. Vor mai avea loc si campanii de asigurare a finantarii unor filme realizate de localnici din Transilvania sau filmate in aceasta zona, atat pentru scurtmetaje si documentare, cat si pentru lungmetraje .

Evenimentele complementare, concertele si workshop-urile, vor avea loc la Casa TIFF, Casa de Cultura a Studentilor (CCS), Hotelul Continental sau Casinoul din Parcul Central. Meeting Pointul va fi tot la Casa TIFF. Muzeul de Arta nu va mai gazdui nici un eveniment TIFF in acest an. Centrul de presa va fi mutat, astfel, in fostul spatiu al localului Arizona.

Pretul biletelor a ramas acelasi, de 10 lei la cumpararea in avans, 12 lei la fata locului si 8 lei pentru elevi, studenti si pensionari. Noutatea in acest context ar fi introducerea de noi modalitati de plata, folosindu-se tehnica contactless (o metoda rapida de a plati fara sa mai fie nevoie de tastarea PIN-ului, trecand cardul prin fata unui cititor special, echipat cu tehnologia contactless).

TIFF 2014 va avea loc la Cluj-Napoca intre 20 mai si 8 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *