In vizor

The Office isi construieste o cladire noua pe nervii clujenilor din preajma

Zi de zi, de la 7 dimineata si pana seara, uneori si tarziu in noapte, clujenii din vecinatatea santierului The Office au de indurat zgomote puternice produse de muncitori si utilaje, mizerie si praf, iar strada lor e mereu ocupata cu masini, camioane si chiar macarale. Plangerile pe care le-au depus la autoritati nu au avut niciun ecou. 

Pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, la numarul 75, viata e un continuu santier. Toata lumea se trezeste de la ora 7, in taraboi de ciocane, picamere, motoare si alte zgomote specifice lucrarilor de constructie. Strada e intr-un nor de praf, iar camioanele si macaralele sunt acolo la ele acasa. 

“Suntem deranjati in mod constant de efectele santierului asupra vecinatatilor acestuia si este trist ca a scazut dramatic calitatea vietii pentru toti locuitorii zonei, pe durata executiei proiectului, care deja dureaza de mai bine de 2 ani si va mai dura probabil inca vreo 2 ani”, spune Dana Zaharia, administrator al unuia dintre blocuri. 

Sesizarile depuse la Politia Locala nu au avut pana acum vreun rezultat. 

“Munca pe santier incepe in forta dimineata de la ora 7 (cu mult zgomot de ciocane) si continua si pe parcursul noptii (cu zgomot de beton turnat). Se lucreaza inclusiv sambata si duminica, tot de la ora 7 dimineata. Va dati seama ca nimeni nu mai poate dormi in vecinatatea santierului, din cauza zgomotului. Trist este ca in aceste patru blocuri sunt multe persoane foarte in varsta, si bolnave, pentru care viata in aceste conditii a devenit un chin”, a adaugat clujeanca. 

Oamenii sunt necajiti si din cauza ca spatiul verde din fata blocurilor noastre este zi de zi invadat de masinile personale ale celor care muncesc pe santier, care parcheaza aici. 

“Pe mine nu ma deranjeaza asa de tare zgomotul. Se construieste si e normal, multi ar trebui sa inteleaga asta. Ar face bine, totusi, daca ar avea grija sa fie liniste macar noaptea. E procesul lor tehnologic de munca”, spune Ferencz Ioan, un locatar al zonei. 

Pentru el, zona este inca “la Tricotaje Somesul” si mai stie ca nu departe era “Spicul”, unde se faceau candva pufarini.

“Problema e ca se ocupa parcarile. Oamenii vin acasa de la serviciu si nu mai au unde sa isi lase masina. Asta e un necaz”, spune el. 

Un episod petrecut recent i-a suparat pe localnici si mai mult. 
 
“In data de 8 mai 2015, firma constructoare de pe santierul The Office a amplasat o macara pe spatiul verde din fata blocului C nr. 75, fara a cere voie in acest sens Asociatiei de Proprietari si fara a prezenta documentele de autorizare necesare. Macaraua respectiva a stationat pe spatiul verde aproximativ 12 ore, de la ora 9 dimineata la ora 9 seara, fiind parcata peste un puiet de nuc plantat in luna aprilie, care bineinteles ca a fost distrus. Ca o paranteza, nucul este ocrotit de lege. Mai mult, macaraua „parcata” pe spatiul verde manipula obiecte pe deasupra firelor de curent. Am facut sesizari la Garda de Mediu, la Directia Agricola si la Politie, si asteptam (cu optimism) luarea masurilor legale”, a mentionat administratoarea. 

Nu a fost prima sesizare legata de aceasta problema. 

“Toate sesizarile facute in ultimii 2 ani, la Primarie si la Politie, nu au avut niciun efect pozitiv, autoritatile tinand sa ne asigure ca firma constructoare are toate autorizatiile in ordine si este legal sa produca zgomot pe santier, zi si noapte. Eu sunt de parere ca legea nu este aplicata cum trebuie si este interpretata stramb pentru a servi intereselor financiare ale investitorilor din spatele proiectului. Frecvent, aleea de acces la blocuri este blocata, din cauza ca aleea este folosita ca acces pe santier de catre betoniere, tir-uri de mare dimensiune care transporta materiale pentru santier. Ne-am interesat la avocati si conform legislatiei actuale, pentru a avea un drept de trecere, este necesar ca imobilul care are acest drept sa nu aiba iesire la o alta cale de acces. In situatia de fata, The Office are un front stradal de zeci de metri, deci are cale de acces si nu are sens sa aiba drept de trecere pe aleea vecina”, a mai precizat Dana Zaharia. 

Atunci cand au adus problema in fata celor de la The Office, acestia au dat asigurari “ca au toate autorizatiile necesare, inclusiv dreptul de a folosi aleea, sub motivul ca este „drum public” si in proprietatea statului”.  

“Aleea este singurul acces pentru toate blocurile de la nr 75, totalizand aproximativ 65 de familii. Pe aceasta alee doar noi, locatarii celor 4 blocuri de la nr. 75, avem drept de servitute, dovedibil prin documente. Aceasta alee este prevazuta ca alee pietonala cu trafic auto redus, nu este „drum public”. Insa autoritatile au preferat sa serveasca interesele investitorilor The Office, si nu sa apere drepturile unor simpli cetateni”, a remarcat ea. 

Clujeanca se intreaba de ce constructia celor trei cladiri din proiectul The Office a inceput cu cladirea de la strada, si nu cu cladirea din spate, si de ce autoritatile au autorizat un astfel de plan de constructie, fara a face un studiu de impact asupra zonei, cu atat mai mult cu cat era vorba de un santier care urma sa se intinda pe 4-5 ani de zile. 

“Desi este un proiect de amploare, in calitate de vecini direct afectati, nu am fost informati oficial despre anvergura si impactul proiectului asupra noastra, nu s-a facut nici o dezbatere prin care sa avem si noi dreptul la a ne exprima opinia, inaintea demararii constructiei. Am primit doar niste informatii vagi, dupa inceperea executiei, si implicit mult dupa obtinerea autorizatiilor de constructie (cand oricum era tardiv sa mai fi putut schimba mersul lucrurilor). Este foarte interesant cum de nu s-a realizat un studiu urbanistic inainte de construire, desi pentru noua cladire a Filarmonicii, care se va construi vizavi de nr. 75, exista un astfel de studiu aprobat de autoritati. Acest aspect ridica un alt mare semn de intrebare…”, a mai spus aceasta.

Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca au precizat pentru Ziar de Cluj ca firma care cosntruieste are toate autorizatiile. 

“In weekend a fost o macara pentru organizare de santier si in timpul lucrarilor au distrus gazonul si gardul viu. Pentru asta au primit o amenda, plus obligatia de a reface cum era initial. In mod normal, daca deranjeaza, cetatenii pot solicita interventia politistilor locali care pot constata ca nu se respecta orele de liniste se dau amenzi”, a declarat un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul municipalitatii clujene. 

Mentionam ca valoarea amenzii care se poate aplica in acest caz este intre 500 si 1.000 de lei. 

Daniel Crainic, reprezentantul SC Cluj Business Center, beneficiar al lucrarii a precizat din capul locului ca santierul respecta toate prevederile impuse de lege.

“E unul din cele mai bine organizate santiere din Cluj. Constructia se face etapizat, tocmai pentru a nu deranja vecinii. Mare parte din lucrari, cele care genereaza zgomote, sunt condensate intr-un program de lucru. E vorba, totusi, de un santier si intelegem ca poate fi creat un deranj, dar la amploarea si valoarea adaugata pe care cladirea o va aduce Clujului, cred ca sunt niste lucruri pe care le putem tolera. Din pacate, nu am auzit de vreo tehnologie silentioasa de constructie”, a declarat Crainic, pentru Ziar de Cluj. 

Despre ocuparea locurilor de parcare de pe strada, acesta a spus ca “Lucrarile sunt contractate, un dezvoltator nu poate sa controleze unde isi parcheaza cei de la constructii masinile”. 

“Acolo exista o alee total improprie, pe care constructorul a amenajat-o pentru localnici din fonduri proprii, s-a asfaltat, s-a creat o bariera pentru ca numai vecinii sa poata intra, dar se pare ca asta s-a uitat”, a mai precizat acesta.

Problemele cu care se confrunta vecinii au mai fost redate de Ziar de Cluj si in septembrie 2014. 

Centrul The Office este construit pe fosta platforma Tricotaje Somesul, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. In total, proiectul prevede un centru de afaceri de 54.000 de metri patrati. Una dintre cladiri a fost inaugurata in aceasta vara, urmand sa mai fie construite inca doua: prima va fi gata in a doua jumatate a anului 2015, iar ultima pana in 2017.

Estimarile beneficiarilor arata ca, odata cu finalizarea intregului proiect, numarul persoanelor care isi vor desfasura activitatea la The Office va depasi 5.000. Investitia pentru teren si prima faza de proiect a ajuns la 26 milioane de euro.

NEPI este unul dintre cei mai activi investitori din Romania, printre cele mai recente activitati de investitie si dezvoltare ale grupului, se numara centrul comercial Ploiesti Shopping City, dezvoltat in parteneriat cu Carrefour Property, Pitesti Retail Park, Promenada Mall din Braila, iar pe partea de birouri, Floreasca Business Park, precum si City Business Centre Timisoara.

Ovidiu Sandor este cunoscut la nivel national in special pentru dezvoltarea proiectului City Business Center Timisoara, cel mai mare complex de birouri de clasa A din afara Bucurestiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *