Din oras

The Mood Quartet, tinerii artisti de la Cluj care imbina muzica de camera cu arta divertismentului

Au cantat in fata unor mari personalitati inca de pe bancile Academiei de Muzica “Gheorghe Dima”, iar acum fac furori la evenimente  diverse din tara si strainatate. Intre altele, au luat parte la spectacolul “Da Goldoni a Goldoni” realizat in colaborare cu compania teatrala “Tre Punti” Venezia, la Festivalul SoNoRo in Bucuresti, Brasov si Timisoara,  la Festivalul Mozart din Cluj si au avut un recital extraordinar privat pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. Membrii The Mood Quartet cred ca muzica este un moment efemer, pe care, ca artist instrumentist, il poti atinge poate numai de 2-3 ori pe an in starea sa cea mai pura. Acela este „The Mood” si trebuie impartasit si ascultatorului.

Ideea de a se reuni intr-un cvartet le-a venit in timpul anilor de facultate, unde cursul de cvartet este obligatoriu pentru cordari, deci in fiecare an se formeaza zeci de cvartete. Totul s-a conturat in timpul micilor spectacole pe care facultatea le-a organizat cu diverse ocazii, cum ar fi cel de la inaugurarea unei scoli noi clujene la Viterbo in  2009), sau a unor evenimente private pentru care au fost solicitati, la recomandarea profesorului care i-a indrumat. 

“In cazul meu, visul de a face cvartet se trage si din familie, tata fiind membru al cvartetului Transilvan. Deci, cvartetul este un gen aparte, care se studiaza intens la conservator, iar noi am dorit s-o ducem la un nivel la care sa putem imbina calitatea cu lejeritatea si asa am tintit spre sfera de divertisment”, marturiseste Cristian Suarasan, interpretul la viola din cadrul grupului. 

Alaturi de el, cvartetul mai este compus din Radu Dunca si Dariu Cifor la viorile 1 si 2 si Andras Vilhelem la violoncel.

Ca mai toate grupurile muzicale, cariera lor a insemnat si inca mai inseamna si dificultati si provocari neasteptate. 

“Un  indelung proces de optimizare si compatibilizare ne-a adus la formula actuala, care functioneaza foarte bine, in atmosfera de good fun & friendship si implicit si un act artistic la un standard de calitate mai ridicat decat in formulele anterioare. In aceasta formula am castigat concursul Mozart in 2012”, precizeaza acesta. 

Numele grupului s-a nascut din dorinta de a impartasi cu publicul bucuria pura a muzicii. 

“De ce The Mood? Prin ceea ce facem, vrem sa inducem ascultatorului o stare. Un traire de implinire cu tendinta metafizica, pe care o poate avea muzicianul in timpul desfasurarii actului artistic, dar atat de rar se transmite si ascultatorului din sala. Muzica se poate face in foarte multe feluri si conditii, dar la muzica adevarata „se ajunge”. Este un moment efemer, pe care, ca artist instrumentist, il poti atinge poate numai de 2-3 ori pe an in starea sa cea mai pura. Acela este „the mood” si trebuie impartasit si ascultatorului. Un lucru foarte dificil, dar daca ar deveni scopul fiecarui muzician, de a impartasi trairi aproape metafizice, muzica autohtona s-ar face la un nivel mult mai ridicat ca acum. 
Este o idee complexa, dar este „adevarul” artei care   decoreaza timpul, nu spatiul. Ideea nu e tocmai a noastra, o gasesti destul de des in interviurile cu Sergiu Celibidache si in conceptiile altor mari muzicieni, iar noi, fiind membri ai Orchestrei Romane de Tineret, am primit si experimentat acest lucru multumita dirijorului Cristian Mandeal, dirijorul si mentorul nostru, care propovaduieste aceleasi principii. Deci, iata conceptul care sta la baza numelui pe care l-am ales”, explica tanarul artist. 

Tinerii artisti clujeni canta de cativa ani pentru majoritatea firmelor importante din Cluj si din imprejurimi, la evenimentele private ale acestora.

“De curand am cantat pentru Arobs si am avut un turneu „ardelean” cu Reckitt Beckinsez (simpozion Nurofen, acompaniat de metafore muzicale). In general toamna-iarna-primavara avem evenimente corporate, iar vara nunti. Acestea pe latura noastra de muzica pop. Pe latura clasica, am avut de facut inregistrari pentru compozitorul libanez Yiad Kanaan, multumita bunului nostru prieten Lubnan Baalbaki, dirijor rezident la Lebanese Philharmonic Orchestra, Beirut”, a mai precizat Suarasan.

The Mood Quartet este orientat spre dualitatea muzica de divertismet – muzica clasica. 

“Aceasta abordare simultana a doua planuri paralele este inspirata de activitatea celor din Kronos Quartet si Quatuor Ebene. Activitatea pe directie clasica ne ajuta sa ne mentinem in forma si sa obtinem recunoasterea criticii de specialitate, iar stilul pop/rock ne da sansa sa ne exprimam liber, sa ne aratam avantul tineresc si sa ne facem cunoscuti in randul publicului (in special tineretului) clujean si national, iar multumita YouTube, chiar si international.

Lumea ne cere indeosebi piese moderne, asadar, proiectele noastre urmatoare sunt orientate in aceasta directie. De curand am terminat de inregistrat cateva piese in care avem un invitat special, de-ndata ce-i gata masterizarea, vor putea fi auzite pe YouTube”, a mai spus instrumentistul. 

Potrivit biografiei oficiale, toti cei patru membri ai cvartetului desfasoara o activitate cu tonus intens in cadrul unor prestigioase orchestre profesioniste, facand parte din elita recunoscuta a generatiei ca membri ai celebrei Orchestre Romane de Tineret. Un moment semnificativ in evolutia si afirmarea Cvartetului il consituie dobandirea Premiului I ”Sándor Végh” acordat de Societatea Romana Mozart (Concursul de muzica de camera / cvartet, organizat in cadrul Festivalului International Mozart, Cluj-Napoca, 2012).  Dintre cele mai importante participari este mentionat spectacolul “Da Goldoni a Goldoni” realizat in colaborare cu compania teatrala “Tre Punti” Venezia, participarea la Festivalul SoNoRo  – Bucuresti, Brasov, Timisoara, Festivalul Mozart Cluj-Napoca sau recitalul extraordinar privat pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei  la Cluj-Napoca.

De asemenea, ca o particularitate a Cvartetului The Mood este subliniata “abordarea dezinvolta a repertoriului de pop/rock/soundtrack sau jazz, in maniera moderna de crossover practicata intre altii de cvartete ilustre precum Cvartetul Balanescu, Kronos Quartet sau Quatuor Ébène”. Baietii realizeaza “versiuni proprii pentru cvartet ale unor piese si hituri de mare succes, fiind capabili sa creeze “show” in sensul cel mai propriu al cuvantului, asa cum o dovedesc aparitiile recente in contextul unor manifestari de gen precum International Jazz Day Cluj-Napoca sau Cafepedia Spring Jazz Brasov Reduta si colaboararea cu nume consacrate ale jazzului romanesc ca Elena Mindru si Luiza Zan”.

Un alt detaliu care face acest grup clujean unul si mai special este faptul ca primul violonist din cvartet este si cel mai tanar concertmaestru al tarii. 

In privinta planurilor de viitor, tinerii din The Mood Cvartet isi propun  sa introduca mai mult „beat” in muzica lor, ceea ce va implica noi colaborari.

“Ne place muzica electronica, influentele ei s-ar putea sa nu intarzie sa apara”, a dezvaluit Cristi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *