Serviciile de urgență din Cluj-Napoca și-au dat din nou cu stângul în dreptul, și-au dovedit încă odata ineficiența, dar și incapacitatea de a trata un pacient aflat în stare critică, după standarde ridicate. Astăzi, o tânără de 20 de ani a fost lovită de o mașină pe strada Napoca. Dispeceratul 112 a trimis la accident o ambulanță privată, respectiv ambulanța Med Health. Ambulanța privată are intervenții decontate din banii clujenilor, de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu a avut o targă pentru tânăra grav rănită.
Accidentul în care o tânără de 20 de ani a fost izbită puternic de un autoturism s-a petrecut în jurul orei 12.03. Două minute mai târziu, adică la 12.05, un apel la 112 anunță că victima este rănită grav de un autoturism și zace în stare de inconștiență pe caldarâm.
Horea Simu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj spune că din cauza lipsei de ambulanțe din stație, coordonatorul a luat decizia de a se trimite la caz un o ambulanță privată, respectiv, Med Health. Acesta precizeaza că apelul a fost efectuat la 12.12 minute, iar Poliția spune că apelul care anuța accidentul a fost efectuat la 12.05. Din nou, ca la alte cazuri, apare un decalaj de minute bune între ce zice Poliția și Ambulanța. Asta cu toate ca apelurile sunt tratate în același timp de 112.
Din nou, cine minte? La ce oră a fost apelul, 12.05 sau 12.12?
Horea Simu declară că ambulanța privată a plecat la intervenție la 12.13 minute, adică la un minut după ce spune el a fost primit apelul de la 112.
Simona Vîrci, reprezentatul Poliției Clujene îl contrazice pe Simu și spune că apelul la 112 s-a efectuat la ora 12.05. Timpul în care a ajuns ambulanța privată la caz a fost de șase minute, dacă e să ne luam după ce zice Simu și de 14 minute dacă e să ne luam după ora dată de poliție.
Numai că, Med Health ambulanța manageriată de Sanda Chița, medic și la Serviciul Județean de Ambulanță, nu avea o targă cu lopeți pentru a putea ridica victima de pe partea carosabilă. Targa cu lopeți este o targă metalică ce se poate monta din două bucăți, direct sub victimă, fără ca aceasta să fie mișcată foarte mult.
Contactată de Ziar de Cluj, Sanda Chița ne-a spus că echipajul Med Health ar fi solicitat dispeceratului un alt echipaj în ajutor.
Între timp, alte două echipaje SMURD, unul de de urgență și unul specializat pe neonatologie trec pe strada Napoca. Membrii echipajului SMURD și cei al echipajului de neonatologie oprsc să vadă dacă cei de la Med Health au nevoie de ajutor. Și da, aveau nevoie! Nu aveau targa necesară ridicării victimei de pe carosabil. Cei de la SMURD s-au mobilizat imediat și au venit în sprijinul ambulanței private cu o targă cu lopeți. Victima a fost până la urmă ridicată în siguranță și dusă tot de ambulanța privată la Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj-Napoca.
Pe imaginile surprinse de un cititor se vede cum pacientul din ambulanța SMURD, cea care s-a oprit să ajute echipajul de ambulanță privată, un pacient aparent inconștient așteaptă cu ușa deschisă să fie dus la spital. Și tot tămbălăul din cauza unei tărgi!
Acum să recapitulăm cazul. Apelul la 112, spune Horea Simu, a fost la ora 12 și 12 minute, iar Monica Costin, director medical la Spitalul Județean spune că victima a ajuns la ei la ora 12.50. De ce le-a trebuit celor de la Med Health 40 de minute să ducă o fată grav rănită de pe Strada Napoca până pe Moților? Îi desparte doar Piața Lucian Blaga. 1 kilometru, poate nici atât! Și pe jos dacă mergeau cu victima tot ajungeau mai repede.
40 de minute dacă ne luam după ciferele date de Horea Simiu. Dacă ne luam după orele de apel de la Poliție, ambulanța a ajuns cu victima la spital la 47 de minute de accident! Lipsa tărgii cu lopeți, cea care permite cadrelor medicale să ridice victima în siguranță putea să ducă chiar și la o tragedie. Noroc cu echipajelee SMURD care erau în zonă și nu aveau nevoie de tărgi.
„Este adevărat. Echipajul nostru de la neonatologie a împrumutat echipajului ambulanței private o targă cu lopeți. Nu aveau această targă, au solicitat un echipaj, iar ale noastre erau în zonă. Un echipaj avea pacient, celălalt este de la neonatologie”, ne spune Monica Costin, director de îngrijiri în Spitalul Județean de Urgență Cluj.
Martorii care au fost la locul accidentului spun că ambulanța Med Health a ajuns prima, dar a durat mai bine de 15 minute până să ajungă echipajele cu targa potrivită pentru leziunile suferite de victimă. Tot martorii spun că victimei i s-a pus un guler cervical pentru imobilizarea coloanei, dar nu a putut fi ridicată fără targa specială.
„Ambulanța privată a ajuns prima dată, dar membrii nu aveau targă potrivită pentru a ridica fata de pe jos. Au ținut-o acolo până au venit cei de la SMURD. Cei de la SMURD le-au dat o targă și într-un final au urcat-o în ambulanță. Mai bine de 25 de minute a durat până ca rănita să fie ridicată de pe jos”, ne spune un martor care a filmat toată intervenția.
După ce a fost urcată în ambulanța Med Health, victima a fost transportată către Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj-Napoca. Fata de 20 de ani a fost primită de medicii din UPU după mai bine de 40 de minute de la apelul la 112. Din cele 40 de minute dacă scădem timpul făcut de ambulanța Med Health până la victimă, adică șase minute, rezultă un număr de 34 de minute. Abia după 34 de minute victima a ajuns la spital din cauza unei tărgi! Cifrele de mai sus sunt oferite de Serviciul Județean Ambulanță Cluj.
La cele 34 de minute rezultate din orele SAJ Cluj, dacă mai adăugăm decalajul dat de Poliție ajungem la un număr de 41 de minute.
Repetăm că ambulanța privată nu avea o targă pentru a ridica victima aflată într-o stare extrem de gravă. Și că doar după ce au venit cei de la SMURD, fata de 20 de ani a putut fi transportată la spital. Deasemenea, reamintim că accidentul a avut loc pe strada Napoca, situată la nici un kilometru de Spitalul Județean de Urgență Cluj.
„Victima a ajuns în stare gravă la noi, la ora 12.50. Tânăra de 20 de ani a suferit fractură de gambă stângă, traumatism cranio cerebral cu pierderea cunoștinței, suspiciune de fractură de coloană cervicală și investigațiile continuă. În funcție de rezultatul final al analizelor vom afla unde va fi internată”, ne spune Monica Costin, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Cluj.
Ambulanța privată Med Health a primit de la Casa Națională de Sănătate 360.128,69 lei pentru anul 2014 , iar pentru primul trimestru al anului 2015 suma de peste 110.000 de lei, după cum arată contractul dintre cele două.
FOTO – CONTRACT SUMA
Un alt lucru interesant descoperit despre ambulanța privată, care astăzi nu a avut o tagră pentru tânăra de 20 de ani grav rănită, este că nici nu avea ce să caute la un astfel de accident rutier. În contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, autospecialele sunt destinate „consultațiilor de urgență la domiciliu și transportul NEasistat la spital”, se arată pe site-ul CNAS.
FOTO DESCRIERE CONTRACT
Un cititor Ziar de Cluj ne-a trimis, de asemenea, niste imagini filmate la locul accidentului.
„Prima data a venit o ambulanta cu politia, au tinut-o minim 15 min pe victima jos ca nu puteau sa o ridice deoarece nu aveau targa. Am auzit politistii cand vb si se minunau de „problema” asta. Pe urma au venit doua ambulante dupa 15 minute sa ajute. O ambulanta se vede in filmulet era cu pacient in ea. Victima a fost bagata in prima ambulanta, cea fara targa…. No comment”, a scris acesta.