Rautacisme

„Tetrisul” la locul de muncă e cu „risc de morbiditate” printre funcţionarii municipalităţii clujene. Aşa că vor lua un spor salarial că mor de plictiseală

Se dă din nou un spor de periculozitate pentru munca în birourile Primăriei Cluj-Napoca. Dacă cumva pică o piesă de “Tetris” pe mânuţa funcţionarului, acesta nu mai are cu ce freaca menta la “scârbiciu”.

Consilierii locali (turma de vot) vor aproba acordarea de sporuri pentru condiții de muncă pentru funcționarii publici și pentru salariații care fac parte din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală – DASM (cei cu funcții bugetare „sănătate și asistență socială”).

„Acești salariați își desfășoară activitatea în locuri de muncă care presupun condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, fapt confirmat de cabinetul de medicina muncii din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj prin buletinele de determinare prin expertizarea locurilor de muncă. La eliberarea acestor buletine s-a avut în vedere existența unor indici de morbiditate la locul de muncă. S-au identificat cinci factori de risc pentru toate locurile de muncă expertizate. Conform legii, mărimea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă este de 15% și se acordă pentru personalul din cadrul administrației publice locale care își desfășoară activitatea sunt influența acestora. În prezent, sporurile aferente angajaților DASM se acordă la nivelul lunii decembrie 2021. În anul 2022, în bugetul DASM sunt alocate sumele necesare pentru plata sporului pentru condiții de muncă”, spune conducerea Primăriei Cluj-Napoca.

Prin urmare, se dă acest spor, deoarece munca în birourile Municipalităţii se desfasoară “cu existenţa unor indici de morbiditate la locul de muncă”. Data trecută s-a dat pentru „condiţii periculoase sau vătămătoare” la aceleaşi locuri de muncă.

Zău? Dar după atâţia ani de mandat ca primar ce condiţii de muncă le-a creat Emil Boc celor din Primărie, de aflăm acum că: “salariaţii din Serviciul Public pentru administrarea obiectivelor culturale Cluj-Napoca (data trecută) şi DASM (acum) îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă ce presupun condiţii periculoase sau vătămătoare”.

Păi, cum să nu se deformeze coloana până la indiciul de morbiditate de la atâta şezut în acelaşi scaun şi de la atâtea închinăciuni în faţa şefului? Risc de accidente? Păi, poate să-ţi cadă o piesă de la jocul de “Tetris” peste mânuţă, să-ţi explodeze în faţă o mină de la “Minesweeper”, să-ţi vină să-ţi gâtui colegii de birou că nu-ţi intră “tromful” la “Solitaire”. Plus că, de la atâta joc de “Candy Crush”, le trebuie funcţionarilor bani pentru dentist. În rest supra miopia dată de suprasolicitarea vizuală de a vedea vreo problemă de rezolvat, trebuie răsplătită pecuniar. La fel şi efortul de a se ridica de pe scaun, suprasolicitarea osteo-musculo-articulară, cum s-ar zice, pentru a se deplasa către locul de muncă şi de la locul de muncă. Că, am uitat să menţionez, legătura birourilor cu serverul nu prea funcţionează. Până şi “Antonia”, funcţionarul virtual al lui Boc este preocupată de un “Farm Ville” ceva.

Căci aceasta este ipocrizia politică a lui Emil Boc, a PNL, a celor care imprechează public Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, HG nr. 569/2017 şi OUG 57/2019; să ne amintim cum declara că toate acestea sunt “emanaţii populiste şi împovărătoare ale bugetelor” ale odioasei guvernări PSD, dar intervin cu sporul salarial înspre cei din subordinea lor – majoritari lipitori de afişe ai partidului, sinecurişti, pile, cunoştinţe, relaţii. “Că legea o permite”. Ori e bună, ori e rea, prevederea legii, Maestre! Numai că Vrăjitorul Minciunilor, Emil Boc, ne serveşte duplicitate şi ipocrizie din orice poziţie. El, premierul care a tăiat otova prin salarii şi s-a opus cu HG-ul ca pensionarii să cumuleze şi un salariu la stat, are angajaţi amici pensionari de lux în funcţii plătite la fel de luxos. Marceluş Bonţidean, şeful Poliţiei Locale cu pensie de peste 10 mii de lei şi salariul identic. Pantelică de la RADP, cel care a realizat dezastrul numit “Centura de Diamant a Clujului” (de la preţul exorbitant pe kilometru), la fel de pensionar, la fel de funcţionar. Başca sinecurile CREIC, Polivalenta şamd.

Vă reamintesc că, la „locale”, se alege mica turmă a consilierilor locali și județeni. Că asta trimit partidele pe liste: docili și docile. Fac asta pentru a nu avea probleme primarii și președinții de consilii județene trimiși acolo să gestioneze, în interesul partidelor și firmelor de casă, bugetele locale. Fac asta cu complicitatea votanților cărora nu le pasă și nu știu (nici nu vor să știe, că nu se interesează), că adevăratul „primar”, conform legii, sunt consiliile locale și județene. Primarii și președinții de CJ sunt executanți. Decidenții sunt consilierii.

Dar ce să decidă o turmă?

Beeeee…