Din oras

Tetarom I se extinde cu trei noi clădiri, în ciuda alunecărilor de teren din zonă

Parcul industrial Tetarom I se extinde, prin trei noi clădiri, în ciuda problemelor cu alunecările de teren din zonă, care, conform declarațiilor președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vor fi remediate în mai multe etape. Astfel, într-o primă etapă, prevăzută a se finaliza la sfârșitul lunii august 2016, vor fi realizate lucrări de descărcare a versantului de umpluturi și ghidarea apelor pluviale către exteriorul amplasamentului, iar, într-o a doua etapă, în urma unei expertize tehnice care urmează să fie realizată de către Universitatea Tehnică, se va căuta o soluție optimă pentru stabilizarea definitivă a versantului afectat de alunecări.

Conform precizărilor lui Alin Tișe, predarea noilor clădiri (hală de depozitare, incubator de afaceri și sediu administrativ) de către Consiliul Județean către Tetarom se va realiza în termen de două-trei săptămâni, după finalizarea drumului de acces aferent, astfel încât aceste trei noi facilități să poată fi ocupate de către agenții economici:

„Legat de Tetarom I, Consiliul Județean este parte a unui proiect european pe PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană), care vizează extinderea infrastructurii de dezvoltare în parcul industrial, respectiv clădiri și extindere și modernizare de infrastructură. E vorba de un proiect de aproximativ 69 de milioane de lei, care s-a derulat după un program pe care l-au făcut Consiliul Județean și Tetarom-ul. În momentul de față, peste 90% din obiectivele de acolo sunt construite deja. Și aici am în vedere cele 3 imobile care sunt gata: hala de depozitare, sediul de birouri, respectiv incubatorul de afaceri și sediul administrativ. 

Acest proiect, care este pe PIDU, în două-trei săptămâni va fi gata pentru că mai e de făcu doar o cale de acces pentru a ajunge la aceste 3 obiective, după care Consiliul Județean va preda către Tetarom aceste 3 construcții pentru a putea să le populeze cu oameni, cu societăți comerciale, o clădire fiind destinată incubatorului de afaceri. Până în luna august, proiectul pe PIDU va fi gata. 

Ceea ce este într-adevăr o problemă la Tetarom I, în momentul de față, este legat de apariția alunecărilor de teren. Aici am decis zilele acestea două chestiuni: în primul rând, am fazat lucrurile acolo pentru a putea face față resurselor financiare. În momentul de față, urmare a unei expertize făcute, se lucrează la diminuarea efectelor alunecărilor de teren, în sensul că Hidroconstrucția deja eliberează terenul din dealul respectiv pentru a putea să nu mai fie presiunea atât de mare pe parcul industrial, dealul venind înspre cele 3 construcții. Aici, termenul este august, anul acesta, pentru a se finaliza această primă etapă, respectiv descărcarea versantului de umpluturile din zonă și colectarea și ghidarea apelor pluviale în exteriorul amplasamentului.

Aceasta este lucrarea care se întâmplă acum acolo și are termenul de finalizare august 2016. A doua fază pe care am decis-o necesită resurse financiare. Universitatea Tehnică, în momentul de față, a primit ordin să execute o expertiză tehnică pentru a da soluția în etapa a doua, pentru a stabiliza versantul definitiv, într-o etapă sau în mai multe etape. Există mai multe poziții exprimate de diverși specialiști, neoficial, însă poziția oficială a Universității Tehnice va fi cea pe care Consiliul Județean o va implementa. Și anume, dacă soluția va fi piloni după excavare sau altă soluție, acolo Consiliul Județean, anul viitor, va începe aceste lucrări din etapa a doua pentru a stabiliza versantul care e legat și de pădurea Hoia și de Muzeul Etnografic. Toate sunt legate, terenul respectiv alunecă.

După ce va fi realizată prima fază de excavare și de drenare a apelor, Universitatea Tehnică ne va da soluția finală pentru acei piloni pentru a stabiliza versantul. În anul acesta nu există bani în buget pentru stabilizarea versantului cu acei piloni de care vorbeam, în schimb există resursele pentru prima etapă, aceea de excavare și drenare a apelor pluviale. După ce vom avea expertiza tehnică, Consiliul Județean, fie printr-o rectificare, dacă se va impune, în regim de urgență, fie într-o altă formulă, vom începe, dacă e cazul,  chiar din anul acesta, stabilizarea acelui versant. 

E exclusă o strămutare a Tetarom I pentru că cele 3 clădiri, care astăzi sunt deja gata, au însemnat o investiție de aproximativ 69 de milioane de lei. Ele sunt cu fundație, sunt făcute și vor fi date agenților economici în două săptămâni. În plus, sunt și vechile clădiri din Tetarom, nu există această variantă  de a strămuta Tetarom-ul.

E practic un drum cu sens unic aici. Având în vedere că Tetarom I e ocupat aproape integral, având în vedere ultimii bani cheltuiți acolo, care nu sunt puțini, pentru cele 3 clădiri, singurul drum e acela de a stabiliza versanții, nu există altă cale de întors, de a muta sau de a abandona o parte din lucrări, pentru că atunci intrăm iar în alte probleme legate de investițiile publice, mai cu seamă că sunt bani europeni aici; tot ce s-a făcut acum pe PIDU, în procent de 75%, sunt bani obținuți de Cluj pe finanțare europeană.

Cele 3 imobile nu vor fi reținute până anul viitor, ci ele vor fi date către societăți private: incubatorul de afaceri, sediul administrativ sunt lucrări generoase pe care Consiliul Județean le-a finalizat. Singurul lucru care mai trebuie făcut e calea de acces. Cu toate problemele de alunecări, iată că reușește să se finalizeze pe PIDU acest proiect important în Tetarom I”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *