In vizor

Promisiunile continua. Judetul Cluj va fi impanzit de parcuri industriale

In 2001 s-a infiintat societatea Tetarom S.A. care avea ca scop principal administrarea Parcurilor industriale si dezvoltarea zonei industriale a judetului Cluj. De atunci s-au demarat 4 proiecte. E vorba de Tetarom I, II, III si IV. Despre cele patru parcuri industriale s-a tot vorbit si din pacate, nu de bine, in majoritatea cazurilor. Din cele patru parcuri, doua au probleme majore, unul cu alunecarile de teren, celalalt cu finantarea. Cu toate astea, Consiliul Judetean Cluj, probabil satul sa ne tot promita aceleasi lucruri de zeci de ani, s-a gandit sa schimbe putin peisajul promisiunilor, venind de data aceasta cu un proiect care la prima vedere pare din start un esec. Tot posibilul sa ne inselam, ceea ce ne si dorim, in fond, interesul comunitatii primeaza si speram ca acest lucru e valabil si pentru edili.

Parcul Tetarom V va fi construit in localitatea Luna, in zona Campia Turzii. Acesta va avea o suprafata de 40-50 de hectare.

„Astazi am dat colegilor mei si Tetaromului sarcina sa inceapa procedurile pentru demararea unui Tetarom 5, in zona Campia Turzii, mai exact in Luna, asa cum v-am anuntat in perioada de campanie electorala. PNL-ul sustine acest lucru, respectiv infiintarea unui nou parc industrial pe un teren oferit de comuna Luna, respectiv pentru partea de Sud, Sud-Est a judetului. Domnul director de la Tetarom urmeaza sa discute si cred ca a si luat deja legatura cu cei doi primari, domnul primar de la Luna si domnul primar de la Campia. E vorba de un teren in apropierea autostrazii, un teren plat care nu necesita investitii mari in infrastructura, vorbesc de utilitati. Urmeaza sa vedem in ce masura se vor implica si alte autoritati din zona sau strict Consiliul Judetean pe acest proiect. E o prima discutie pe care o au, e prima sarcina pe care am dat-o Tetaromului. Consider ca e necesar sa investim si in acea parte de judet, mai cu seama ca exista forta de munca cu un anumit specific acolo, fiind un oras monoindustrial, stiti prea bine, cam tot orasul traia din acel combinat care acum s-a inchis. Zona s-a redimensionat si forta de munca exista, oamenii de acolo pot fi recalificati profesional pentru ca exista forta de munca suficienta si pe masura ce vom avansa cu proiectul o sa va informez. La nivel de Consiliu Judetean, vreau sa stiti ca mi-am asumat si imi asum decizia de a merge mai departe cu parcurile industriale iar urmatorul Tetarom sa fie in acea zona, ajutand judetul. ” a declarat in cursul zilei de azi Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Primul pas a fost facut, potrivit informatiilor furnizate de catre Alin Tise in cadrul conferintei de presa desfasurate azi, se pare ca primarul si consiliul local Luna s-au pus de acord pentru folosirea terenului respectiv in vederea demararii proiectului Tetarom V.

„Consiliul local Luna a anuntat ca doreste deja sa puna la dispozitia Tetarom, respectiv Consiliului Judetean, terenul respectiv pentru a putea sa incepem lucrarile la Tetarom 5. E vorba de 40-50 de hectare si este intr-o zona de campie. Acolo avem in apropiere autostrada, va putea fi pentru acea zona un debuseu important pentru ca va fi o cale de acces usoara.”

Legat de Tetarom, readucem in actualitate proiecte vechi, neterminate. Pentru fluidizarea traficului si pentru a stabili cai de acces viabile e nevoie de continuarea lucrarilor la autostrada si centura ocolitoare a Clujului.

„Autostrada care ramane in perspectiva va putea face accesul mai usor si inclusiv de la Aerport va fi legatura facila cu zona respectiva. Accesul se va face de pe centura pe autostrada si de pe autostrada in parcul industrial. Este interes pentru aceste noi parcuri in zona autostrazii. Daca autostrada va fi dusa pana la capat va asigur ca pe traseul autostrazii vor mai aparea astfel de obiective importante pentru ca investitorii se orienteaza si spre aceste zone. Legatura si accesul facil la autostrada, respectiv la aeroport.”

Dupa modelul Tetarom I care acum are probleme cu alunecarile de teren, exista o posibilitatea ca si Tetarom V sa aiba probleme pe viitor. In timpul campaniei electorale, PSD s-a opus proiectului tocmai pentru ca zona e predispusa la inundatii. La intrebarea referitoare la situatia terenului, presedintele CJ a preferat sa glumeasca.

„Se va face o expertiza, va spune un specialist daca terenul se preteaza sau nu pentru hale, noi nu construim acolo blocuri (nici macar cat ala al meu din piata), deci construim hale, construim alt fel de obiective acolo. Se va face o expertiza dar conteaza foarte mult decizia politica si administrativa iar acest lucru, aceasta dorinta exista din partea mea, de a merge in acea directie.”

Un alt proiect de zona industriala a inceput ca o promisiune si apoi a fost lasat in paragina. Astrele nu au tinut cu locuitorii din zona Huedinului care ar fi putut beneficia de sute de locuri de munca daca s-ar fi vrut cu adevarat o indeplinire a sarcinilor pe care de obicei le trasam sub forma de promisiuni in campaniile electorale.

„Locuitorii din zona Huedinului asteapta un parc industrial, insa acolo nu e finalizata problema cu conducta de gaz si practic nu cred ca putem vorbi, cel putin in intervalul de timp imediat, fara gaz, de un parc industrial, desi imi exprim si acolo disponibilitatea de a ne extinde cu aceste parcuri dar fara minima infrastructura, nu putem inca avansa.”

Pe scurt, promisiunile curg garla. De vorbit e usor, la fapte e putin mai greu. Ramane de vazut daca cei din Huedin vor avea un parc industrial in curand, daca parcul Tetarom V va beneficia de expertize de calitate, nu sa ne trezim peste 5 ani ca si acolo sunt probleme cu infrastructura terenului si mai ales, daca proiectul va fi demarat in timp util, fara tertipurile obisnuite. Speram ca de data asta proiectarea sa se faca asa cum trebuie, licitatiile sa fie castigate „pe bune”, finantarea sa fie corecta iar banii sa nu „se mai scurga” inutil din buzunarele gaurite ale contribuabililor. In plus, chiar daca cerem mult, o continuare fructuoasa a lucrarilor la centura ocolitoare si la Autostrada Transilvania ar fi vitale pentru ca proiectul sa fie 100% functional.  Noi visam, desi speram sa nu fie doar un vis iar acest proiect sa se transforme intr-o realitate frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *