In vizor

Tetapolis a intrat in a doua etapa a studiului de fezabilitate

IASP (International Association of Sciene Parks and Areas of Innovation), organizatia care realizeaza studiul de fezabilitate al parcului stiintific Tetapolis a inceput de o saptamana cea de-a doua etapa a demersului, cea legata de aspectele financiare implicate. Oficialii USAMV au precizat ca nu doresc sa se implice in acest proiect.

Mai exact, expertii organizatiei international lucreaza la analiza cost-beneficiu – (ACB) care implica strategia financiara, identificarea si accesarea liniilor de finantare. Pana acum, au fost prinse in proiect Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”. Nu au primit inca nici un raspuns de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), institutie care a primit si invitatia de a intra in proiect, alaturi de alte universitati, dar si de a pune un teren la dispozitia proiectului. Este vorba de 12-15 hectare din terenul de aproximativ 100 de hectare pe care institutia il detine in continuarea Tetarom 1.

“Partea interesanta, din punctul meu de vedere este ca ei nu au absolut nici o restrictie din punct de vedere financiar. Investitia lor este zero, pe tot parcursul proiectului. Vor primi o cladire integral dotata cu structura de laborator, in care trebuie sa isi desfasoare activitatea. Pe langa asta, intelegerea pe care o avem cu toate universitatile e ca noi sa le asiguram networking cu companiile care vor avea nevoie de cercetare-dezvoltare si deja sunt multe. Mai mult, dincolo de contactele directe pe care le aveam pe zona asta, IASP s-a angajat sa identifice si sa furnizeze client pentru universitati, la randul lor. E unul din avantajele pe care le avem ca membri IASP: de a avea acces la toate companiile care au nevoie directa de cercetare-dezvoltare”, a mai spus Coca.

Un alt avantaj ar fi posibilitatea inregistrarii marcilor rezultate din cercetare.

“Vorbind de cercetarea care se dezvolta intern, vor fi module de cercetare dezvoltate de fiecare universitate in parte, dar care nu fac legatura directa cu una dintre companii. Exista situatia in care acestea au nevoie de o cercetare directa, vor beneficia de un produs dar acesta va fi al lor, inclusiv patentul. Exista insa si varianta, pe care noi o sutinem, ca sa se dezvolte pantente de catre universitati, pe cercetare aplicata, la care noi sa ii ajutam mai departe in procesul de patentare, la Bucuresti”, a precizat specialistul.

In privinta terenului de care ar avea nevoie de la USAMV, acesta a precizat ca “in cazul in care vor alege sa nu mearga mai departe pe formula asta, ne reorientam”.

“Noi am facut propunerea la modul foarte ferm stiind ca nu se intampla nimic acolo de foarte multi ani, asa ca e o pierdere ce se intampla acolo. Invitatia e deschisa de luni de zile. Daca ar avea niste planuri de dezvoltare acolo ar fi de inteles, dar asa nu face sens. Mai ales ca terenul ar ramane al lor si ar primi, in contrapartida, o cladire dotata cu laboratoare. Ar creste exponential valoarea restului terenului de acolo, pentru ca s-ar racorda mult mai usor la utilitati”,a  adaugat oficialul Tetarom.

Pozitia USAMV a fost una ferma.

“Dupa conditiile pe care ni le-au prezentat in urma cu cateva luni s-a luat hotararea ca nu putem disponibiliza asa un teren care in definitive nu e al nostru, ci al statului. Acolo avem ferma didactica, nu e un teren nefolosit”, a declarat Doru Sabau, purtator de cuvant al USAMV.  

Noua etapa a proiectului Tetapolis a inceput in urma cu o saptamana si va dura doua luni.

“Luam in calcul toate formele de finantare, inclusiv cea de finantare directa de la Bruxelles”, a precizat Coca.

La finalul analizei de cost-beneficiu se trece la implementarea directa, in urma careia va rezulta imaginea finala a componentei parcului. Din acel moment se va trece la realizarea studiului tehnic efectiv, acesta presupunand numar de cladiri, amplasament si destinatie. Se va face apoi aplicarea proiectului, se va face licitatia publica pentru lucrari si acestea se vor demara.

“Deja le-am cerut universitatilor o lista cu echipamentele de laborator pe care considera necesare pentru cladirile lor de asa maniera incat, concomitant cu lucrarile de incepere a constructiilor sa putem demara un process de achizitii publice care sa vizeze direct echipamentele de care au nevoie pentru continuarea activitatii de cercetare-dezvoltare. Nu vrem sa avem la final o cladire cu camere goale. Exista o linie de finantare directa in acest sens, asa ca, pana la finalizarea constructiei, vom avea solutia finalia, finantarea si licitatia pentru achizitionarea echipamentelor”, a mai explicat acesta.

Astfel lucrarile de constructie a parcului ar trebui sa inceapa cel tarziu la inceputul verii viitoare. Durata acestora ar fi de un an.

“In acest timp de un an vom accelera si vom demara zona de cercetare-dezvoltare, pe asta ne vom concentra in mod prioritar. Restul constructiilor vor dura mai mult, cum ar fi zona de agrement”, a spus Coca.

Etapa a treia va dura aproximativ 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *