Din oras

Testare gratuită pentru identificarea Tulburării din spectru autist

Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj organizează marți, 2 aprilie a.c., o sesiune de screening gratuit dedicat identificării precoce a Tulburării de Spectru Autist.

Inițiată cu prilejul celebrării Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, activitatea este programată a se desfășura între orele 10.00 și 13.00, la sediul Centrului Comunitar Județean Cluj situat pe strada Albert Einstein din Cluj-Napoca, la numărul 14.

În cadrul acestei întâlniri de informare gratuite, terapeuții Centrului de zi de recuperare pentru copii cu autism din cadrul DGASPC Cluj vor realiza activități de screening cu privire la traseul de dezvoltare al copilului fiecărui părinte care va răspunde invitației. De asemenea, vor fi oferite informații de specialitate părinților cu privire la dezvoltarea copiilor și la simptomele asociate tulburării de spectru autist.
UPDATE

Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, continuă campania de screening gratuit dedicat identificării precoce a Tulburării de Spectru Autist.     

Astfel, pe parcursul întregii luni aprilie, de luni până joi, în intervalul orar 12.00-14.00, părinții care sesizează anumite semne specifice autismului sunt așteptați la sediul Centrului Comunitar Județean Cluj situat pe strada Albert Einstein, la numărul 14.

În cadrul sesiunilor de informare și conștientizare, terapeuții Centrului de zi de recuperare pentru copii cu autism din cadrul DGASPC Cluj vor oferi părinților informații de specialitate cu privire la dezvoltarea copiilor și la simptomele asociate tulburării de spectru autist. De asemenea, pentru acei părinți care vin însoțiți de copiii lor, vor fi realizate activități de screening specifice, pentru depistarea timpurie a modificărilor pe care aceștia le întâmpină în dezvoltarea psiho-socială.

În ceea ce privește sesiunea de screening organizată în cursul zilei de marți, 2 aprilie, în cele trei ore dedicate activității au participat 15 părinți, iar în cazul a doi copii au fost înregistrate scoruri ridicate la evaluare. Aceștia au fost redirecționați către un medic specializat în psihiatrie pediatrica, pentru realizarea unei evaluări complexe.

DGASPC Cluj doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidenței acestei tulburări psihice ce afectează, conform celor mai recente date, 1 din 36 de copii. Astfel, conform acestei statistici deloc încurajatoare, se recomandă ca părinții să identifice, inclusiv cu ajutorul specialiștilor, primele semne ale existenței unei tulburări de spectru autist, astfel încât terapia specifică să debuteze cât mai repede, cu șanse reale de recuperare. Dintre semnele cele mai uzuale ale autismului amintim: mișcări repetitive, evitarea contactului vizual sau a atingerilor, întârzieri în vorbire, repetarea unor cuvinte sau fraze (ecolalia), manifestări ale unor ticuri (fluturatul mâinilor), etc.