Din oras

Test cu testele glicemice pentru bolnavii de diabet din Cluj

Scris de 1,111

Test cu nervii pacientilor bolnavi de diabet din Cluj. Pacientii si medicii diabetologi, deopotriva, reclama lipsa testelor glicemice. Mii de pacienti bolnavi de diabet din Cluj nu pot sa-si masoare glicemia potrivit recomandarilor medicale, pentru ca Programul National de Diabet prevede acordarea unui singur set de teste glicemice pentru trei luni. Cele 100 de teste glicemice gratuite nu sunt suficiente nici pentru o singura luna de tratament.

Bolnavii de diabet din Cluj  spun ca testele gratuite pentru masurarea glicemiei, decontate la trei luni de Casa de Asigurari de Sanatate,  nu le ajung. Persoanele peste 18 ani primesc 100 de teste la trei luni, iar copiii beneficiaza de 100 de teste gratuite pe luna, in baza Programului National de Diabet.

“Cea mai mare problema este la tineri deoarece lor nu le ajung testele. Ei, de obicei, trebuie sa isi cumpere teste suplimetare daca vor sa aiba un management bun. In mod normal ar trebui sa facem 4 glicemii pe zi. Dimineata, la pranz, la cina si inainte de culcare. Nemultumirea noastra e ca sunt foarte putine teste”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, presedinta Asociatiei Bolnavilor de Diabet din Cluj, Cristina Petrut.

Pacientii sustin ca, in mod normal, 120 de teste le sunt suficiente intr-o luna, nicidecum in 3 luni de tratament.

“Pacientilor li se dau 100 de teste la 3 luni, indiferent de numarul injectiilor cu insulina care trebuie administrate; asta ii poate pune in dificultate si sunt nevoiti sa-si achizitioneze testele suplimentare necesare. As prefera sa personalizam numarul de teste. La tineri e nevoie de 4 teste pe zi. Persoanele cu insulina trebuie sa-si masoare glicemia cel putin o data pe zi daca au schema simpla de tratament, adica o injectie cu insulina pe zi. Schemele complexe cu mai multe injectii presupun realizarea testelor glicemice in general 3-5 ori pe zi”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, Adrian Copcea, medic diabetolog.

Programul National de Diabet nu ia in considerare o schema personalizata de tratament, sustin diabetologii, ci ia in calcul o masuratoare a glicemiei pe zi, indiferent de complexitatea bolii.

“In mod normal, sa zicem ca e absolut necesar sa ne masuram glicemia de doua ori pe zi, dar sunt zile in care avem glicemie mare si trebuie sa ne facem mai mult de 4 glicemii, daca vrem sa avem un control bun”, a continuat Petrut.

Testele glicemice sunt importante pentru a preveni complicatiile renale, oftalmologice, neurologice sau cardio-vasculare, sustin medicii specialisti. Pentru a fi in siguranta, bolnavii insulino-dependenti trebuie sa-si faca test pentru glicemie inainte sa se urce la volan.

“Masurarea e atat o modalitate de preventie a complicatiilor diabetului, cat si a complicatiilor ce survin in tratamentul diabetului. Spre exemplu, inainte de a sofa e bine ca pacientul pe insulina sa-si verifice glicemia pentru a evita incidentele din categoria celor hipoglicemice”, a punctat Copcea.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj sustine ca numarul de teste se deconteaza in baza Programului National de Diabet.

“Pentru copii se deconteaza 300 de teste de automonitorizare la trei luni, iar pentru adulti 100 la trei luni, in baza Programului National de Diabet Zaharat” a aratat purtatorul CAS Cluj, Crina Grozav.

Reprezentantii institutiei sustin ca CAS nu poate deconta mai multe teste si ca singura varianta disponibila pentru pacientii ar fi sa se schimbe Programul National de Diabet. O cutie cu 100 de teste costa 50 de lei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 8 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 18 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 19 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 19 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 22 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE