In vizor

Gandaci, hazard si malpraxis (si) in spitalele clujene?

Scris de 570

“Instrumentarul este uzat in ultimul hal”, “gandaci in saloane”, “paturi second-hand”, “interventiile chirurgicale devin un adevarat hazard”, sunt cuvintele unui medic ploiestean, al carui ”mesaj “horror” a facut inconjurul internetului in ultimele zile. Aceasta este realitatea sistemului medical romanesc? Se confrunta si Clujul cu asemenea situatii si conditii? Ziar de Cluj a aflat raspunsurile de la trei dintre cei mai cunoscuti medici ai orasului, dintre care doi au ales sa paraseasca sistemul medical de stat, tocmai din cauza lipsurilor cu care s-au confruntat de-a lungul anilor.

Peste tot sunt paturi second-hand

Ioan Figan¸ fostul director al Spitalului Clinic pentru Copii, spune ca marea problema a asistentei medicale, pe langa necesitatea unui pachet minim de servicii medicale, este remunerarea medicilor, asistentelor, infirmierilor si a tuturor celor care lucreaza in sistem.

“Remunerarea e dupa modul kaghebist. Stalin a spus cand era la putere ca in invatamant, sanatate, inginerii, absolut toata lumea care a facut studii universitare sa fie platita astfel incat sa nu moara de foame. Aceste categorii sociale au platit in toata Europa de Est. Intre timp, noi am avut si presedinti de stat si prim-ministri, oameni care trebuiau sa schimbe, sa faca o reforma reala, pentru a nu se ajunge intr-o asemenea situatie”, a declarat Figan pentru Ziar de Cluj.

Medicul spune ca paturile second-hand din spitale sunt o realitate:

“Majoritatea sunt asa. S-au primit paturi din ajutoare si s-au pus in saloane. Unele sunt noi, altele nu, ne descurcam cum puteam”.

Acelasi lucru il sustine si chirurgul Mircea Barsan, fostul sef al Institutului Inimii de la Cluj si actualul coordonator al chirurgiei cardiace de adulti si copii de la spitalul Polisano din Sibiu.

“Paturile second-hand sunt o realitate in spitalele din Romania. Dupa revolutie, au venit o multime de echipamente medicale reutilizate, dar niciodata din Germania sau din Austria nu au venit rupturi. Au venit, insa, gratis. Paturile second-hand si bucatariile la mana a doua sunt ceva normal, dar sunt gratuite si sunt mai bune decat ce se gaseste pe piata romaneasca la niste preturi enorme”, a marturisit acesta.

Medicul spune ca hazardul sau perfecta functionare a unui spital stau in mainile managerului, care trebuie sa coordoneze cat mai bine unitatea medicala.

“Sunt o multime de lipsuri. La unele spitale, managerii dau o gaura in bugetul statului, la alte spitale managerii sunt mai chibzuiti si au grija de banii putini care-i primesc, ca de ai lor. Totul depinde de manageri. In Cluj nu cred ca exista gandaci in saloane. Cat am fost sef al Institutului Inimii, o data pe saptamana venea dezinsectia. Daca gaseam un gandac, omoram asistenta sefa. Eu sunt plecat din Cluj de doi ani, dar Institutul Inimii l-am lasat in stare perfecta”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Dupa ce a parasit Institulul Inimii din Cluj, Manuel Chira, renumitul chirurg cardiovascular, vorbeste despre neajunsurile din sistemul public de sanatate si despre factorii care l-au determinat sa ia aceasta decizie, dar spune ca sub nicio forma nu poate fi vorba, cel putin nu in inima Ardealului, de gandaci in saloane.

“Finantarea neuniforma e problema principala la Institutul Inimii si la spitalele mari de chirurgie cardiaca. Tot timpul lipsea cate ceva si trebuia sa ne intrerupem activitatea. Dar gandaci, nu! Asa ceva nu se poate face in chirurgia cardiaca, pentru ca omoram bolnavii”, a declarat acesta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 5 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 11 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE