In vizor

Terorismul nu este “acoperit” de asigurarile din Romania

Victimele atacurilor teroriste nu beneficiaza de asigurarile incheiate in Romania. Situatia figureaza la excluderi atat in asigurarile cladirilor sau ale altor bunuri, cat si in asigurarile de calatorie, de viata, unde este la fel de “inacceptabila” ca si detinerea unui diagnostic la medicul psihiatru. Romania face parte din zonele cu risc scazut in acest sens, insa nu beneficiaza de asigurare nici persoanele care se deplaseaza in tari considerate riscante.

Reglementarile dateaza de mai multi ani, inainte ca amenintarea terorista sa aiba amploarea de perioada actuala. Apare la execeptii atat la asigurarile de calatorie, in care se arata clar ca nu beneficiaza de despagubiri cei afectati de acte de terorism, cat si in asigurarile de viata. 

“Am contractat recent un credit la care era atasata si o asigurare de viata. Am fost foarte revoltata sa vad ca intre exceptii figureaza atat faptul de a avea un diagnostic de la psihiatru, de parca asta te face automat nebun, cat si cel de a fi victima unui atac terorist. Ar fi vina mea daca ar fi asa, din moment ce nu sunt implicata in respectivul conflict? Eu cred ca daca e vorba de victime nevinovate, e corect sa beneficieze de asigurare”, este de parere o clujeanca. 

Nu sunt singurele situatii in care terorismul nu este un risc acoperit. La fel sunt intocmite si asigurarile de locuinte, de cladiri diverse, de bunuri sau politele de asigurari auto CASCO. 

Aurel Badea, Responsabil Sectiune Asigurari de Bunuri si Proprietati din cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) a explicat pentru Ziar de Cluj care sunt motivele care stau la baza acestei situatii.

„Terorismul este un risc special, care nu este inclus automat in contractele de asigurare de proprietate. El se poate asigura fie prin andosare la un contract de proprietate, fie prin incheierea unui contract separat. Sunt piete specializate care reasigura acest risc  – in principal Londra (sindicatele Lloyds)”, a precizat specialistul. 

Costul pentru asigurarea acestui risc depinde de mai multi factori, printre care: locatia, ocupatia si actionarii, suma asigurata sau limita de despagubire.

“Pentru un exemplu clasic al unei cladiri de birouri de 10 milioane de euro din Bucuresti, cu o limita de despagubire de 5 milioane de euro, costul aproximativ pentru asigurarea acestui risc poate fi intre 1.500 euro si 3.000 de euro, cu mentiunea ca aceasta este o estimare orientativa”, a mai spus Aurel Badea. 

Tara noastra are un risc scazut de terorism, dupa cum arata site-ul 1asig.ro. 

„Companiile din Romania, cu activitate desfasurata la nivel local, sunt mai putin interesate de aceste acoperiri, dat fiind faptul ca Romania este considerata o tara cu risc scazut de terorism. Romania este in top 20 tari cu cea mai mica expunere la terorism. In schimb, multinationalele, care au activitati in mai multe tari si au un alt fel de know-how si experienta, au astfel de polite incheiate, acestea facand adesea parte dintr-un program international de asigurare. In SUA exista si un program public, o lege reinnoita recent de Congresul Statelor Unite pana in 2020, care permite acoperirea unor pierderi legate de un atentat terorist (TRIA). Potrivit acestei legi, statul va acoperi pierderile care depasesc 200 de milioane de dolari in proportie de 80%”, a spus Cristian Fugaciu, directorul general al companiei Marsh Romania, pentru sursa citata. 

„Pretul acestor polite depinde de mai multi factori, precum tara, orasul, valoarea, evaluand de fapt potentialul ca respectivul obiectiv (de exemplu, in cazul unui imobil) sa devina tinta unor atacuri teroriste”, a adaugat acesta.
 

Foto: mondo.rs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *