Focus

Terenul nimănui blochează Centura de Sud a Floreștiului

Exproprierile în cazul Centurii de Sud a Floreștiului s-au împotmolit într-o suprafață de teren de 800 mp care nu aparține nimănui. Pe lângă faptul că sumele pentru această investiție sunt considerabile, lucrările nu pot continua din cauza revendicărilor financiare ale proprietarilor de terenuri.

În același timp, revendicările financiare ale proprietarilor de terenuri variază între 60 euro/mp și 300 euro/mp. Iar toate aceste neconcordanțe se blochează definitiv în cei 800 de mp de teren, suprafață de teren fără proprietar. În acest sens, Primăria comunei Florești a apelat la asistență juridică de specialitate:

„Acum o lună și ceva am semnat un contract de asistență juridică pentru reprezentarea comunei Florești într-o serie de litigii care au ca obiect despăgubirile acordate persoanelor care sunt afectate de coridorul de expropriere pentru Centura de Sud.

Există șapte litigii la momentul acesta, cu diferiți beneficiari ale acestor despăgubiri. De exemplu, pe Valea Gârbăului, solicitarea petenților în litigiu este de 200 de euro/mp. Pe strada Răzoare este de 95 de euro/mp, în spate la Metro, 300 de euro/mp. Tot așa, în zona respectivă, alți beneficiari cer 200 și 250 de euro/mp. Mai apoi o altă entitate, de data aceasta publică, cere 61 de euro/mp. O altă companie solicită 62 de euro/mp. Există niște solicitări care oscilează între 60 de euro/mp până la 300 de euro/mp.

În funcție de dimensiunea parcelelor pentru care s-a dispus exproprierea, vă dați seama că obligațiile financiare pe care le-ar avea de suportat Consiliul local ar fi foarte mari. Mult mai mari decât cele prevăzute inițial, care au plecat de la o evaluare de 30 de euro/mp. Discutăm de o creștere foarte mare a bugetului pentru expropriere, pe care ar trebui să o suporte unitatea administrativ teritorială”, a declarat avocatul Ciprian Păun, prezent în cadrul unei conferințe de presă. 

Situația cu privire la terenul fără proprietar, cu o suprafață de 800 mp, a fost tranșată anul trecut de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, care a precizat clar că intabularea culoarului de expropriere nu poate fi operată din cauza acelei suprafețe de teren:

„Mai este o problemă tehnică ce a intervenit independent de voința autorității publice și independent de voința beneficiarilor sumelor de despăgubire. Este vorba de imposibilitatea de intăbula coridorul de expropriere. Anul trecut s-a dat o respingere din partea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj și s-a menționat foarte clar că este imposibil de intăbulat culoarul de expropriere pe care se desfășoară această centură de ocolire fiindcă există o suprafață de 800 metri pătrați care nu aparține nimănui și care este pe acest coridor de expropriere. Neavând niciun proprietar, o absurditare a legii din România, ea nu poate să fie expropriată, pentru că nu ai pe numele cui să consemnezi suma respectivă”, a explicat avocatul Ciprian Păun.

Prin urmare, respectivul coridor de expropriere nu poate fi intabulat. Pentru a evita soluționarea litigioasă a acestei cauze, dar și pentru a ieși din impas, Consiliul local Florești urmează să emită câteva hotărâri prin care să traseze un „nou” coridor de exproprieri.

După cum susține avocatul Ciprian Păun, acest demers are rolul de a urgenta procedurile pentru execuția lucrărilor la Centura de Sud. 

„Propunerea pe care noi am făcut-o executivului Primăriei, iar în cele ce va urma executivul o va supune dezbaterii Consiliului local al UAT Florești, este de a realiza un nou coridor de expropriere, deși este impropriu spus un „nou” coridor, pentru că acest coridor de expropriere nu este intabulat. 

Nefiind intabulat va trebui retrasat, de fapt, coridorul de expropriere. (…). Astfel încât, după dezbaterea bugetului, vor urma mai multe hotărâri ale Consiliului local în care se va propune spre analiza consilierilor locali, adoptarea unui nou coridor de exprorpiere. 

Acest lucru nu va însemna o întârziere a lucrărilor, ci o dinamizare a lucrărilor pentru Centura de Sud. Scopul este de a eficientiza terenurile care au fost expropriate, să le dăm valoare în noul coridor, iar în același timp să evităm orice fel de posibil litigiu, chiar cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, astfel încât să nu blocăm acest proiect”, a conchis Ciprian Păun. 

Studiul de fezabilitate pentru Centura Ocolitoare Sud, etapa a doua, este în valoare de 170.000 de lei din bugetul local; iluminarea drumului de legătură cu Varianta de Sud presupune costuri de 2.135.000 lei, iar pentru execuția unui drum de legătură costurile se ridică la 36.000.000 de lei; pentru exproprieri sunt prevăzuți 2.000.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *