Construirea unei școli noi în Cetatea Fetei – Florești este un proiect care datează din primul mandat de primar al lui Horia Șulea. Contractul de execuție a fost semnat în 2013 și nici acum nu este gata. Edilul șef al celei mai mari comune din țară speră să fie gata anul acesta. De la speranță la certitudine mai este însă o cale de parcurs. Valoarea investiției este de 8 milioane lei.
La prezentarea bugetului comunei Florești, de luni, Șulea a adus vorba, printre altele, de finalizarea construirii școlii, proiect demarat în urmă cu 6 ani. De asemenea, a promis construirea unei creșe și a unei săli de sport pentru elevi.
„Avem un proiect pe fonduri europene în valoare de aproximativ 7,7 milioane lei și mai avem un proiect pe fonduri europene cofinanțare pentru construcția unei creșe în Florești, de aproximativ 500.000 euro. Avem câteva proiecte mari în derulare și aș începe cu construcția unității școlare din Cetatea Fetei, care după 3 ani și jumătate de chin sperăm ca anul acesta, conform înțelegerii pe care o avem cu constructorul și a contractului și a graficului de execuție la sfârșitul lunii august să fie finalizată astfel încât o dată cu începerea noului an școlar 2019 – 2020 să o putem pune la dispoziția Inspectoratului Școlar Județean astfel încât să se poată desfășura activitatea cu câteva clase. Este o clădire reprezentativă, cu 44 săli de clasă și 4 laboratoare, terenuri de sport și tot ceea ce este necesar pentru un învățământ de calitate conform anului 2019. Pentru tinerii și copiii din localitate, avem licitată o sală de sport în curtea Școlii Gimnaziale Gheorghe Șincai din Florești”, a declarat Șulea, în cadrul unei conferințe de presă.
Locurile în școli, grădinițe și creșe este o problemă nerezolvată în Florești. Câteva promisiuni legate de noi școli și creșe se potrivesc ca o mănușă în prag de campanie electorală pentru alegerile locale de anul viitor. Rămâne de văzut dacă proiectul școlii va fi într-adevăr finalizat anul acesta sau se amână pentru bugetul de anul viitor. În acest context, trebuie menționat faptul că în 2016 (an electoral pentru alegeri locale), Horia Șulea promitea că în vară vor fi gata lucrările la școală. Au trecut doar vreo două veri de atunci.
Bugetul comunei Florești este de 120 milioane lei, din care 76% (92 milioane lei) este destinat investițiilor. Veniturile sunt de 75,7 milioane lei plus creditul de 44,3 milioane lei. Cheltuielile sunt în valoare de 84,7 milioane lei plus creditul de 44,3 milioane lei.
Potrivit proiectului de buget, valoarea lucrărilor în continuare este de 85,29 milioane lei, iar a lucrărilor noi este de doar 6,62 milioane lei.
Populația cu domiciliul stabil din Florești se apropie de 39.000. Cei care au viză de domiciliu stabil sunt aproximativ 2.500, iar diferența până la 60.000 sunt persoane care locuiesc fără documente.