Din oras

Terasele lunii martie, o dezamagire pentru proprietarii de localuri

Multe dintre cafenelele si bistro-urile Clujului au decis sa grabeasca venirea primaverii, instaland terasele, chiar daca vremea de afara nu e tocmai prielnica pentru o degustare in aer liber. Zilele calduroase din saptamanile trecute au avut efect de domino asupra proprietarilor de localuri, care au insirat sute de scaune in Piata Muzeului

La orele amiezii, insa, terasele sunt goale, chiar daca piata e inundata de soare. Termometrele arata doar cateva grade, spre disperarea proprietarilor de localuri, care sperau la mai multi clienti. Din sutele de scaune insirate, unul singur e ocupat.

“Mi-era dor sa stau pe terasa, dar inca nu e vreme pentru asa ceva. Beau, scurt, o cafea si plec”, rade singura femeie care a decis sa ocupe un loc pe una dintre terasele din Piata Muzeului.

Chelnerii, in schimb, nu sunt atat de deranjati de lipsa clientilor. Pentru ei, sa serveasca in afara localului e o munca in plus, pe care inca se bucura ca nu trebuie sa o faca.

“Inca e frig sa iesim sa servim afara. Si nu ne putem lua geaca pe noi de fiecare data”, spune unul dintre ospatari.

Unii proprietari platesc din iarna pentru privilegiul de a avea terasa

La licitatiile organizate de municipalitate la finalul anului pentru ocuparea teraselor din zona centrala, interesul agentilor comerciali a fost scazut. In cazul mai multor terase nu a existat nicio oferta depusa. Motivul este, cel mai probabil, faptul ca in lunile de iarna aceste spatii oricum nu pot fi folosite, in schimb chiria se plateste lunar, nu pe sezon.

Inainte de a fi licitate la finalul anului, terasele T7, T8 si T9 de pe Bulevardul Eroilor au mai fost scoase la mezat in luna august. Atunci toate cele trei terase au fost adjudecate de societatea Forest&Land Wien, o firma cu sediul pe Calea Dorobantilor, care se ocupa de exploatare forestiera. Apoi, cand trebuia sa se semneze contractul, nu s-a mai prezentat nimeni, prin urmare terasele au fost scoase din nou la licitatie. In toiul iernii, in luna decembrie, nu s-a mai depus nicio oferta.

Tot in mijlocul iernii, la final de noiembrie s-au licitat terasele T2, T4, T8, T9 din Piata Muzeului. Nici aici nu au fost foarte multe oferte – doar pentru doua dintre ele a existat interes. S-a licitat si terasa de la Bistro Viena, de pe strada Matei Corvin nr 3. Proprietarii localului au fost singurii ofertanti, iar acum platesc 42,14 lei pe metru patrat pe luna pentru terasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *