Din oras

Terasa din curtea Muzeului de Arta, evacuata fara preaviz cand “interesul local o impune”

Scris de 727

Sefii de la StudCard au castigat licitatia pentru amenajarea unei terase in curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca. Iancu Serbanescu si Sorin Buiac isi vor deschide terasa in 1 mai, insa, potrivit contractului, oficialii Muzeului pot s-o inchida oricand, fara preaviz. Intre timp, curtea Palatului Banffy, care adaposteste Muzeul de Arta, s-a transformat intr-o parcare improvizata.

Terasa urmeaza sa functioneze din 1 mai pana in 31 august 2014.

“Daca ne ajuta vremea, deschidem terasa in 1 mai si o tinem pana la finalul lui august. Depinde doar de ploi”, s-a limitat sa declare Iancu Serbanescu.

Chiria pentru cei 736 de metri patrati din curtea Muzeului de Arta, Turism Development SRL, firma celor doi sefi de la StudCard, este de 32.614 lei in 4 luni. Un metru patrat inchiriat in curtea Muzeului costa, pe zi, 36 de bani.

Intre timp, curtea Palatului Banffy, care adaposteste Muzeul de Arta, s-a transformat intr-o parcare improvizata. Astazi, in jurul amiezei, in spatiul care va fi transformat, intr-o saptamana intr-o terasa eleganta, tronau 6 masini. Conducerea Muzeului nu a putut fi contactata pentru o pozitie in acest caz.

“Conditii dubioase”

Potrivit conditiilor impuse, Turism Development va trebui sa depuna, la Muzeul de Arta un tabel cu datele de identificare ale angajatilor sau colaboratorilor. Tot la capitolul siguranta, “pentru asigurarea ordinii in timpul desfasurarii programului cultural educativ aprobat de conducerea Muzeului, titularul de abonament va asigura personalul de mentinere a ordinii, avizat de Politie”. O alta clauza interesanta prevede inchiderea terasei fara somatie si fara preaviz, atunci cand “interesul national sau interesul local o impune”.

Firma care a castigat licitatia trebuie sa instiinteze inainte cu o luna daca doreste sa plece din curtea Muzeului, insa poate fi aruncata in strada in doar trei zile. De asemenea, chiria inceteaza cand Consiliul Judetean Cluj pierde dreptul de proprietate asupra imobilului. Potrivit normelor, “programul general de activitate va fi prezentat conducerii muzeului”. 

De asemenea, castigatorii licitatiei trebuie sa depuna o garantie de 2.000 de lei.

Potrivit proiectului cultural depus, Turism Development se obliga sa organizeze cvartete, prezentari de moda, concerte de swing si dansuri, pentru ca “nu se considera program cultural difuzarea de muzica inregistrata cu exceptia prezentarii de discuri in cadru organizat” si nu se pot difuza reclame sau emisiuni radiofonice.

Iancu Serbanescu s-a plans in repetate randuri de “conditiile dubioase” impuse de catre proprietarul cladirii, insa astazi a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea subiectului. Cu alta ocazie, el a reclamat activitatile muzeului care vor avea prioritate, precum si durata scurta pentru care a fost incheiat contractul, adica un an.

Foto: Eugen OlariuULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 3 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 9 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 21 hours Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE