Din oras

Terasa din curtea Muzeului de Arta, evacuata fara preaviz cand “interesul local o impune”

Scris de 727

Sefii de la StudCard au castigat licitatia pentru amenajarea unei terase in curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca. Iancu Serbanescu si Sorin Buiac isi vor deschide terasa in 1 mai, insa, potrivit contractului, oficialii Muzeului pot s-o inchida oricand, fara preaviz. Intre timp, curtea Palatului Banffy, care adaposteste Muzeul de Arta, s-a transformat intr-o parcare improvizata.

Terasa urmeaza sa functioneze din 1 mai pana in 31 august 2014.

“Daca ne ajuta vremea, deschidem terasa in 1 mai si o tinem pana la finalul lui august. Depinde doar de ploi”, s-a limitat sa declare Iancu Serbanescu.

Chiria pentru cei 736 de metri patrati din curtea Muzeului de Arta, Turism Development SRL, firma celor doi sefi de la StudCard, este de 32.614 lei in 4 luni. Un metru patrat inchiriat in curtea Muzeului costa, pe zi, 36 de bani.

Intre timp, curtea Palatului Banffy, care adaposteste Muzeul de Arta, s-a transformat intr-o parcare improvizata. Astazi, in jurul amiezei, in spatiul care va fi transformat, intr-o saptamana intr-o terasa eleganta, tronau 6 masini. Conducerea Muzeului nu a putut fi contactata pentru o pozitie in acest caz.

“Conditii dubioase”

Potrivit conditiilor impuse, Turism Development va trebui sa depuna, la Muzeul de Arta un tabel cu datele de identificare ale angajatilor sau colaboratorilor. Tot la capitolul siguranta, “pentru asigurarea ordinii in timpul desfasurarii programului cultural educativ aprobat de conducerea Muzeului, titularul de abonament va asigura personalul de mentinere a ordinii, avizat de Politie”. O alta clauza interesanta prevede inchiderea terasei fara somatie si fara preaviz, atunci cand “interesul national sau interesul local o impune”.

Firma care a castigat licitatia trebuie sa instiinteze inainte cu o luna daca doreste sa plece din curtea Muzeului, insa poate fi aruncata in strada in doar trei zile. De asemenea, chiria inceteaza cand Consiliul Judetean Cluj pierde dreptul de proprietate asupra imobilului. Potrivit normelor, “programul general de activitate va fi prezentat conducerii muzeului”. 

De asemenea, castigatorii licitatiei trebuie sa depuna o garantie de 2.000 de lei.

Potrivit proiectului cultural depus, Turism Development se obliga sa organizeze cvartete, prezentari de moda, concerte de swing si dansuri, pentru ca “nu se considera program cultural difuzarea de muzica inregistrata cu exceptia prezentarii de discuri in cadru organizat” si nu se pot difuza reclame sau emisiuni radiofonice.

Iancu Serbanescu s-a plans in repetate randuri de “conditiile dubioase” impuse de catre proprietarul cladirii, insa astazi a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea subiectului. Cu alta ocazie, el a reclamat activitatile muzeului care vor avea prioritate, precum si durata scurta pentru care a fost incheiat contractul, adica un an.

Foto: Eugen OlariuULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 20 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 24 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE