Sex

Terapia tulburarilor sexuale masculine

Pentru barbati, intalnirea sexuala ideala curge de la o etapa la alta: dorinta, excitatie, erectie, penetratie, orgasm. Nu exista nici o corelatie absoluta intre fiecare dintre aceste etape si anumite probleme sexuale. Insa exista o corelatie intre dorinta si excitare, disfunctie de erectie si penetrare, ejaculare precoce si orgasm, intimitate si fiecare etapa a sexului.

Sa prezentam pe scurt care sunt posibilele tulburari sexuale specific masculine si sa observam cum se integreaza ele in ansamblul activitatii sexuale si al terapiei sexuale.

Dorinta scazuta. Barbatii, ca si femeile, se confrunta astazi cu multi factori care le pot diminua drastic energia sexuala: stres, depresie, medicamente, stare generala de sanatate proasta s.a. Oricare ar fi cauza, rezultatul este acelasi: dorinta sexuala abia mai palpaie. Dorinta sexuala poate avea legatura si cu conflictele dintr-o relatie sau cu probleme individuale cronicizate. Poate fi de sine statatoare sau se poate combina cu ejacularea precoce sau disfunctiile de erectie. Iar contrariul sau – dorinta sexuala excesiva – poate si ea sa tulbure viata si relatiile sexuale ale unui barbat si sa duca la o forma de dependenta. De orice tip ar fi, problemele legate de dorinta secatuiesc o relatie sexuala si, in cele din urma, ameninta starea de bine a individului sau a cuplului.

Se considera ca pana la 30 % dintre cei care se adreseaza specialistilor au probleme de dorinta sau motivatie sexuala scazute.

Cand dorinta sexuala scazuta a precedat relatia actuala, ea se coreleaza de obicei cu stari conflictuale cronicizate in ce priveste sexul, femeile sau intimitatea. Dar cand dorinta scazuta se manifesta intr-o anumita relatie, e mai probabil sa aiba legatura cu partenera respectiva.

Dorinta scazuta este probabil cel mai greu de solutionat. Cand o trateaza, sexologii folosesc multe tehnici, in functie de individ si de istoria lui sexuala. Sedintele individuale si de cuplu, educatia sexuala, imbunatatirea comunicarii, teme sexuale specifice, dezvoltarea intimitatii, jurnalele pe teme sexuale si medicatia sunt, toate, considerate utile.

Ejacularea precoce (EP). Desi des intalnita si frustanta pentru barbati, EP este in general o tulburare simpla. O abordare de genul “gandeste mai putin, simte mai mult” poate trece pe planul intai in acest caz.

Problema tipica in cazul EP este ca barbatul ajunge rapid de la excitatie la ejaculare – fara a fi constient mental sau fizic in intervalul dintre ele. Multi pacienti au obtinut rezultate prin exercitii de concentrare senzoriala combinate cu tehnici specifice, cum ar fi tehnica “stop/start” si de “strangere”. S-au obtinut bune rezultate combinand terapia sexuala cu antidepresive ca Prozac sau Anafranil, desi exista intotdeauna problema efectelor secundare.

EP poate fi si consecinta experientelor sexuale initiale, precum contactul sexual sau masturbarea in care predomina stimularea rapida, concentrata pe penis. Alte doua cauze frecvente ale EP sunt: 1) “sexualizarea excesiva”, adica tendinta masculina de a intretine contacte sexuale in graba ori fara implicare emotionala si 2) “anxietatea de performanta” – teama de esec si de a fi judecat negativ.

Sexologii trateaza EP cu exercitii menite sa ajute barbatul sa se concentreze mai degraba pe senzatiile corpului decat pe asteptarile, nevoile sau fanteziile care ii ocupa mintea. Scopul este, desigur, de a incetini ejacularea prin incetinirea intregului flux, incepand cu dorinta. Exercitiile (de respiratie, de meditatie, de atingere nesexuala, de excitare si oprire inainte de orgasm, singur sau cu partenera etc.) se fac acasa si sunt combinate cu sedinte de cabinet si evaluri despre progresele sau frustarile inregistrate. Cand un barbat are o relatie, terapeutii prefera in general sedintele cu ambii parteneri, cu exceptia perioadelor in care este necesara consilierea individuala.

Disfunctiile de erectie (DE). Viagra nu functioneaza in cazul tuturor barbatilor, este prea scumpa pentru multi si poate ascunde anumite cauze fizice sau emotionale ale problemei.

Terapia DE incepe si aici cu consemnarea istoriei sexuale a barbatului respectiv. Dupa ce au fost eliminate posibilele cauze fizice, terapia incepe cu exercitii de tipul celor amintite mai sus. Din nou “anxietatea de performanta” poate fi un obstacol semnificativ. Atingerile nesexuale constituie baza exercitiilor care conduc progresiv la un act sexual reusit si satisfacator. Medicamentele pot ajuta la disiparea tensiunii. Si, dupa caz, terapia individuala si de cuplu se poate combina cu consiliera sexuala.

Lipsa intimitatii. Sexul fara intimiate devine o activitate mecanica. O legatura profunda, emotionala intre parteneri confera sexului imensa lui forta de a ne satisface si vindeca si poate ajuta la mentinerea vitalitatii individului si a relatiei. Cand intimitatea dispare, vigoarea relatiei dispare si ea. Un sexolog ajuta partenerii sa gaseasca noi moduri de a-si dezvalui sentimentele si preferintele sexuale importante, le propune noi tehnici care sa le condimenteze viata amoroasa, incurajeaza tandretea si incredera in capacitatea lor de a-si rezolva problemele de cuplu. Sexul intim este un lucru care se invata si un sexolog bun ii poate ajuta pe parteneri sa si-l insuseasca.

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version