Diete

Dieta Scarsdale

Regimul alimentar dietetic Scarsdale a fost elaborat la sfarsitul anilor 1970 de catre dr. Herman Tarnower, cardiolog american si este structurat pe doua saptamani de meniu hipocaloric, in care fiecare masa este “calibrata” anticipat. Pentru a atinge greutatea dorita, nimic nu trebuie adaugat, nimic nu trebuie omis.

Dieta Scarsdale promite pierderea a 8 kg in 14 zile, fara a le recastiga si este un regim hipocaloric (intre 800 si 1000 calorii zilnic), slabirea fiind facilitata de combinarea abila a alimentelor. Productia de corpi cetonici are si ea, se pare, un rol in fenomenul de scadere in greutate.

Puncte tari si slabe

Avantajele ei sunt ca: 1) nu exista riscul de a gresi: totul este stabilit dinainte, dvs. trebuind doar sa respectati programul; 2) regimul este structurat pe o perioada scurta: riscul de a va plictisi sau de a gresi este deci mic.

Inconvenientele semnalate de specialisti sau pacienti sunt:

–    aport caloric redus;
–    nu ofera posibilitatea de a alege;
–    aport prea mic de acizi grasi esentiali si de calciu;
–    aport proteic insuficient;
–    consum excesiv de ceai sau de cafea (mai ales dupa cina);
–    o pierdere in greutate de obicei inferioara celei promise.

Regulile de baza

Acestea sunt simple, dar destul de greu de respectat. Iata-le:

–    Mancati exact ceea ce prevede regimul. Nu inlocuiti nici unui aliment.

–    Abtineti-va de la orice bautura alcoolica.

–    Intre mese, daca va este foame, mancati doar morcovi sau telina.

–    Singurele bauturi permise sunt cafeaua obisnuita sau decafeinizata fara alte adaosuri; ceaiul; apa gazoasa (cu lamaie); bauturile acidulate dietetice cu orice aroma. Puteti bea lichide oricat de des vreti.

–    Preparati-va toate salatele fara ulei, maioneza sau alte sosuri bogate in grasimi. Nu folositi decat lamaie si otet, vinegreta sau sos cu mustar.

–    Mancati legumele proaspete fara unt, margarina sau alte grasimi; puteti sa le puneti suc de lamaie.

–    Toate carnurile trebuie sa fie foarte slabe; inlaturati orice urma de grasime vizibila. La pui si la curcan dati pielea deoparte.

–    Nu este nevoie sa consumati toate alimentele prevazute in meniu, dar nu inlocuiti nici un aliment cu altul. Trebuie sa respectati combinatiile de alimente indicate.

–    Nu va supraincarcati niciodata stomacul. Cand va simti satul (a), opriti-va.

–    Nu tineti regimul mai mult de 14 zile la rand.

Regimul alimentar

Se desfasoara in 14 zile si are doua faze de cate 7 zile, de atac si de stabilizare.

Regimul in faza de atac are loc in prima saptamana.
Micul dejun, valabil pentru fiecare dimineata din perioada curei: O jumatate de grapefruit (sau fructe de sezon); o felie de paine neagra (sau Graham), prajita, cu un continut proteic ridicat, fara garnitura (unt sau margarina); cafea sau ceai (fara zahar, frisca, smantana sau lapte).

Luni. Pranz: carne rece la alegere (carne slaba: pui, curcan, vita slaba, limba etc.); rosii maruntite, la cratita; cafea sau ceai sau racoritoare dietetica. Cina: peste sau fructe de mare; salata combinata de legume sau verdeturi; o felie de paine prajita; grapefruit (sau fruct de sezon); cafea sau ceai.

Marti. Pranz: salata de fructe combinate; cafea sau ceai. Cina: biftec fript bine; rosii, laptuci, masline, varza de Bruxelles sau castravete; cafea sau ceai.

Miercuri. Pranz: salata de ton sau somon (fara ulei), asezonata cu otet sau lamaie; grapefruit sau pepene galben sau alt fruct de sezon; cafea sau ceai. Cina: friptura de mile (la care s-a indepartat grasimea vizibila); salata de laptuci, rosii, castravete, telina; cafea sau ceai.

Joi. Pranz: doua oua gatite dupa dorinta, fara grasime; branza proaspata; dovlecei sau fasole verde subtire sau rosii maruntite, la cratita; o felie de paine prajita; cafea sau ceai. Cina: pui fript pe gratar sau la rotisor, fara grasime si pielita; spanac, ardei gras, fasole subtire; cafea sau ceai.

Vineri. Pranz: branza; spanac din abundenta; o felie de paine prajita; cafea sau ceai. Cina: peste sau fructe de mare; salata combinata, la discretie, din legume proaspete la alegere; o felie de paine prajita; cafea sau ceai.

Sambata. Pranz: salata de fructe la discretie; cafea sau ceai. Cina: pui sau curcan fript; salata de laptuci si rosii; grapefruit sau fruct de sezon; cafea sau ceai.

Duminica. Pranz: pui sau curcan rece sau cald; rosii, morcovi, varza gatite, broccoli sau conopida; grapefruit sau fruct de sezon; cafea sau ceai. Cina: biftec la gratar, bine patruns, fara grasimi; salata de laptuci, castravete, telina, rosii, vaza de Bruxelles; cafea sau ceai.

In a doua saptamana, faza de stabilizare, reluati meniurile din prima saptamana, dar respectati si aceste reguli:

–    Nu mai mult de doua felii de paine pe zi.
–    Fara zahar sau dulciuri;
–    Fara cartofi, paste sau alimente pe baza de gris.
–    Fara lactate bogate in grasimi.
–    Fara grasimi si mezeluri.
–    Fara produse de patiserie si deserturi (cu exceptia celor pe baza de gelatina, fara zahar si a fructelor).
–    Consum redus de alcool.

Opiniile nutritionistilor

Regimul este deficitar, dar nu periculos intrucat este scurt. Este eficient (fiind hipocaloric); poate fi suportat, cu cateva modificari, cum ar fi inlocuirea pranzurilor de marti si sambata (salata de fructe) cu o masa bogata in proteine: 200 g de peste sau carne slaba si o portie de legume verzi.

De asemenea, ar trebui sa ingerati acizi grasi esentiali, adaugand totusi, in salta o lingura de ulei de masline sau de floarea soarelui. Nu va temeti, regimul nu-si va pierde eficacitatea.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version