Sanatate

Terapia prin comunicare a partenerului alcoolic

Alcoolismul sau dependenta de alcool este o problema serioasa pe toate meridianele globului, nu este un capriciu de vointa sau de anturaj, ci o foarte serioasa problema biologica. Conform unor statistici mai vechi 10 % din barbati si 3-4 % din femei sunt dependenti de alcool. In cazul unui alcoolic cronic, alcoolul devine la fel de necesar ca apa.

Ce se poate face pentru tratarea acestei dependente? Cei din jur nu prea multe; alcoolicul trebuie sa se ajute singur! Eliberarea de dependenta de alcool este pentru bolnavul cronic un proces dificil, atat in plan biologic cat si in cel psiho-afectiv. Un tratament serios se aplica numai in regim de spitalizare, cu anumite rigori si riscuri. Persoana dependenta de alcool este asistata psihoterapeutic si are asigurata medicamentatia si alimentatia necesara pentru a renunta la drogul zilnic.

Cura de dezalcoolizare dureaza cam sase luni si este precedata de consimtamantul pacientului. Medicii garanteaza vindecarea, adica persoana in cauza nu mai depinde de alcool. Orice recadere in “patima betiei” i se datoreaza in exclusivitate.

Cine este de vina?

Tendinta oricarui alcoolic este de a-si justifica situatia, culpabilizandu-i pe cei din jur: sotia care nu-l iubeste sau il neglijeaza, seful sau patronul care-l persecuta, situatia financiara dificila, anturajul sau influentele sociale. Complet fals. Singurul vinovat de starea in care se afla este alcoolicul insusi. El este singurul care se poate ajuta si numai intr-un singur mod: urmand tratamentul de dezalcoolizare, in regim de internare. Si, evident, abtinandu-se de la alcool dupa externare.

Cei apropiati lui (membrii familiei, prietenii sau colegii) pot cel mult, sa-l atentioneze si sa-l influenteze in intentia de a lua aceasta hotarare, sa-l ajute sa treaca prin perioadele critice postdezalcoolizare, dar nu-l pot sa se vindece.

In realitate, alcoolul este cel mai inselator drog, mai periculos din punct de vedere social decat heroina sau cocaina. Aspectul inselator al bauturii ca stupefiant consta in primul rand in faptul ca trecerea de la un consum ocazional la cel determinat de o dependenta se face foarte usor, chiar in absenta exceselor sau a consumului regulat.

Alcoolul, dusman al cuplului

Sociologii apreciaza ca 70-80 % din problemele legate de cuplu pot fi puse pe seama consumului de alcool de catre barbati. Este vorba in principal de aspectul violentei in cuplu si de modelul paranoid de gandire al barbatilor dependenti de alcool. Acesti barbati percep realitatea cuplului extrem de deformat; cand beau suficient devin mai suspiciosi si mai gelosi.

Accentuarea geloziei masculine provocata de consumul de bauturi alcoolice se datoreaza actiunii directe a alcoolului asupra unor zone din hipocampus, regiune din creier implicata in filtrarea informatiilor importante. Odata intoxicata cu alcool, aceasta zona determina o anumita “colorare” negativa a tuturor informatiilor legate de latura afectiva si a celei implicate in sexualitate. Un barbat alcoolic poate interpreta orice gest sau cuvant al partenerei de viata ca fiind un act seductiv pentru un alt barbat. De aici se ajunge repede la stari de suspiciune si gelozie.

Pe acest fond psihic, creierul barbatului alcoolic poate inventa zeci de scenarii legate de infidelitatea feminina sau de alte aspecte de tip “complot” impotriva sa din partea sotiei. Iata cateva efecte mai semnificative ale acestui comportament:

–    Gelozia. Apare la gesturi care seamana cu dorinta de apropiere a partenerei de altcineva.
–    Conspiratia. Barbatul alcoolic intelege ca un anumit lucru de care el poate fi facut vinovat este rezultatul unei conspiratii a partenerei cu cei din jur (prietene, membrii de familie sau rude).
–    Intelegeri eronate. El poate crede ca unele cuvinte mai apasate, mai agresive sau mai soptite dovedesc ca, de fapt, partenera urmareste sa obtina un anumit lucru de la el.

Desi fondul acestor inceputuri de deliruri dispare imediat dupa starea de ebrietate, in subconstientul bolnavului va persista ideea ca sotia ii este impotriva sau chiar ca il inseala.

Etapele terapiei prin comunicare

Comunicarea este cea mai eficienta si cea mai accesibila terapie a viciului alcoolului; ea cere insa efort si rabdare de fier. Insa, daca va iubiti partenerul, merita sa incercati. Intr-o prima etapa incercati sa nu-i aratati ca nu v-ar deranja consumul de alcool. Demonstrati-i apoi ca va este indiferent, band alaturi de el mici cantitati de bere sau de vin, pentru a-i dovedi ca ii sunteti partenera si in aceasta situatie. Pentru “prietenii lui Bachus” este foarte important sa observe ca si partenera este de acord cu el; in subconstient ei vor simti ca pot avea mai multa incredere in dvs.

Dupa ce ati baut impreuna ceva, vorbiti-i de ce-i place lui. Cand simtiti ca este acaparat de subiect, virati treptat discutia catre dorintele dvs. comune pe care el le accepta. Sugerati-i ca ar fi bine ca amandoi sa fiti lucizi cand consumati alcool, iar pentru asta ar trebui sa nu faceti excese.

Intr-o alta intalnire “de pahar” explicati-i direct, intr-un limbaj accesibil, faptul ca ar fi mai bine sa inlocuiasca “tariile” cu vinul sau berea. Motivati acest schimb cu ideea ca vreti sa-l feriti de patima alcoolului. Dati-i exemple concrete din viata sociala inconjuratoare, a unor persoane pe care le cunoaste si el. Puneti in balanta consumul de alcool cu posibilitatea realizarii viselor sau proiectelor sale. Incercati sa-l convingeti de pericolul de a se rata in fata celor apropiati lui sau a celor din jur. Repetati mereu in fata lui ca sperati ca el sa isi reduca consumul de alcool pentru binele si sanatatea lui.

Intr-o a treia etapa, gasiti o modalitate de a pleca cu el intr-o vacanta de 10-18 zile, cat mai departe de casa, intr-un loc care-i place si care este diferit de zona in care locuiti. De preferat este sa alegeti o o zona montana, bogata in conifere, cu altitudine mare, unde nevoia de alcool scade datorita curei de oxigen si aer curat. In aceasta vacanta oferiti-i posibilitatea sa reduca cu 30 % din cantitatea din care bea in mod uzual. Nu-l obligati insa sa faca mult efort fizic; recomandati-i sa consume dulciuri si sucuri in loc de alimente sarate sau grase.

In final, ca si partenera de viata, este important sa-l convingeti sa mearga la un medic, cu care v-ati inteles dinainte si care cunoaste problema lui. Acest medic ar fi de preferat sa fie o tanara care sa-l impresioneze si sa-l convinga sa ia anumite pastile care pot reduce dorinta de consum alcoolic, fara ca el sa stie ca aceste medicamente il vor vindeca de presupusa boala pe care o are.

Dupa aceasta cura medicamentoasa recomandata de medic, este nevoie de o noua minivacanta care sa-l ajute sa nu mai simta nevoia de consum a bauturilor alcoolice, si in special al celor tari.

Reguli de stiut si aplicat, pentru partenera:

–    Comunicati mai mult cu el despre orice problema care-l framanta, aratandu-i astfel ca are in dvs. un prieten adevarat.
–    Incercati sa fiti bine vazuta de anturajul lui, membrii de familie si prieteni.
–    Zambiti-i cat mai des si aratati-va toleranta fata de micile lui greseli. Confortul psihic dat de caminul conjugal este un mediu favorabil reducerii consumului de alcool.
–    Incercati sa-l izolati discret de “prieteni de bar”.
–    Oferiti-i sperante ca poate face orice isi propune.
–    Nu-i spuneti ca este un ratat.
–    Purtati-i de grija permanent. Senzatia de singuratate poate creste deseori consumul de alcool.
–    Nu-l amenintati cu nimic pentru a renunta la alcool.
–    Nu-l jigniti sub nici o forma cand este in stare de ebrietate.
–    Cand este lucid, nu-i amintiti de fapte facute sub efectul alcoolului.
–    Evitati sa ii amintiti des “sfaturi medicale” anti-alcool.
–    Nu va indepartati prin atitudini “reci” atunci cand el este ametit…

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *