Diete

Terapia dietetica

Dietoterapia este terapia naturala prin care se pot trata diferite afectiuni, cu ajutorul unor regimuri alimentare speciale, bazate pe unele alimente ce au, pe langa proprietati nutritive, si proprietati terapeutice, motiv pentru care sunt denumite alimente-medicament.

 

Istorie culturala. Cei dintai care au descoperit ca alimentele au si proprietati terapeutice au fost chinezii, care, in vechiul lor tratat de medicina intitulat “Nei king”, scris cu mii de ani in urma, mentionau: “Primele si cu adevarat medicamente sunt alimentele”.

 

Hipocrat (460-377 i.Hr.), celebru medic grec, supranumit “parintele medicinei”, a pus bazele medicinei rationale. Terapeutica lui se baza in primul rand pe indicatii de regim alimentar si afirma urmatoarele: “Alimentele voastre sa va fie medicamente, iar medicamentele voastre sa va fie alimente”.

 

Prozatorul si poetul illuminist englez Jonathan Swift, autorul celebrului roman satiric “Calatoriile lui Guliver”, spunea la randul sau: “Cei mai buni medici din lume sunt medicul dieta, medicul liniste si medicul voiosie”.

 

Alimente-medicament. Regimul alimentar are un rol deosebit in viata oricarei persoane, intrucat influenteaza in mod direct gradul de sanatate. Cercetatorii au descoperit in legume si fructe substante bioactive, care pot ajuta organismul uman sa lupte cu orice boala printr-o alimentatie corecta. Hrana de fiecare zi trebuie sa fie bine pregatita, pentru a fi usor asimilata de organism, oferindu-i acestuia energia necesara si o buna stare de sanatate.

 

Dietoterapia sau terapia dietetica are ca scop ameliorarea sau vindecarea diferitelor stari patologice prin adoptarea unor reguli si a unor regimuri alimentare cat mai sanatoase.

 

Reguli alimentare in dietoterapie:
– Sa se manance de 2-3 ori pe zi, sa nu se consume alte alimente intre mesele principale decat fructe proaspete.
– Sa se evite mesele abundente, care supraincarca stomacul, produc indigestie si necesita un consum sporit de energie;
– Se aleg de preferinta mancaruri usoare, cat mai simplu pregatite, din legume, fructe si cereale (grau, secara, orz, ovaz).
– Se recomanda ca inainte de fiecare masa sa se consume fructe proaspete.
– Se vor evita excesul de zahar si sare, de condimente, alimentele conservate si cele afumate.
– Se va limita consumul de dulciuri, sucuri indulcite cu zahar, produsele zaharoase, intrucat sunt o sursa de dereglare a proceselor metabolice si, implicit, de aparitie a numeroase afectiuni. Consumul excesiv de dulciuri obliga pancreasul si organismul in ansamblul sau la un mare efort metabolic, predispunand la boli ca diabetul si arteroscleroza.

 

In ceea ce priveste consumul de carne se recomanda in mod special pestele si carnea alba de pui. Se vor evita pe cat posibil mezelurile, care contin multa sare, conservanti, aditivi alimentari, dar sunt sarace in vitamine.

 

Daca nu sunt interdictii medicale, consumul moderat de alcool are efecte benefice, astfel 1-2 pahare de vin natural pe zi (in special vin rosu) constituie o sursa de vitamine, minerale si antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire celulara.
Sa se evite excesul de grasimi, intrucat acestea ingreuneaza procesul de digestie, insa nu este indicat o privare totala a organismului, deoarece ele au un rol important in procesul metabolic. Se recomanda a se folosi cu preponderenta uleiul de masline, de soia, din germeni de porumb sau grau, dar si uleiul de floarea soarelui extras prin presare la rece.

 

Omul modern trebuie sa aiba in vedere respectarea acestor principii alimentare corecte, intrucat sanatatea lui este fundamental legata de alimentatie. Prin insusirea corecta a dietoterapiei, omul poate contribui la mentinerea corpului intr-o satre buna de sanatate si la prevenirea aparitiei bolilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *