Sanatate

Teoretic, Spitalul Regional Cluj va fi gata în 2023. Ministrul Sănătății: Singura problemă ar fi pregătirea medicilor, nicidecum banii

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat, joi, la Cluj că bugetul statului este pregătit pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj și că marea provocare va fi pregătirea medicilor când vor trece de la spitalul județean la cel regional. Până în decembrie 2018, trebuie să fie gata studiul de fezabilitate și proiectarea, iar până în decembrie 2023 trebuie să fie funcțional spitalul regional pentru a nu pierde finanțarea europeană.  

Costurile totale ale construirii Spitalului Regional Cluj sunt estimate la 558 milioane euro, cu TVA. Sursele de finanțare sunt fonduri europene, buget de stat și fonduri locale pentru utilități (gaz, curent, drumuri). Bretelele laterale și accesul sunt estimate la 30 milioane euro. Pentru asistență tehnică și implementare, Ministerul Sănătății a aplicat pentru o finanțare de 13 milioane euro pentru implementare. Spitalul va avea 849 paturi de spitalizare continuă și 60 de paturi de spitalizare de zi. 

“Valoarea totală a construcției și a proiectării este de 377 milioane euro, cu TVA. Astăzi, consultanții au prezentat proiectul în integralitatea lui, adică pentru a putea acoperi costurile cu utilitățile, costuri care vor fi finanțate, sunt convinsă, de autoritățile locale și județene, pentru a putea asigura trainingul personalului care va lucra pentru că fiind un spital cu un concept aparte, cei care vor lucra în spital vor avea nevoie de training special pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clădiri, pot să le spun foste, ale Spitalului Județean, costurile totale sunt de 558 milioane euro, cu TVA”, a declarat Pintea. 

Dacă proiectul nu va fi gata până în 2023, se va pierde finanțarea europeană. Până în decembrie 2018 trebuie depuse studiile de fezabilitate și proiectarea. 

“În primul rând, eu vă spun că bugetul e pregătit pentru spitalele regionale pe care și le-a asumat. Ar trebui să întrebăm autoritățile locale dacă au, dar din ceea ce știu eu, autoritățile locale vor să facă acest lucru și sunt depuse proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru dezvoltarea acelei zone. Din punctul meu de vedere, marea provocare va fi pregătirea personalului pentru că fiind un concept nou, știți, întotdeauna la nou începem să ne gândim, să vedem, asta va fi o mare provocare, mai ales pentru cei pe care îi vom aduce din Spitalul Județean vechi în spitalul regional nou. Acolo va fi o problemă, zic eu”, a spus Sorina Pintea.

O parte din documente urmează să fie depuse până la sfârșitul lunii august.  

“La finalul lunii august vor fi depuse de către consultant studiile de fezabilitate pentru Iași și Cluj. Aplicația de finanțare se va depune la Comisia Europeană în perioada octombrie – noiembrie 2018. În anul 2019 va fi lansată licitația de proiectare, construcție și supervizare, iar finalizarea construcției, echipare și finalizare, decembrie 2023”, a afirmat ministrul Sănătății. 

Conform planului, spitalul are o suprafață de 120.000 mp, din care, cea mai mare parte, aproximativ 49.000 mp este destinată serviciilor medicale și chirurgicale. Alți 19.000 mp vor fi destinați serviciilor de tratament. 

Noul Spital Regional de Urgență va prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu excepția câtorva servicii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *