Afacerea zilei

Teofil Campean, creatorul Rondocarton: "Mi-a placut mereu sa fac mai multe lucruri. Acum le si termin, iar asta ma surprinde si pe mine. O sa brevetez proiectul casei construite din hartie. O sa schimbe lumea"

O voce puternica. Asta auzi din pieptul lui Teofil Campean, creatorul Rondocarton, atunci cand iti raspunde la telefon.

Un corp puternic. Asta e senzatia pe care ti-o da un om ce va implini in curand 58 de ani, dar caruia, pe bune, nu ii dai 35. Fiindca face sport zilnic, fiindca rade toata ziua.

O inima puternica. Asta are Teo, cel care a creat de la zero un colos comercial pe nume Rondocarton, ce anul trecut a raportat o cifra de afaceri de peste un sfert de miliard de lei si un profit de 4 milioane de euro.

O minte puternica. Este ceea ce il tine mereu cu picioarele pe pamant pe milionarul clujean, care nu inceteaza sa lucreze, sa picteze, sa inventeze lucruri. Sa inventeze pe bune, cu certificate si brevete.

Este pentru prima oara in ultimii 20 de ani cand Teofil Campean, 58, directorul general al Rondocarton, vorbeste in presa locala. 

Ziar de Cluj este primul ziar caruia acest milionar modest si autoironic ii permite sa patrunda in universul sau special, in casa luxoasa, deloc opulenta, unde troneaza peste tot schite, proiecte, notite, desene, aidoma laboratorului unui profesor distrat. Dar, peste toate astea, Teo se dezvaluie cititorilor nostri ca un om cu pasiuni speciale, cu principii sanatoase, cu multa inima, cu un simt al realitatii acut, un om pe care nu il mai poti uita.

 

Cea mai importanta avere? Linistea sufleteasca

 

E directorul general al unuia dintre cei mai important agenti economici din Transilvania, dar putini stiu cat este, de fapt, de inventiv unul dintre cei mai profitabili oameni de afaceri din Cluj. Picteaza, construieste case de carton si e inventatorul unei linii de cosmetice netoxice. Teofil Campean, directorul general al Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care detine fabrici de carton ondulat in Cluj si Targoviste, cu afaceri de zeci de milioane de euro, spune ca cel mai important lucru in viata este linistea sufleteasca.

Pe vremea lui Ceausescu a fost director la “Arta jucariilor”. Era cel mai tanar director din Romania, avea doar 26 de ani. Dar fara niciun merit, spune el razand.

“Doua secretare si un director m-au facut presedinte. Presedintele de atunci trebuia sa se pensioneze si trebuiau sa puna pe altcineva. Eram singurul cu studii superioare, iar in doua saptamani am fost membru de partid, de sindicat, de tot”, rade Campean.

Acolo a ramas si dupa revolutie, pana la jumatatea anilor ’90. In ’96, spune el, toti prietenii lui faceau bani, doar el nu.

“In ‘96 am plecat de acolo, am facut o fabricuta si am inceput sa facem ambalaje, cutii de tot felul. La un moment dat importam carton din Ungaria, de la Rondo, ca era mai ieftin. Dupa aia am luat cutii gata facute – erau mai ieftine decat in Romania. Si am vandut, am ajuns la un million de marci”, isi aduce el aminte.

Pentru ca suma era una impresionanta, presedintele grupului de atunci a venit la Cluj, sa-l intalneasca si sa-i propuna sa deschida impreuna o afacere. 

“A venit cu directoarea din Ungaria si mi-au propus sa facem o fabrica impreuna. Am construit si a iesit o fabrica buna, care a mers bine, asa ca am mai construit una, la Targoviste. Merge bine, suntem lideri de piata. Asta iti da si liniste materiala, te poti gandi la toate tampeniile, poti sa faci pe pictorul, pe chimistul”, glumeste omul de afaceri, referindu-se la pasiunile pe care prea putini clujeni i le cunosc.

Anul trecut s-a apucat de pictura. Se afla intr-o sedinta cand a inceput sa deseneze pentru prima data, iar microbul l-a prins repede. Acum, casa ii e impanzita de tablouri care mai de care – de la picturi pe sticla, ca desene pe polistiren, lemn sau chiar ziare.

In primul rand, trebuie sa te simti bine cu tine insuti ca sa poti face ceva. Sa ai o parere buna despre tine, chiar daca esti prost. Cel mai important lucru este linistea sufleteasca; nimeni nu poate ajuta pe altii, daramite sa creeze, daca ii lipseste esenta. Iar esenta este acea pace cu tine insuti, restul vin de la sine. Normal ca trebuie sa fii linistit si din punct de vedere material. Cineva care fuge toata ziua si isi da viata pentru 1.000 de lei nu are timp si nici linistea necesara. Eu am avut norocul sa le am pe toate. Creativitatea, clar, pleaca de la inteligenta. Cei trei C care ne despart de celelalte mamifere inseamna cultura, creativitate si constiinta. Astea trei sunt lucrurile de baza pe care trebuie sa le ai. Mai mult sau mai putin, cred ca oricine e creativ, insa isi canalizeaza viata si gandirea spre alte lucruri, incepand de la traiul de zi cu zi la  sentimente – nu neaparat cele de dragoste. Sentimentele pot fi de ura, de pizmuiala etc. Daca iti umpli viata cu ele, nu mai ai timp sa creezi. Mi-a placut mereu sa fac mai multe lucruri. Acum le si termin, iar asta ma surprinde si pe mine”, marturiseste el autoironic.

 

“Pentru a putea intr-adevar sa inventezi ceva, e nevoie de 80% creatie si 20% noroc”

Faptul ca are rezultate il impinge sa faca mai multe. Anul viitor si-a propus sa inventeze de la zero o casa pasiva, de carton. Nu o sa fie de dimensiuni gigantice, dar sa fie locuibila, spune Campean, care dezvaluie mai multe despre proiectul deja in lucru: casele vor fi arondate la o fosa septica si vor fi pasive nu doar energetic, ci si chimic. Toate produsele care compun casele vor fi netoxice.

“Casa a fost o provocare, pentru ca ideea in sine este foarte atractiva. Am avut ideea unei structuri si a masinii care sa faca materialul, pornind de la hartie. Pentru masina este platit deja avansul. Luna aceasta se va incepe lucrul la ea si va fi gata in martie.

Casa pasiva chimic este foarte importanta si ar ajuta enorm la lupta impotriva actiunii noastre distructive asupra mediului. Singuri ne distrugem si mediul in care traim, si organismul”, mai spune Teofil Campean.

Lucrand la casa, si-a dat seama ca poate face si un palet demontabil, care in momentul de fata se afla la stadiul de prototip.

“Daca reusim sa-l scoatem la pretul unui palet din lemn e bine. Costurile de transport vor fi mult mai mici, pentru ca e demontabil. In plus, tot ce e in el e reciclabil, poate fi refolosit de cateva ori”, explica Campean.

 

“Facultatea nu e o specializare. E o deschidere a mintii”

 

Teofil Campean e chimist la baza, lucru care l-a ajutat enorm in inventiile sale. Una dintre cele mai importante este inlocuirea tincturilor cu solutii apoase.

“Faptul ca le poti conserva si obtine in faza apoasa e o completare. Iti da posibilitatea sa creezi, de la domeniul medicinii pana la cosmetice, alte produse”, explica acesta.

Asa a ajuns in domeniul cosmeticelor – Teofil Campean si-a deschis o firma de produse cosmetice aparte – complet netoxice. Are deja in jur de 60 de produse pe care le poate breveta, dar spune ca nu face colectie de brevete. Intentioneaza un business adevarat cu ele.

“Concluzia noastra e ca nu ai voie sa folosesti nimic cosmetic daca e toxic. Toxic inseamna ca nu-l poti manca. Ce nu poti manca, nu pune pe piele, pentru ca pielea nu e un paravan iesit din universul care se numeste omul, e parte componenta a acestui lucru. Iar in momentul in care tu actionezi cu produse toxice, dure, ma refer aici la detergent, sampon, gel de dus, risti sa iti imbolnavesti organismul”, explica el.

Pe viitor, o sa comercializeze uleiuri de dus, creme anticelulitice si de pistrui, toate netoxice, pasta de dinti si apa de gura, toate obtinute la sub 35 de grade Celsius.

“Avem si tehnologia, avem si baza materiala, in sensul ca stim ce utilaje ne sunt necesare si am si o echipa eleganta. Laurilsulfatul de sodiu sta la baza aproape tuturor sampoanelor si gelurilor de dus, un produs suta la suta toxic si care ar trebui, parerea noastra, exclus din uzul cosmetic. E mai periculos decat sapunul, care are o actiune dura asupra organismului”, completeaza el.   

Chimist „la origini”, omul de afaceri e de parere ca sistemul de invatamant ar trebui sa fie mai “open-minded” pentru ca absolventii de facultati sa fie mai productivi.

“Nu amanuntele sunt cele pe care trebuie sa le retii atunci cand termini o facultate. Trebuie sa ai o gandire globala a ceea ce inseamna facultatea respectiva si activitatea ta de viitor. Nu te ajuta faptul ca memorezi mii de lucruri care nu o sa-ti fie utile. In schimb, daca stii pasii, si cunosti, in mare, materia de care o sa ai nevoie, cu timpul, te specializezi. Sunt convins ca exista foarte multi oameni care au inventat lucruri importante, dar nu au avut ideea sa le breveteze sau li s-a parut neimportant acest aspect”, sustine el.

 

Rondocarton, liderul de piata al producatorilor de carton ondulat din Romania si jucator european in domeniu, este unul dintre cei mai importanti agenti economici din Transilvania. Compania cu sediul central in Apahida a fost deschisa acum 14 ani in comuna clujeana si s-a extins, in urma cu sase ani, cu o noua fabrica, in Targoviste. Cele doua unitati de productie ale companiei Rondocarton se numara printre cele mai moderne si mai performante din Europa, din acest domeniu. Iar ambalajele Rondocarton au ajuns sa fie prezente peste tot in lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *