Sex

Temeri de casatorie si sex la barbati

Se pare ca frica masculina exista! In vremuri patriarhale barbatul era nelinistit din pricina puterii sale, tensionat ca sa o apere, frustrat de multe din placeri, stari care nu erau benefice cuplului de atunci. In vremurile noastre, barbatilor le este teama sa se implice intr-o relatie adevarata cand sunt tineri, sa se casatoreasca, ca nu vor fi buni la pat, sa devina tatici, sa fie parasit, de procedura de examinare a prostatei cand trec peste 50 de ani, ca o sa li se ingalbeneasca dintii sau albeasca parul, ca o sa cheleasca, ca o sa se ingrase, ca nu o sa mai poata face sex la batranete, ca o sa moara…

Iubirea este posesia absoluta, dar si totala deposedare de libertatea personala. Pentru un barbat, a cadea in bratele unei femei inseamna sa riste sa se indragosteasca. Problema lui este ca nu cumva propriile-i sentimente dezlantuite sa-l scufunde, sa-l consume sau sa-i slabeasca puterile si autoritatea in fata partenerei. Sau chiar sa-l lege de aceea femeie, cateva luni sau o viata, relatie care il va supune unor reguli de dependenta si ascultare si il va priva de libertatea dorita.

Teama de casatorie

Barbatul este nativ reticent la conditia de cuplu stabil. In comunitatile primitive omul traia in cete, cu o sexualitate libera, evoluand apoi spre haremuri. Pe masura imbunatatirii conditiilor de viata si a prelungirii copilariei, s-a impus insa conditia de viata in familie, chiar daca aceasta este impotriva tendintelor native ale masculinitatii.

Inca din vremea formarii primelor familii, in perioade pierdute in negura istoriei, a aparut necesitatea formarii cuplului ca un compromis impus de societate. Chiar din acel moment, spun cercetatorii, au aparut primele forme de teama constientizata a barbatilor fata de familie.
Aceasta teama se numeste medical gamofobie si ea se refera la refuzul de a da piept cu responsabilitatile si greutatile vietii in doi. Aceasta boala este mult mai intalnita in randul barbatilor care prefera sa iubeasca fara sa-si oficializeze relatia.

Iata cateva motive ale fricii de casatorie:
Influenta adolescentei. La varsta adolescentei, datorita nivelului hormonal foarte ridicat, sistemul nervos are nevoie de o cat mai mare varietate de stimuli, in special de mare intensitate si intotdeauna pentru obtinerea unor placeri de scurta durata. Vor sa cunoasca, sa exploreze. Cu timpul insa, odata ce ajung sa isi construiasca o cariera, o casa, o viata linistita, apare si dorinta de o relatie sentimentala de durata. Cu toate acestea, experientele neplacute cu femeile in timpul tineretii ii pot opri de a face pasul acesta chiar si la 40 de ani.

Situatia financiara. Barbatii sunt crescuti in mentalitatea ca ei sunt cei ce trebuie sa intretina o familie; lipsa banilor ii poate face foarte nesiguri in legatura cu capacitatea lor de a-si face partenera fericita. De aceea, multi dintre ei prefera sa astepte. Alti barbati au banii dar ii pretuiesc atat de mult incat ideea de a-i imparti cu altcineva nu le surade. Iar o casatorie poate insemna si partaj.

Lipsa libertatii. Frica de a nu mai putea iesi cu baietii la o bere, de a se uita la telenovele in loc de meci, de a trebui sa se trezeasca in fiecare zi langa cineva, teama ca cineva va veni sa le fure acest spatiul personal ii face sa amane relatia de lunga durata.

Pierderea spatiului intim. Apare in tulburarile nervoase ale claustrofobilor (lipsa de spatiu) si antropofobilor (celor care se tem de oameni in general). Ei accepta casatoria cu conditia unei camere separate. A accepta pe cineva in viata ta, cu obiceiuri, mentalitati, rude si prieteni nu este cel mai usor lucru.

Noi responsabilitati. Renuntarea la viata de burlac, mai libertina cu care te-ai obisnuit, se face dificil. Faptul ca vei deveni capul familiei sau stalpul casei este o responsabilitate greu de acceptat de multi barbati.

Modelul parintilor. Barbatii atasati de tati se tem de conditia de a deveni sot, in subconstient ei echivaland conditia de sot cu o responsabilitate enorma.

Tulburari obsesive. Unii barbati perfectionisti sunt obsedati de un anume defect sau seturi de defecte pe care le considera prezente la toate femeile…

Teama de sexul femeii

Din totdeauna, sexul femeii a inspirat o frica profunda barbatului, dar si si sa-l fascineze. Cat de tulburator este acest orificiu de unde iese viata! Cat de uluitoare este aceasta deschizatura din care bebelusul apare in lume plin de sange, zbierand si cerand dreptul la viata! Gandul ca odraslele lui, si el insusi, au iesit de-acolo il pot umple pe barbat de admiratie, dar si de teama.

Si cat de impresionant este adancul femeii, proiectat din nenumarate ascunzisuri ale vulvei, vaginului, uterului. Adancuri secrete, laboratoare misterioase de alchimie umana, de neatins de lumina, abisuri umede cu izuri marine… sunt doar cateva elemente misterioase ale sexului feminin care pot trezi teama si nedumerirea barbatului. In plus, din aceasta falie sau deschizatura se scurge sange “impur”, care sugereaza unor barbati teroare si dezgust. Ea este inconjurata de o lana salbatica ce il indispune, este sursa unor mirosuri animalice care il tulbura pe barbat.

Cu toate aceste temeri, sunt alte zeci de motive pentru care barbatul adora sexul femeii; in plan estetic, este o floare admirabila; in plan afectiv, e locul minunat in care femeia se uneste fizic cu barbatul; in plan spiritual, este o fabuloasa rascruce a vietii si trambulina unei stari de constiinta. Cu alte cuvinte, barbatul trebuie sa-i recunoasca acestui sex intreaga lui frumusete si caracter sacru si sa nu-i mai fie teama de el.

Teama de intimitate

Pentru barbat, tandretea este legata de mama sa, o persoana de neatins, cu care actul iubirii nu poate fi imaginat. El simte pentru mama atat respect, cat si afectiune. O partenera prea tandra sau afectuoasa i-o va evoca, prin urmare, pe mama si ii va plasa dorinta in fals si nesiguranta; o beatifica si o transforma intr-o icoana de neatins. Intimitatea construita numai din tandrete si ale carei mangaieri ii amintesc barbatului pe cele pe care le traia in compania mamei, il face sa se simta stingherit. In subconstient, el percepe acest gen de relatie ca pe un fel de flirt cu tabuul incestului.

Si atunci, in mod inconstient, barbatul este sfasiat intre dorinta pentru femeie si un anumit respect pentru mama. El alege: din datorie, va face dragoste cu partenera, dar intr-un stil cuviincios, cuminte. Pentru rafinamente, pozitii deochiate, excese sau recorduri, barbatul se va adresa femeilor din afara relatiei, femei libere de responsabilitatea casatoriei, amante sau prostituate. Din aceasta dualitate apare si infidelitatea in cuplu.

Exista barbati care au ales alta solutie: atunci cand dorinta ii impinge catre partenera de viata, ei nu pregeta sa sfarame respectabilitatea si, astfel, sa-si trateze sotia ca pe o tarfa, bucurandu-se de gesturile violente sau indecente din spectrul sexului prostituat.

La solutiile de mai sus, exista si una opusa: transferarea respectului in domeniul sexualitatii, transformarea activitatii sexuale in erotism sacru, incurajarea partenerei sa devina o preoteasa celebranta in templul erotismului conjugal. Din pacate, si azi dupa 2000 de ani, carnalul predomina sacrul iubirii.

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *