In vizor

Telenovela punerii în poseie a fermei Palocsay continuă. Felecanii protestează, sătui să fie bătaia de joc a lui Emil Boc și Alin Tișes

Felecanii se “răscoală”, sătui să mai fie bătaia de joc a lui Emil Boc în problema dreptului lor de proprietate asupra terenului aflat în litigiu cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și se consideră furați mai ales după ce primarul “le-a dat terenul” pentru Institutul de Cercetări Horticole Avansate Transilvania. Felecanii organizează un protest duminică, 6 noiembrie, ora 12.30, în Dealul Feleacului, la granița dintre municipiul Cluj Napoca și comuna Feleacu.

“Vă invităm duminică, 6 noiembrie, cu începere de la 12.30, în Dealul Feleacului, la granița dintre municipiul Cluj-Napoca și comuna Feleacu.

Noi, felecanii. ne-am săturat sa fim bătaie de joc.

Primarul Emil Boc nu a dispus punerea în proprietate a noastră, dar în schimb ne-a dat terenul către USAMV, iar acum trei zile, împreună cu prim-ministrul Cioloș, au tăiat panglica Institutului de Cercetări Horticole Avansate Transilvania pe terenurile noastre.

În același timp DRDP Cluj face lucrări fără cap prin comună, fără sa țină cont de realitatea din teren, fără să interpeleze conducerea comunei.

Ne-am săturat! Cel puțin 500 de oameni urmează să fim prezenți și cu siguranță ân fruntea noastră se va afla și noul nostru primar.

Vă așteptăm și, sperăm, cel puțin prin intermediul dvs. să răspunda și Emil Boc alături de Alin Tișe la cîteva dintre problemele comunei noastre, probleme pe care ei le cauzează și/sau le întrein”, se afirmă în mail-ul venit pe adresa redacției

Litigiul pe Livada Palocsay dintre felecani și USAMV este vechi și împănat de promisiuni. De altfel, în 2013, Comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj a dispus amendarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu suma de 20.000 de lei, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, pentru „tergiversarea” punerii în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai livezii Palocsay. Terenul de peste 1.000 de hectare al livezii Palocsay, din Cluj-Napoca, aparţinând Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, a fost revendicat în instanţă după 1990 de foştii proprietari, dar numai o parte au fost puşi în posesie. De altfel, la acea vreme, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vușcan, l-a ameninţat pe Boc că îl va amenda în continuare “până va aplica legea”. Emil Boc declara atunci că nu există relaţii de subordonare între prefect şi primar şi că, atâta timp cât documentaţia nu este completă, el nu va pune în posesie pe nimeni.

„Am avut întâlniri repetate cu domnul primar şi i-am atras atenţia în legătură cu necesitatea respectării legii, respectiv cu punerea în posesie a acestor peste 400 de cetăţeni care au dreptul legal să intre în posesia acestor terenuri încă din 2003. Terenul respectiv a fost transferat de la Agenţia Domeniului Statului la Comisia de Fond Funciar a municipiului Cluj-Napoca, din 2003, nu există niciun impediment ca să nu poată aplica hotărârea Comisiei Judeţene prin care s-au validat anexele pentru punerea în posesie. A invoca faptul că nu deţin documente legale este o mare minciună. Domnul Boc să reţină, ori îl mint cei din Comisie şi se lasă minţit, ori ne minte cu neruşinare pe noi, pe cetăţenii care aşteaptă să fie puşi în posesie. Cred că vremea minciunii, cel puţin în raport cu respectarea legii, a trecut. Am văzut din partea lui tot felul de justificări, amenzi politice, că oamenii nu au acte, că nu au drepturi legale, un lucru care nu este adevărat. Minte cu neruşinare. I-am făcut o adresă domnului Boc să ne dea o listă cu numele persoanelor care consideră că nu au drepturi să intre în posesie. Şi după ce ne răspunde o să-i comvocăm pe toţi cei din Feleac şi să-l invităm şi pe Emil Boc şi să le răspundă de ce nu i-a pus în posesie până în acest moment. Este vorba de 422 de hectare, în jur de 100 au fost puse în posesie cu aceeaşi regulă. Îi vom mai da o amendă dacă nu se conformează. Dânsul o contestă, o să-i dăm amenzi până va aplica legea”, a declarat acum trei ani, prefectul Gheorghe Vuşcan.

“Comisia analizează fiecare caz în parte şi acolo unde există documente îmi propune spre validare documentele respective. Câtă vreme Comisia nu-mi propune înseamnă că actele existente la dosar nu sunt suficiente. Tocmai, durează din 2003 pentru că documentaţia este incompletă. Acolo unde s-a putut s-a retrocedat şi se va retroceda în continuare pe măsură ce documentaţiile se completează. Doar acolo unde există acte legale punerea în posesie se va face imediat”, susținea, la vremea respectivă, primarul Emil Boc.

În martie 2008, am avut parte de un alt episod al acestei telenovele. Toți cei implicați în “telenovela Palocsay” s-a adunat  în parcarea de pe drumul european (E) 60, pentru punerile în posesie. Au fost prezenţi primarul Emil Boc, viceprimarul Boros Janos, consilierii locali UDMR Laszlo Attila (pe atunci preşedinte UDMR Cluj) şi Irsay Miklos, consilierul judeţean PD-L Alexandru Coroian, reprezentanţi ai Camerei Agricole, primarul din Feleacu, Ioan Tanţău, şi revendicatorii. “Nimeni nu semnează nimic decât pe vechiul amplasament”, a fost cuvântul de ordine trasat de Vasile Balea, pe atunci primarul din Feleac, explicând faptul că reprezentanţii Comisiei Locale de Fond Funciar au lucrat doar la cererile depuse de oameni pe Legea nr. 18 din 1991 şi nu le-au comasat cu cele pe Legea nr. 247/2005, fapt ce va duce la crearea unor situaţii fără ieşire pentru proprietarii care solicită retrocedarea pe vechile amplasamente.

“Noi o să rămânem fără teren şi o să ne trezim că alţii vor avea titluri pe terenurile din cărţile funciare pe care le avem”, afirma, la vremea respectivă, Balea.

Primul apostrofat a fost fostul viceprimar Boros Janos.

“Nu mai minţiţi, domnule Boros, împărţirea terenurile s-a făcut după cum aţi vrut dumneavoastră”, au strigat felecanii.

Așa că a intervenit Emil Boc:

“Daţi-le înapoi (terenurile – n.red.) dacă nu vă trebuie şi nu semnaţi. Tăceţi un pic din gură. Oamenii de la Camera Agricolă lucrează zi şi noapte de trei luni la verificarea dosarelor şi nu merită să-i trataţi aşa. Numai civilizat şi ordonat. Dacă vreţi să faceţi obiecţii, să le faceţi în scris. Nici Dumnezeu nu poate mulţumi pe toată lumea. Este o situaţie întocmită pentru 4,5 hectare, după verificări în colaborare cu Primăria din Feleacu”, le-a spus Boc felecanilor.

La afirmația felecanilor că Primăria Cluj-Napoca acționează după o lege din 1991, fără să verifice şi dosarele pe 247, că prima lege s-a bazat pe registre agricole care nu reflectă situaţii reale, şi nu pe cărţile funciare, care sunt oglinda proprietăţii, răspunsul a venit din partea secretarului municipiului Cluj, Aurora Ţărmure, care a declarat că Primăria vrea să onoreze întâi persoanele validate în Anexa nr. 34, pe Legea nr. 18, după care va trece la cererile pe 247, anexă din care peste 290 de poziţii sunt de competenţa Comisiei Locale de Fond Funciar Cluj-Napoca. Din replica felecanilor, se vede că și în 2008, funcționarii municipalității clujene munceau mult și degeaba:

“Anexele 34 şi 39 sunt prelungiri la Anexa 19. Vreţi să faceţi măsurători de două ori pentru acelaşi teren. Muncă publică degeaba. Suntem în 2008 şi acum, după ce a apărut legea privind reforma proprietăţii din 2005, mergeţi pe o lege din 1991”.

În stilul caracteristic al lui Emil Boc, când rămâne fără argumente, și acest episod s-a finalizat cu promisiunea convocării unei ședințe “mâine” și cu “să vedem despre ce este vorba”.

Trebuie precizat că şi în 2007 Primăria Cluj a mai avut o tentativă de punere în posesie a felecanilor pe Trupul Stânii, însă fără rezultat, la acea vreme municipalitatea declarând că nu are specialişti topografi care să măsoare şi să parceleze terenul. La câteva luni bune după aceea, Primăria a organizat o licitaţie şi a angajat o firmă sprecializată în parcelare. însă nici cu datele obţinute în urma măsurătorilor societăţii nu s-a reuşit punerea în posesie a revendicatorilor.

Iar acum suntem în sfârșitul de toamnă a anului 2016. Cam așafuncționează promisiunile lui Emil Boc. Și nici nu vrem să ne amintim cum umbla Alin Tișe în vechiul mandat de președinte al CJ Cluj cu țărușii în mână pe terenurile felecanilor, jucându-se de-a punerea în posesie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *