Cooltura

Teatrul Național Cluj își continuă seria premierelor cu un spectacol despre tragedia din Ucraina

După o lungă perioadă de abstinență pandemică, Teatrul Național din Cluj-Napoca a devenit foarte prolific acum, pe final de stagiune, și anunță premieră după premieră. În 1 iulie, în studioul mic al teatrului (Euphorion) va debuta spectacolul-lectură „Teatru în vreme de război”, care oferă o perspectivă artistică asupra evenimentelor prozaice de la granițele țării – războiul, numit eufemistic „operațiune specială”, din Ucraina.

Este al doilea spectacol al Naționalului clujean pe această temă, după spectacolul-lectură „Maidan Inferno” de Neda Nejdana, în regia lui Tudor Lucanu.

„Teatru în vreme de război” este regizat de Ionuț Caras și îi are în distribuție pe actorii Adriana Băilescu, Diana Ioana Licu și Matei Rotaru.

„Spectacolul are la bază trei texte scrise «la cald» de autori ucraineni contemporani după invazia rusă din 24 februarie 2022, special pentru proiectul internaţional dedicat sprijinirii artiştilor ucraineni al cărui partener român este UNITER: Sașa, du gunoiul de Natalia Vorojbit, Să le spunem pe nume de Tetiana Kițenko şi Copiii noștri de Natalia Blok.

În urma unei întâlniri fericite, muzica (interpretată live şi inspirată de cântece ucrainene tradiţionale), respectiv scenografia şi afişul spectacolului sunt semnate de un cuplu de artişti ucraineni stabiliţi în prezent la Cluj-Napoca: muzicianul Pavlo Fedotov şi scenografa Anastasiia Fedotova”, au precizat reprezentanții TNC.

Cum ultimele premiere ale Naționalului clujean au fost reale reușite, și acest nou spectacol merită urmărit. Mai ales că e un act artistic care încearcă să îi facă pe spectatori să conștientizeze tragedia din țara vecină, o tragedie cu reverberații profunde (umanitare, economice și militare) și asupra noastră.