Justitie

JUSTIȚIA BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI DIN MAGISTRATURĂ: Judecătoarea Sabina Adomniței, cu soțul condamnat în primă instanță pentru corupție, a vrut să o elibereze din penitenciar pe Vanessa Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, în baza deciziilor CCR privind prescripția. Opinia ei a fost însă minoritară

Scris de 533

Judecătoarea Curții de Apel București, Sabina Daniela Adomniței, în opinie minoritară, a vrut să suspende – în baza deciziilor CCR privind prescripția – executarea pedepsei de 3 ani de închisoare la care a fost condamnată pentru corupție Vanessa Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, Gelu Oltean, potrivit portalului CAB coroborat cu surse judiciare.

 • Un complet de 2 judecători ai CAB format din Claudia Jderu și Sabina Adomniței a fost învestit cu soluționarea contestației în anulare formulată de Vanessa Youness.

La termenul din 28 iunie, cele două judecătoare au avut opinii diferite cu privire la suspendarea executării pedepsei până la judecarea pe fond a contestației în anulare. Judecătoarea Jderu voia sesizarea Înaltei Curți de Csație și Justiție pentru a întreba, ca și alte instanțe, dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează sau ultra-activează pe principiul legii penale mai favorabile, iar judecătoarea Sabina Adomniției voia suspendarea executării pedepsei Vanessei Youness.

Până la urmă în complet a intrat un al treilea judecător, în complet de divergență. Este vorba de judecătoarea Adriana Adina Radu care a înclinat balanța în sensul dorit de judecătoarea Claudia Jderu.

În opinie majoritară:

I. În baza (…) sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept pentru lămurirea unei chestiuni de drept de a cărei dezlegare depinde soluţionarea pe fond a cauzei, respectiv:

„Constituie omisiunea instanţei de a avea în vedere inexistenţa unei cauze de întrerupere a termenului de prescripţie a răspunderii penale, în perioada 26.06.2018 – 30.05.2022, o eroare de procedură, în sensul art. 426 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală, în ipoteza cauzelor definitiv judecate, în perioada anterior menţionată?”

II. În baza (….) respinge, ca nefondată, cererea, formulată de contestatoarea condamnată Youness Amal Vanessa, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 662/28.05.2021 a Tribunalului Bucureşti, Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 683/A/27.05.2022 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 2567/3/2019. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia contestatoarei inculpate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 28.06.2022.

În opinie minoritară:

I. Constată că nu există o chestiune de drept, în accepţiunea (…) de a cărei lămurire să depindă soluţionarea pe fond cauzei, neimpunându-se, în consecinţă, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.

II. În baza art. 430 Cod procedură penală, admite cererea, formulată de contestatoarea condamnată Youness Amal Vanessa, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 662/28.05.2021 a Tribunalului Bucureşti, Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 683/A/27.05.2022 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 2567/3/2019.

Stabileşte termen la data de 2.09.2022, ora 11.00, pentru când vor fi citate părţile”, este decizia CAB în complet de divergență.

Cine e judecătoarea Sabina Adomniței

Judecătoarea Sabina Daniela Adomniței este soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței. În noiembrie 2020, acesta a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Iași la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru corupție. Apelul din dosarul lui Cristian Adomniței a fost strămutat la Curtea de Apel Galați în mai acest an și are termen la data de 20 septembrie 2022.

În aprilie 2021, judecătoarea Sabina Adomniței de la Judecătoria Iași a fost detașată de Secția pentru judecători a CSM la Tribunalul București. Acum este la CAB. Secția pentru judecători a CSM este dominată de fosta șefă a CSM și a CAB, judecătoarea Lia Savonea.

Cine e judecătoarea Claudia Jderu

Judecătoarea Claudia Jderu s-a înscris în competiția privind desemnarea judecătorului român la CEDO, iar numele ei se află pe lista supleanților pentru acest post.

Claudia Jderu a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de detenție efectivă pentru corupție. Jderu este judecătoarea care le-a condamnat la 8 ani, respectiv 5 ani de detenţie, pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Ulterior, Udrea a blestemat-o pe judecătoarea Jderu. Magistratul a făcut parte şi din completul care l-a trimis după gratii pe fostul sforar PSD Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani de detenţie efectivă în dosarul Giga TV.

Cine e Vanessa Youness

Vanessa Amal Youness a fost condamnată pe 27 mai 2022 la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care era acuzată că a primit 1 milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft.

Conform unor articole din presa centrală, denunţători în acest caz sunt oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Presa a relatat că Vanessa Youness ar fi o apropiată a fostului premier Emil Boc, acesta fiind de altfel audiat ca martor în proces.

Ea este iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean. Cei doi sunt judecați la Tribunalul Dâmbovița într-un dosar de trafic de droguri, fiind acuzați că în clinica deținută de Vanessa Youness în Dâmbovița erau organizate şedinţe de „şamanism” (unde se consuma AYAHUASCA). La aceste ședințe la care participau zeci de persoane, inclusiv persoane cunoscute în spațiul public, se consuma băutura tradiţională AYAHUASCA, folosită de triburile din jungla peruană.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 7 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 8 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 17 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 18 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 18 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 20 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 1 day In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE