Justitie

JUSTIȚIA BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI DIN MAGISTRATURĂ: Judecătoarea Sabina Adomniței, cu soțul condamnat în primă instanță pentru corupție, a vrut să o elibereze din penitenciar pe Vanessa Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, în baza deciziilor CCR privind prescripția. Opinia ei a fost însă minoritară

Scris de 902

Judecătoarea Curții de Apel București, Sabina Daniela Adomniței, în opinie minoritară, a vrut să suspende – în baza deciziilor CCR privind prescripția – executarea pedepsei de 3 ani de închisoare la care a fost condamnată pentru corupție Vanessa Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, Gelu Oltean, potrivit portalului CAB coroborat cu surse judiciare.

 • Un complet de 2 judecători ai CAB format din Claudia Jderu și Sabina Adomniței a fost învestit cu soluționarea contestației în anulare formulată de Vanessa Youness.

La termenul din 28 iunie, cele două judecătoare au avut opinii diferite cu privire la suspendarea executării pedepsei până la judecarea pe fond a contestației în anulare. Judecătoarea Jderu voia sesizarea Înaltei Curți de Csație și Justiție pentru a întreba, ca și alte instanțe, dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează sau ultra-activează pe principiul legii penale mai favorabile, iar judecătoarea Sabina Adomniției voia suspendarea executării pedepsei Vanessei Youness.

Până la urmă în complet a intrat un al treilea judecător, în complet de divergență. Este vorba de judecătoarea Adriana Adina Radu care a înclinat balanța în sensul dorit de judecătoarea Claudia Jderu.

În opinie majoritară:

I. În baza (…) sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept pentru lămurirea unei chestiuni de drept de a cărei dezlegare depinde soluţionarea pe fond a cauzei, respectiv:

„Constituie omisiunea instanţei de a avea în vedere inexistenţa unei cauze de întrerupere a termenului de prescripţie a răspunderii penale, în perioada 26.06.2018 – 30.05.2022, o eroare de procedură, în sensul art. 426 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală, în ipoteza cauzelor definitiv judecate, în perioada anterior menţionată?”

II. În baza (….) respinge, ca nefondată, cererea, formulată de contestatoarea condamnată Youness Amal Vanessa, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 662/28.05.2021 a Tribunalului Bucureşti, Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 683/A/27.05.2022 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 2567/3/2019. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia contestatoarei inculpate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 28.06.2022.

În opinie minoritară:

I. Constată că nu există o chestiune de drept, în accepţiunea (…) de a cărei lămurire să depindă soluţionarea pe fond cauzei, neimpunându-se, în consecinţă, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.

II. În baza art. 430 Cod procedură penală, admite cererea, formulată de contestatoarea condamnată Youness Amal Vanessa, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 662/28.05.2021 a Tribunalului Bucureşti, Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 683/A/27.05.2022 a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 2567/3/2019.

Stabileşte termen la data de 2.09.2022, ora 11.00, pentru când vor fi citate părţile”, este decizia CAB în complet de divergență.

Cine e judecătoarea Sabina Adomniței

Judecătoarea Sabina Daniela Adomniței este soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței. În noiembrie 2020, acesta a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Iași la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru corupție. Apelul din dosarul lui Cristian Adomniței a fost strămutat la Curtea de Apel Galați în mai acest an și are termen la data de 20 septembrie 2022.

În aprilie 2021, judecătoarea Sabina Adomniței de la Judecătoria Iași a fost detașată de Secția pentru judecători a CSM la Tribunalul București. Acum este la CAB. Secția pentru judecători a CSM este dominată de fosta șefă a CSM și a CAB, judecătoarea Lia Savonea.

Cine e judecătoarea Claudia Jderu

Judecătoarea Claudia Jderu s-a înscris în competiția privind desemnarea judecătorului român la CEDO, iar numele ei se află pe lista supleanților pentru acest post.

Claudia Jderu a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de detenție efectivă pentru corupție. Jderu este judecătoarea care le-a condamnat la 8 ani, respectiv 5 ani de detenţie, pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Ulterior, Udrea a blestemat-o pe judecătoarea Jderu. Magistratul a făcut parte şi din completul care l-a trimis după gratii pe fostul sforar PSD Viorel Hrebenciuc, condamnat la 3 ani de detenţie efectivă în dosarul Giga TV.

Cine e Vanessa Youness

Vanessa Amal Youness a fost condamnată pe 27 mai 2022 la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care era acuzată că a primit 1 milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft.

Conform unor articole din presa centrală, denunţători în acest caz sunt oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Presa a relatat că Vanessa Youness ar fi o apropiată a fostului premier Emil Boc, acesta fiind de altfel audiat ca martor în proces.

Ea este iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean. Cei doi sunt judecați la Tribunalul Dâmbovița într-un dosar de trafic de droguri, fiind acuzați că în clinica deținută de Vanessa Youness în Dâmbovița erau organizate şedinţe de „şamanism” (unde se consuma AYAHUASCA). La aceste ședințe la care participau zeci de persoane, inclusiv persoane cunoscute în spațiul public, se consuma băutura tradiţională AYAHUASCA, folosită de triburile din jungla peruană.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 6 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 21 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 23 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE