In vizor

ȚEAPA proiectului hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești din Cluj, ”dezgropat” de ministrul Energiei, Sebastian Burduja: ”Timpul lui a venit”. Timpul pentru o nouă țeapă. că hidrocentrala ”de pompaj” Tarniţa-Lăpuşte a pompat până acum milioane de euro în studii de fezabilitate

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, susține că ”a venit timpul” pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect care are mai bine de 20 de ani. ”A venit timpul” pentru noi țepe pe bani publici în interesul acestor grupuri infracționale organizate numite impropriu partide politice. Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, România a luat 800 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru proiectări şi studii de fezabilitate prin programul Connecting Europe Facility (CEF)‚ granturi pentru transport pentru perioada 2014-2020, şi nu a construit niciun kilometru nou de cale ferată.

Burduja susține că este genul de proiect de care România are nevoie și a anunțat că a publicat anunțul prin care consultă piața pentru a identificare celei mai bune soluții de proiectare a acestui obiectiv.

”Se numește Tarnița-Lăpuștești. Un proiect de decenii, care a fost adesea pomenit, încercat și uitat prin sertare. Mi-am asumat să facem tot posibilul pentru a transforma acest vis în realitate.

Despre ce este vorba, pe întelesul tuturor? Două lacuri, unul sus, unul jos. Când există exces de producție de energie electrică în sistemul național, apa va fi pompată în lacul de sus. Când sistemul va necesita o producție adițională de energie electrică, vom porni turbinele și apa va trece din lacul de sus în cel de jos. O <<baterie naturală>>.

Este exact genul de proiect de care România are nevoie, iar timpul lui a venit. Energie verde, investiție strategică, echilibrare de sistem. M-am consultat cu zeci de specialiști de la începutul mandatului — din Transelectrica, din companiile de sub autoritatea ministerului (SAPE, Hidroelectrica și multe altele). Și am stabilit să punem lucrurile în mișcare”, a scris ministrul pe pagina de Facebook.
”Despre ce este vorba, pe înțelesul tuturor”? V-am mai zis-o și cu ocazia altor materiale (v-am dat un exemplu concret și mai sus), o repetăm (oricum uitați de la mâna cu care duceți mititelulelectoral la gură până la aceeași mână cu care validați de trei decenii aceiași hoți): despre hoție din bani publicieste vorba, prin metoda ”studiului de fezabilitate” plătite cu milioane de euro și uitate apoi în sertare, metodă în care toți poliicienii români sunt specialiști. Bani pentru partid.

Singurul ”timp” al acestei ”investiţii” este conjugarea verbului a țepui (banul public). Singurul ”gen al acestui proiect” este jaful la  drumul mare. Acest ”proiect” pregătiti din nou pentru a se smântâni bani europeni că, chipurile, ”e verde”, a adus bani în conturile şmecherilor prin multiplele (şi inutilele) studii de fezabilitate făcute de-a lungul timpului.

Hidroelectrica a semnat, în februarie 2014, un contract de 44.000 de euro, pentru actualizarea studiului de fezabilitate, după ce, în 2008, mai făcuse un astfel de studiu, pentru care a plătit aproape 410.000 de euro. În plus, compania de stat a mai plătit unei firme de consultanţă 14,5 milioane de lei, în perioada 2010 – 2014, tot pentru proiectul Tarniţa.

În total, Tarniţa are cel puţin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a im­pac­tului de mediu, consultanţă pentru găsirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a pus nicio cărămidă la acest proiect.

Până acum, statul a ”pompat” bani degeaba în hidrocentrala de la Tarnița în situația în care cinci hidrocentrale similare și date în funcțiune funcționează în pierdere. Proiectul hidrocentralei, care ar costa 1,2 miliarde de euro, este nefezabil. Dar cum în conducerea Hidro Tarnița SA găsim de-a lungul timpului specialiști în agricultură și cultură, ce să ne mirăm că dau din gură politicieni de înaltă anvergură locală?

Exemplu concret: Dan Gherghelaș care a ocupat funcția de director interimar până în noiembrie anul 2015. Acesta a fost șef la SAPARD și APIA, instituții care se ocupă de administrarea fondurilor UE pentru agricultură și are un… blog! Dar, deh, şi Vasile Dîncu a fost ministru al Apărării cu experienţă de luptă… o revistă de analize militare!

Hidro Tarniţa SA, prin care se tot ”realizează” hidrocentrala de mare putere de acumulare prin pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti (la 30 km de Cluj Napoca), s-a înfiinţat în noiembrie 2013. De atunci acolo curg doar salarii şi studii de fezabilitate. Primul s-a făcut în anul… 1975!

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj are rolul de a pompa apa noaptea în acumulări, cumpărând energie la un preţ mic, de la producătorii care funcţionează în bandă. Apa pompată este folosită ziua, pentru producerea de energie la orele de vârf, când sunt cele mai ridicate preţuri. Specialiştii susţin că, mai ales în contextul unor veri secetoase, cu penurie de apă pentru agricultură, mai bine refacem sistemul de irigaţii, dacă tot se doreşte un mare consumator disperizabil de energie.

Deocamdată, singurii care au avut ceva de câştigat ceva din această afacere au fost cei din Asocierea Deloitte Consultanţă, HydroChinaZhong Nan Engineering Corporation, Banca Comercială Română. ”Pentru servicii de consultanţă juridică, financiară, comercială şi tehnică în vederea selectării de investitori şi înfiinţării societăţii comerciale pentru realizarea obiectivului”. Adică bla-bla-bla-bla, trebuiau daţi cuiva 5 milioane de euro în 2010 şi s-au dat.

De la ultimul studiu de fezabilitate au trecut cam cinci ani. Apoi statul a abandonat ideea că s-ar mai putea fura ceva acolo în 2020. Asta deşi, în 2018, după cum a relatat atunci Profit.ro, acționarul majoritar SAPE intenționa să majoreze capitalul Hidro Tarnița cu 5 milioane lei, operațiune care însă nu a mai fost realizată, nefiind aprobată de către Guvern.

“Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (…) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?”, declara în ianuarie 2020 ministrul Energiei, Virgil Popescu, precizând că proiectul va fi scos din Strategia energetică națională.

Dar Burduja nu citește ce scriu alții, sau, dacă citește, nu pricepe. Sau, dacă pricepe, îi spune partidul că suntem în ac preelectoral și e nevoie de bani la partid și de umplerea cu rahat electoral de mestecat a polonicelor.

Cu un an înainte, în 2019, ministrul de atunci al Energiei, Anton Anton, declara că a discutat la minister cu reprezentanții unei companii private din Coreea de Sud specializată în energie nucleară și hidro și le-a transmis să se înscrie la licitația care ar fi urmat să fie organizată pentru selecția de investitori care să realizeze proiectul Tarnița în sistem de parteneriat public-privat.

Şi, să vezi minune, în 2021, luna iulie (se pare că e luna în care se trezesc să ciripească papagalii), statul român era ”în discuţii” cu 4 companii coreene pentru a încerca resuscitarea proiectului-mamut al hidrocentralei Tarnița-Lăpuşte.

Cei patru potențiali investitori s-au adresat în acest sens, în 2020, Ministerului Energiei, iar în discuții a fost implicată și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, controlată integral de minister și care este acționarul majoritar al Hidro Tarnița SA, compania înființată, cum v-am mai zis, în 2013, pentru implementarea proiectului Tarnița-Lăpuștești, la care se intenționa inițial cooptarea unor parteneri din China. Deh, Prim Plagiatorul Mitoman Victor Viorel Ponta, tocmai ce vizitase China…

Numai, ce să vezi? Hidro Tarnița SA se judecă de peste 3 ani cu proprii angajați, care reclamă salarii neplătite pentru perioade care, în unele cazuri, potrivit acestora, depășesc 1 an.

Vestea ”bună” este că, în cea mai recentă variantă a proiectului Strategiei energetice naționale (cel din 2022), se vorbea în continuare de hidrocentrale cu pompaj, fără să fie menționat expres proiectul Tarnița-Lăpuștești.

”După anul 2030, centralele hidroelectrice cu acumulare prin pompaj devin oportune în mixul de capacități în toate scenariile analizate. Scenariile estimează capacități cu acumulare prin pompaj de aproximativ 1.000 MW în anul 2050, cu variații între 850 MW și 1.100 MW. Scenariile în care necesarul estimat de capacități hidroelectrice cu acumulare prin pompaj este cel mai ridicat sunt cele cu decarbonare ambițioasă”, scrie în documentul citat.

De unde a scris, pe Facebook, și ministrul liberal al Energiei.

Și noi care credeam că cei de la PSD sunt hoți și nesimțiți!