Justitie

Țeapă de zile mari! A cumparat o casă și s-a trezit că are pereți de cabană. Dosar de înșelăciune, clasat fără discuții

Un caz incredibil de înșelăciune imobiliară, complicitate la cel mai înalt nivel și nepăsare instituțională are loc la Turda, acolo unde un cumpărătorul de bună-credință al unui imobil  încearcă să își găsească dreptatea de cinci ani de zile, după ce a fost excrocat de 25.000 euro. De la clasări și urmăriri penale nefinalizate decât partial după patru ani, acte cu înscrisuri false emise de Primaria Turda si Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Turda și structuri ale administrației locale care semnează recepții fără a verifica măcar stare reală a lucrărilor din teren, favorizând infractorii din domeniul imobiliar, cotidianul Bună Ziua Cluj vă prezintă o poveste absolut șocantă despre mafia instituționalizată din cel de-al doilea oraș ca mărime din județul Cluj, Turda.

Țeapă cu un imobil în zona protejata istoric, direct pe OLX

Povestea dramei prin care trece familia Preda a început în 2015, atunci când s-au hotărât să achiziționeze un imobil în Turda. Căutând pe mai multe platforme imobiliare, un anunț de pe OLX le-a stărnit interesul, fiind vorba despre un imobil situat în zona istorică a Turzii, ultracentral, pe strada Republicii nr. 9.

”Casa este înscrisă în CF iar tranzacția se poate face urgent, fără nicio problemă”, se arăta în anunțul imobiliar care a atras atenția cumpărătorului. Doar că sintagma ”fără nicio problemă” avea să fie doar prima dintr-un lung șir de falsuri și de minciuni, despre care păgubitul avea să afle în foarte scurt timp.

După o primă vizită la fața locului și în urma unor negocieri sumare legate de preț, văzând faptul că vânzătorul deține acte pentru orice lucrare efectuată, precum și extrase CF care atestau dreptul de propietate,  imobilul a fost achiziționat cu banii jos, prin transfer bancar, astfel încât noul proprietar s-a decis să înceapă lucrările de reamenajare la proaspăta achiziție.

Primele lucrări, prima surpriză neplăcută

Imediat după perfectarea vânzării, cumpărătorul s-a decis să înceapă acțiunea de renovare a construcției, care trebuia curățată, văruită, trebuiau efectuate unele reprarații interne și așa mai departe. Lungul șir de nereguli a ieșit însă repede la iveală, atunci când echipa de muncitori a început lucrările, doar ca să constate faptul că nimic din ceea ce apărea în acte nu corespundea realității.

”La lucrarile la balcon,  atunci când trebuia să ancoreze balconul de peretele etajarii, maistru constructor mi-a spus: Domnule, eu va dau foc la casa. Aveti sigur perete din lemn si nu din caramida, burghiul de vidia se incalzeste în scandura de ia foc. Haideti sa vedeti ca iese fum”. Nu mi-a venit sa cred, eu stiind ca este din caramida, asa cum aratau actele, dar  maistru sustinea ca este din lemn. I-am aratat actele, mi-a spus să îl las sa taie peretii, l-am lasat, sa vedem ce se afla inauntru. Am taiat peretii, perimetral tot etajul este lemn.

Am urcat in pod, pentru ca maistrul aveao banuiala, banuiala ce s-a adeverit: pe o lungime de 10 metri, cât este de lunga cladirea, lipsea peretele! Un perete improvizat din scândura înlocuieste peretele din caramida prevazut în proiect. Deci nu s-a respectat nimic din tot ce insemna autorizatie de construire, actele emise de catre Primaria Turda si de catre Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Turda prezentate la vânzarea imobilului, TOATE sunt cu înscrisuri false ”, a declarat pentru Bună Ziua Cluj cumpărătorul imobilului.

Confruntați cu starea de fapt, vânzătorii neagă cu tupeu

Imediat după momentul în care și-a dat seama de înselăciunea căreia i-a căzut victimă, cumpărătorul de bună credință a cerut explicații din partea vânzătorilor, care i-au răspuns scurt : Ai vazut? Ai cumparat? Descuraca-te!

Văzând atitudinea vânzatorilor si ca situatia reală a imobilului nu corespunde nici pe departe cu cea descrisă în actele prezentate la vânzare, cumparatorul a apelat la serviciile unui avocat, urmand initial etapa medierii, pentru a clarifica lucrurile.

La mediere, vânzatorii au venit la prima convocare, foarte agresivi, sustinand ca ei au respectat autorizatia, doar ca in loc de caramida au folosit o structura de lemn, cica mult mai buna pentru constructii pentru ca este mai usoara.

Cu toate că în proiect se arata cat se poate de clar faptul ca, respectiva cladire, trebuie sa detina structura de rezistenta pe stalpi independenti, din beton, pe care se sprijine etajul, la primul termen al medierii vânzătorii au devenit foarte indignați și agresivi, susținând ca ei au respectat autorizatia, doar ca in loc de caramida au folosit o structura de lemn, în viziunea lor mult mai buna pentru constructii decât cea prevăzută în autorizație, pentru ca ar fi mai usoara.

 

Evident, la al doilea termen al medierii nu s-au mai prezentat.

 

Părerea expertului: Nu s-a respectat nimic din ce prevede autorizația de construire

Pentru a clarifica situația reală a clădirii, cumpărătorul a apelat la serviciile unui expert, în persoana domnului profesor universitar Pavel Alexa, o somitate în domeniu.

După evaluările și lucrările de expertiză efectuate de către acesta, concluzia a fost cât se poate de clară:  Iresponsabilitate profesionala, cladirea nu are rezistenta mecanica minim necesara, nu are stabilitate si asa mai departe. In concluzie, solutia expertului este una singura: Cladirea trebuie daramata si facuta din nou pentru că reprezintă un pericol real.

 

Citește continuarea pe BZC.ro…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *