Sanatate

Teama de eșec și „cultul greșelii”

Cât se tem oamenii, în general, de greșeli? Prea mult! Unii ajung să uite să se mai bucure de viață, de teamă că vor greși.

Psihiatrul Cristian Erdei ne ajută să înțelegem cum trebuie să abordăm acest subiect, astfel încât să minimizăm impactul asupra stării.

 

„Învățăm încă de mici că e foarte rău să greșești. Ne temem de la vârste fragede de greșelile pe care le facem. Îmi amintesc de un episod, o serbare la o grădiniță, copilași micuți, de cam 5 ani, unul din ei ieșise să spună poezia, uitase poezia, se blocase, era anxios, se înroșise la față și a început să plângă. Mă gândeam pentru cine e atât de important ca la 4-5 ani să spui perfect o poezie? Reacția lui… de acolo începe. Ceva se întâmplă. O groază de greșeală, o angoasă. Ce-o să zică mama, ce-o să zică Doamna? Ce-o să zică lumea? Așa că teama aceasta e timpuriu apărută”, punctează psihiatrul.

În parcuri, auzim frecvent: nu-i voie, nu te murdări, nu pune mâna. Și fiecare NU se răsfrânge asupra adultului de peste 15, 20, 30 de ani, pentru că, involuntar, copiii se și murdăresc, pun mâna sau fac „greșelile”.

Apoi, copiii greșesc când nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Sunt comparați la școală, sunt notați în funcție de performanțe, nu de aptitudini. Apoi, greșesc atunci când nu obțin cele mai bune calificative la examene. Și tot așa, greșeală după greșeală, până ajung, efectiv, să se teamă de greșelile pe care le-ar putea face, din cauza comportamentului celor din jur.

„Pentru copii, compararea notelor are amploarea comparării valorii umane. Noi așa înțelegeam. Un copil era mai valoros decât altul dacă avea o notă mai mare. Nu doar nota era mai valoroasă. E foarte confuză povestea asta cu eșecul, pentru că definițiile ideii de a eșua sunt foarte vagi. O dată, ne comparăm cu societatea și a eșua înseamnă a nu ține pasul cu cei din jur. E cât se poate de discutabil. A doua tentativă de definiție a eșecului e să nu realizezi tot ce îți propui. Nu cred să fie persoană care să realizeze absolut orice își propune. Și câți dintre noi nu ne-am bucurat, măcar o dată, că nu am reușit să facem ceea ce ar fi trebuit?”

Psihiatrul Cristian Erdei atrage atenția că e foarte confuz termenul și greu de definit, din punct de vedere al vieții, țelurilor și aspirațiilor, nu a variantei din DEX.

Teama de a greși apare tot mai des, mai ales dacă analizăm repercursiunile greșelilor. Însă psihiatrul puncteză ca se poate ajunge la patologii psihiatrice, dacă lăsăm teama să ne cuprindă. Și tot psihiatrul îi sfătuiește pe toți cei care se gândesc mai mult de câteva secunde la „ce se întâmplă dacă greșesc” să apeleze măcar la o discuție cu un psiholog sau cu un psihiatru, pentru a evita multe neplăceri, odată cu înaintarea în timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *