Având în vedere numărul mare de maşini (aproximativ 100, conform Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania) care operează deja pe teritoriul oraşului Cluj-Napoca sub denumirea de operator de transport UBER, Asociaţia Taximetriştilor Cluj-Napoca a fost nevoită să ia măsurile juridice, legale care se impun în vederea respectării legislaţiei transportului de persoane în regim de taxi de către toată lumea.
Potrivit prevederilor art. 58 din Legea 38/2003 este interzis transportul public de persoane, contra cost, cu un autoturism care nu deţine autorizaţie de taxi valabilă sau copie conformă valabilă.
„Este anormal/ilegal ca persoanele care efectuează transport de persoane în regim de taxi sub denumirea UBER să nu respecte legislaţia din România, şi să funcţioneze fără autorizaţie de transport, fără certificat valabil eliberat de Primăria Cluj-Napoca, fără a avea asigurare valabilă pentru persoanele care le transporta şi bagaje şi multe alte acte necesare pentru a efectua în mod legal serviciul de taximetrie pe teritoriul României. Motiv pentru care şi autorităţile publice, respectiv Serviciul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca a procedat la sancţionarea a 7 dintre persoanele care efectuează transport de persoane, contra cost, sub denumirea de UBER, însă cu toate acestea ei funcţionează liniştiţi pe teritoriul României fără a deţine nici un fel de acte sau de autorizaţie în domeniu.
Prin urmare am început demersurile legale în vedera interzicerii utilizării pe teritoriul României a serviciul de transport persoane, contra cost – UBER, până nu respectă dispoziţiile legale în domeniu, că şi ceilalţi operatori de transport persoane în regim de taxi. În acest sens am angajat societatea de avocatură Campan&Timonea pentru a deschide acţiune de concurenţă neloială împotriva campaniei Uber, înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj, precum şi sesizare la Consiliul Concurenţei”, au declarat reprezentanţii asociaţiei pentru Ziar de Cluj.
Taximetriştii clujeni speră că prin efectuarea acestui demers juridic toată lumea care desfăşoară transport public de persoane în regim de taxi, de pe teritoriul României, inclusiv UBER să respecte prevederile legale în domeniu, întrucât nimeni nu este mai presus de lege.
Ceea ce este şi mai curios e cum a ajuns UBER partener la evenimente publice, fiind sponsor. De exemplu, UBER oferă transport gratuit spre şi de la concertele unor artişti de renume mondial.