Politica

Taxa pe lăcomie, nesimțita care „distruge” sistemul bancar românesc. Horia Nasra: „Nu s-a discutat să fie scoasă”

Taxa pe lăcomie a întors țara pe dos. Guvernul a propus ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”. Toată populația ataca guvernul, aruncă cu noroi în Dăncilă și Dragnea, însă această taxă este o normă europeană, intrată în vigoare de o lună de zile în Uniunea Europeană. Parlamentarii clujeni susțin că pot exista modificări la acestă taxă, mai ales pentru energie. Dacă PSD susține că s-ar putea face mici modifcări, Mihai Goțiu, senatorul USR de Cluj afirmă clar și concis că această taxă trebuie scoasă.

După ce s-a tot spus că taxa pe lăcomie şi contrele dintre BNR şi Guvern au creat haos în sistemul bancar românesc, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a anunţat că discută modificare „taxei pe lăcomie” pentru energie deoarece sunt nişte probleme legate de încălzire. Vâlcov susține că discuţiile vor fi făcute după aprobarea bugetului.

În rândul parlamentarilor clujeni părerile sunt împărțite. Mihai Goțiu, senatorul USR susține că această taxă este o altă demonstrație de incompetență a guvernului. Acesta își dorește în mod categoric ca această taxă să fie scoasă.

În mod categoric vreau să fie scoasă taxa pe lăcomie pentru că a dat peste cap tot sistemul financiar din România legat de predictibilitate, de posibilitatea de a investi. Este o improvizație, un experiment făcut fără a  gândi și fără a dezbate public, aruncat pe piață cu câteva zile înainte de Crăciun. Acesta a fost făcut doar pentru a găsi niște resurse să mai cârpească cel puțin pe hârtie bugetul care e varză. Efectele se văd acum în domeniul energiei, cele mai afectate nu sunt companiile străine ci companiile românești. Asta se întâmplă când doar ca să se rezolve o problemă de imagine, ca să nu recunoști că ai dat-o în gard cu buget inventezi tot felul de soluții populiste ca să se mute vina în altă parte decât pe propria ei competență. Ținând cont de câte dovezi de incompetență și iresponsabilitate au dat până acuma cei din guvernările PSD din ultimii ani nu știu dacă o vor scoate această taxă. Sper ca măcar sa accepte corecturi la ea, dar toate precedentele din ultimii 2 ani indică faptul că vor merge înainte cu prostia”, declară senatorul USR, Mihai Goțiu.

Deputatul PSD, Cristina Burciu consideră că se pot aduce anumite ajustări pe segmentul referitor la energie, astfel încât populația să fie cea avantajată.

„Ordonanța de Urgență nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, este un act normativ care poate suferi orice modificare, în conformitate cu prevederile legale.

Consider că se pot aduce anumite ajustări pe segmentul referitor la energie, una dintre schimbările discutate referindu-se la o îmbunătățire a actului normativ pe zona funcționării CET-urilor, respectiv o reducere a cheltuielilor pentru folosirea cărbunelui.

Sunt convinsă că specialiștii noștri din Ministerul Finanțelor, în colaborare cu reprezentanții BNR și ai celorlalte instituții de resort, vor găsi cele mai potrivite formule de modificare a OUG 114/2018, astfel încât populația să fie cea avantajată de prevederile acesteia”, declară Cristina Burciu.

Nici Horia Nasra nu ia în considerare scoatere taxei pe lăcomie, dar nici nu exclude nevoia unei modificări în zona producătorilor de cărbune.

„Taxa de lăcomie a generat o dezbatere destul de pronunțată de la Guvern la mediul bancar. Din câte știu eu nu s-a discutat să fie scoasă, însă se vor lua în considerare câteva excepții în zona producătorilor pe cărbune, a încălzirii, precum CET-urile, de CEO Oltenia sau CEO Hunedoara. Cu siguranță că în perioada următoare vor mai fi discuții pe această temă”

Citește și: Taxa pe lăcomie e în vigoare de o lună în Uniunea Europeană. Nu e invenţia Veoricăi, nici taxă de la Dragnea, e normă europeană. Aşa că, mai uşor cu smiorcăitul pe umerii multinaţionalelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *