Din oras

Tarom renunta la o treime din cursele interne. Clujul a scapat

Compania Tarom nu va mai opera din 1 octombrie curse intre Bucuresti si Sibiu, Suceava si Targu Mures. Clujul nu este afectat de reducerea curselor. Decizia ar putea da cale libera si companiilor cu avioane mai mici sa opereze rute interne.

Cursele vizate nu mai aduc companiei profitul scontat, potrivit administratorilor Tarom. In prezent, este singura companie care efectueaza zboruri interne, toate intre Bucuresti si alte 9 orase ale tarii. Sibiul, Targu-Muresul si Suceava au fost scoase din programul de iarna. Ramane insa cursa Sibiu-Munchen, si, ca noutate, va fi introdusa o cursa intre Cluj si Praga. Daca pentru companie cursele interne nu prea renteaza, pentru cei care calatoresc zborurile cu avioanele Tarom sunt prea costisitoare. O cursa dus-intors intre Sibiu si Bucuresti costa 120 de euro, iar intre Cluj si Bucuresti aproximativ intre 200 si 300 de euro.

Premierul Victor Ponta a declarat recent intr-o conferinta de presa ca nu este de accord cu decizia Tarom si ca sustine pastrearea curselor interne.

“Nu doar de Suceava, ci si de Targu Mures, de Sibiu. Din toate datele oficiale pe care le am, cursele interne sunt profitabile pentru Tarom si nu as vrea sa renunte Tarom la ele si sa ne trezim ca le opereaza altcineva, un operator privat”, a afirmat primul ministru, citat de Mediafax.

Clujul nu este afectat de aceasta decizie, ramanand singurul oras legat aerian de Bucuresti din aceasta parte a tarii. Nu mai putin de 5 zboruri au loc zilnic pe aceasta ruta in zilele lucratoare, iar in cele nelucratoare sunt 3 zboruri.

“Sunt convins ca nici o companie nu ar renunta la un zbor profitabil. Cu siguranta se vor gasi solutii care sa acopere acest gol. Cel mai mic avion Tarom are 48 de locuri, insa companiile care opereaza in Romania au si aparate cu 20-30 de locuri”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului International Cluj-Napoca si, totodata, presedinte al Asociatiei Aeroporturilor din Romania.

In privinta aeroportului clujean, directorul spune ca inregistreaza o crestere de trafic si ca a ajuns pe locul al doilea la nivel national, dupa Aeroportul “Henri Coanda” din Bucuresti.

“Pe langa ca avem 5 destinatii noi, intre care 4 in tari, noi am atins din nou pragul de un milion de calatori. In urmatorii 100 de ani vom fi pe locul doi in Romania”, se mandreste Ciceo.

Destinatiile noi sunt Eindhoven (Olanda), Charleroi (Belgia), Bari (Italia), Praga si, din 24 noiembrie, Tel Aviv. Acesta din urma va avea loc in fiecare zi de miercuri si duminica si va fi primul zbor regulat al aeroportului clujean in afara Uniunii Europene, potrivit directorului.

“Avem si chartere turistice in Turcia si Tunisia, dar e foarte important ca e primul zbor regulat cu o tara din afara UE. E un zbor deosebit de important pentru judetul Cluj, pentru ca aduce posibilitati de dezvoltare turistica, de ordin economic, cultural si religios cu Israelul”, sustine David Ciceo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *