In vizor

Tarifele pentru salubritate CRESC din nou în Florești. Cei care nu colectează selectiv riscă să fie AMENDAȚI de Primăria Florești

Primăria comunei Florești a majorat din nou tarifele pentru salubritate la puțin timp după ce a fost desemnat un nou operator care sa se ocupe de gestionarea serviciilor de salubritate din comună. Astfel de la 11 lei, taxa a crescut la 12 lei/persoană pe lună. 

”Taxa de bază pentru serviciul de colectare a deșeurilor menajere este de 12 lei/persoană/lună care include o cantitate de până la 24 kg (120 l)/persoană/lună”, potrivit HCL 66 din 29.06.2020.

Aceasta este cea de a doua majorare a tarifului din acest an, după ce în ianuarie, tariful pentru salubritate a crescut de la 9 la 11 lei/persoană.

De asemenea, cei care nu vor colecata selectiv vor fi amendați de către Primăria Florești cu 50 de lei/ gospodărie. 

Dacă deșeurile nu sunt colectate separat, acestea se vor ridica de către operator și se va aplica o notificare vizibilă indicând neregulile constatate. Dacă deșeurile nu sunt colectate separat de două ori consecutiv, acestea se vor ridica de către operator, se va aplica o notificare vizibilă indicând neregulile constatate. Totodată, operatorul va notifica reprezentanții Primăriei Florești care vor trimite un advertisment la gospodăria, asociația responsabilă. Dacă deșeurile nu sunt colectate separat de trei ori consecutiv operatorul va anunța reprezentanții Primăriei Florești care vor impune o suprataxă de 50 de lei/gospodărie deservită pentru fiecare ridicare a deșeurilor sortate necorespunzător.

În acest moment, la nivelul comunei Florești doar 30% dintre deșeuri sunt colectate selectiv.

Floreștenii plătesc printre cele mai mari tarife din țară

Locuitorii comunei Florești consideră că taxele aplicate de către Primărie sunt foarte mari. Având în vedere că acum acestea trebuie achitate pe 7 luni, o familie cu două persoane are de achitat 167 de lei. În cazul familiilor cu mai mulți membtri, taxa este o povară financiară destul de mare, mai ales în această perioadă când multe persoane și-au pierdut locul de muncă.

Comparativ cu alte comune din țară, comuna Florești se situează în top în ceea ce privește tarifele pentru salubritate. 

Astfel, în comunele din jurul Bucureștiului, taxele sunt mai mici sau la același nivel cu cele din Florești: Voluntari 7,65 lei/lună, Buftea 5 lei/lună, Bragadiru 12,9 lei/lună, Chiajna 12 lei/lună.

În comunele din județul Timiș aflate în apropiere de Timișoara, taxele sunt cu mult mai mici. Aici locuitorii din zona metropolitană din mediul rural au de achitat 5 lei/lună/persoană.

Taxele sunt mai mici și în zona Sibiului unde taxele pentru salubritate nu depășesc 10 lei/ lună.

Comuna Florești cea mai mare, cea mai educată și printre cele mai bogate din țară le impune locuitorilor o taxă de 12 lei/persoană. Această taxă este mai mare decât cea practictă la Cluj-Napoca. Aici locuitorii plătesc 9.88 lei/persoană.

Începând din 1 iunie deșeurile din Florești sunt ridicate de asocierea AVE Bihor și RDE Harghita. Primarul Șulea a anunțat faptul că are de recuperat datorii în valoare de 5 milioane de lei la salubritate pe care le are de recuperat de la floreșteni. 

”În prezent sunt datorii la taxa de salubritate de 5 milioane de lei, bani pe care Primăria Florești nu i-a încasat de la populație, adică aproape 10% din veniturile atrase la bugetul local. Nu am vrut să acționez dur până acum, dar cei de la executări silite vor trimite somații celor care nu au plătit, iar apoi sumele vor fi recuperate. Nu pot accepta ca 10% din bugetul comunei să fie folosit pentru a compensa taxa neplătită. 5 milioane de lei reprezintă un milion de euro, bani cu care putem face multe în comună”, potrivit lui Șulea.

Cu siguranță șansele Primăriei de a recupera sumele de bani sunt mici, dacă vor continua să crească tarifele. Sunt familii în Florești care nu își permit să plătească tarife atât de mari. Mai mult decât atât, floreștenii acuză faptul că activitatea de ridicare a deșeurilor are foarte mari lipsuri, astfel că nu se justifică aceste tarife foarte mari. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *