Din oras

Targul de iarna din Cluj, cel mai urat din Transilvania

Cum arata un targ de iarna ideal? Clujenii inchid ochii si-si imagineaza: mii de beculete albe sau colorate, zeci de tarabe cu bunatati, miros de vin fiert si mere glazurate, suveniruri si ciocolata calda. Revenim cu picioarele pe pamant si deschidem ochii. Targul de la Cluj are 10 casute de lemn, majoritatea inchise odata cu lasarea serii.

In weekend e mai mult trafic, asa ca sunt deschise trei, chiar si dupa lasarea serii. In caz ca ai ramas fara bunatati acasa, de aici iti poti cumpara pungi de cafea, pachete vidate de Amaroy, ciocolata ieftina vanduta la suprapret, suc acidulat si… cam atat. Undeva, in spate, e o cutie cu bomboane de ciocolata, dar e a vanzatorului, ne scuzati 🙂

In urmatoarea casuta, la fel – sucuri colorate, bere la doza, snacks si ciocolata. Diferenta o face vinul fiert, vandut la pahar de plastic, contra sumei de cinci lei. „Nu-i cel mai bun din lume, dar ne tine de cald”, spune unul dintre cei trei clienti ai casutei. Nici vanzatorii nu sunt multumiti. Piata e goala, buzunarele la fel.

„Nu prea vindem, ca nu vine lumea. Seara chiar nu are rost sa stam degeaba in frig, daca nici peste zi nu e cine stie ce. Inainte de sarbatori a mers mai bine, acum nu prea”, spune unul dintre comercianti.

In timpul saptamanii, situatia e si mai tragica. Dupa ora 19, casutele isi inchid obloanele, iar piata e animata doar de hiturile difuzate in boxele de la patinoar. Pe gheata, nici picior de patinator, iar vanzatorul de la tejghea e de negasit.

Dupa Sfantul Valentin, casutele vor fi demontate

Peste doua saptamani, casutele din centrul Clujului vor vor fi inchise de tot, pana iarna viitoare. Targul de iarna se incheie, de data aceasta prost pentru comercianti. „Pana la anul mai e, vedem noi ce facem. Daca merge tot asa bine ca anul asta, ne-am scos”, rade ironic unul dintre ei.

„Patinoarul o sa fie deschis atat timp cat vremea o va permite, dar casutele se inchid oficial pe 15 februarie. A durat doua luni, a fost inaugurat odata cu aprinderea luminilor in oras, pe 6 decembrie”, spun reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Conform acestora, chiria pe care o platesc comerciantii pentru casutele din lemn e modica – 1,56 lei pe metru patrat, pe zi, adica 15,6 lei, pentru o casuta de 10 mp.

Sibiul, fruntas in Europa

N-o fi Clujul Viena, dar Romania se lauda cu targuri de iarna minunate in multe alte orase. La Sibiu, Targul de iarna aduce in centrul orasului produse felurite, de la cadouri traditionale la tot felul de bunatati specifice sarbatorilor de iarna: carnati bavarezi cu mustar, castane aburinde, migdale şi alune caramelizate sau delicioasele produse ale gastronomiei maghiare. Intr-un top al celor mai frumoase targuri din Europa, cel de la Sibiu se numara printre primele 10.

„E minunat la Sibiu. Am avut ocazia sa trec pe acolo si am ramas uimita: parca nu esti in Romania, atat de frumos e. Am avut ocazia sa ajung si la Viena si pot sa zic ca Sibiul vine tare din urma”, spune Simona, in trecere prin Piata Unirii. Casutele inchise ale Clujului n-o impresioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *